Sýrová omáčka, žervé a Salko vyhrály soutěž o nejlepší výrobek z mléka

Sdílet

Mlékárenský výrobek roku 2025 - hodnocení novinářskou porotou
Autor: Vitalia.cz
I když novináři před měsícem hodnotili mlékárenské výrobky a superlativy nešetřili hlavně u zmrzliny litovelské mlékárárny Brazzalle Moravia, hlasy nakonec dali čerstvému termizovanému sýru. Jaké výrobky jsou pak dle odborné poroty nejlepšími mlékárenskými výrobky roku 2025?

Tento týden proběhl 22. ročník soutěže o Mlékárenský výrobek roku, jehož se letos zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s 55 výrobky. Ty byly hodnoceny v 9 soutěžních kategoriích.

Mlékárenský výrobek roku měl letos devět kategorií

1. Konzumní mléka a smetany
2. Zakysané mléčné nápoje
3. Jogurty do 5 % tuku
4. Smetanové jogurty a zakysané smetany
5. Mléčné dezerty
6. Čerstvé sýry a tvarohy
7. Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu
8. Sýry polotvrdé
9. Tavené sýry a sýrové omáčky

Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo na konci dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Posuzovali nejenom celkovou kvalitu přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.

Galerie: Novinářské hodnocení Mlékárenského výrobku roku 2025

U novinek hodnotily komise mimo jiné obaly a jejich inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.

Trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin. Jde o módní trend posledních několika let. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur a opět se objevila řada produktů s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy.

Mlékárenský výrobek roku 2025 byl vyhlášen 28. května na společensko-odborné akci Oslava mléka v Národním zemědělském muzeu v Praze, ostatně jako i v letech minulých.

Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který od roku 2001 připadá na 1. června. 

Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal Přečtěte si také:

Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a pět výrobků obdrželo titul „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji „Cenu médií“. (Jak probíhalo hodnocení mlékárenských výrobků z pozice novinářské jsme psali v textu Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal.)

Výsledky v jednotlivých soutěžních kategoriích

Kategorie

Vítězný výrobek

Výrobce

Konzumní mléka a smetany

OLMA High Protein Milk

OLMA, a.s.

Zakysané mléčné nápoje

Valašská kyška

Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o.

Jogurty do 5 % tuku

MILKO Řecký jogurt bílý

Polabské mlékárny a.s.

Smetanové jogurty a zakysané smetany

Bio zakysaná smetana 15 %

Polabské mlékárny a.s.

Mléčné dezerty

Matylda Bio dezert Natur

Polabské mlékárny a.s.

Čerstvé sýry a tvarohy

Jaroměřické žervé

Jaroměřická mlékárna, a.s.

Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu

Král sýrů Hermelín Provensálské bylinky

Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Sýry polotvrdé

Provolone Piccante Fette

Brazzale Moravia a.s.

Tavené sýry a sýrové omáčky

Apetito Omáčka Quattro Formaggi

Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Absolutním vítězem v letošní soutěži se stala Apetito Omáčka Quattro Formaggi ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s., které porotci přidělili 95,6 bodů z celkových 100 možných.

Za absolutní novinku roku bylo vyhlášeno sladké kondenzované mléko Salko bez laktózy ze společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s.

Starý obal na čokoládu Orion

Kde se vyrábějí Olomoucké tvarůžky, kde sídlila čokoládovna Orion a co vyrábí Tonak?

Některé výrobky klamou tělem. Nebo přesněji řešeno názvem. Třeba Olomoucké tvarůžky, které se tváří, jako že jsou z hanácké metropole, ale ve skutečnosti vznikají úplně jinde. Víte kde?

I když novináři velice kladně hodnotili zmrzlinu plnou proteinu od Brazzale Moravia a.s., hlavní cenu médií nakonec získalo Jaroměřické žervé ze společnosti Jaroměřická mlékárna, a.s. Jde o výrobek, který můžete v regálech prodejen sice vídat už od roku 2016, ale od letošního dubna má novou recepturu. „Byla provedena úprava technologie výroby, jejímž cílem byla úprava receptury s vyloučením stabilizátorů. Výrobek má nyní lepší nutriční profil díky vyššímu obsahu bílkovin a mírně nižšímu obsahu tuku,“ píše Jaroměřická mlékárna v přihlášce do soutěže o Mlékárenský výrobek roku. 

Zde se opět potvrdilo, že v jednoduchosti je „krása“, žervé z Jaroměřic je totiž tvořeno pouze smetanou, solí, mlékařskými kulturami a mikrobiálním syřidlem.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).