Tento týden proběhl 22. ročník soutěže o Mlékárenský výrobek roku, jehož se letos zúčastnilo 18 tuzemských výrobců s 55 výrobky. Ty byly hodnoceny v 9 soutěžních kategoriích.
Mlékárenský výrobek roku měl letos devět kategorií
1. Konzumní mléka a smetany
2. Zakysané mléčné nápoje
3. Jogurty do 5 % tuku
4. Smetanové jogurty a zakysané smetany
5. Mléčné dezerty
6. Čerstvé sýry a tvarohy
7. Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu
8. Sýry polotvrdé
9. Tavené sýry a sýrové omáčky
Hodnocení za účasti 23 nezávislých porotců proběhlo na konci dubna na Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT Praha. Posuzovali nejenom celkovou kvalitu přihlášených soutěžních vzorků, ale také obchodní rozšířenost na trhu, marketingové aktivity směřované na podporu prodeje a rovněž správnost označování výrobků dle platné potravinové legislativy.
Galerie: Novinářské hodnocení Mlékárenského výrobku roku 2025
U novinek hodnotily komise mimo jiné obaly a jejich inovace, zaměření na specifickou cílovou skupinu, „nové“ výživové parametry, reformulace, atraktivitu pro spotřebitele a také případný přínos pro životní prostředí.
Trendem letošního ročníku byl poměrně vysoký podíl tzv. high-protein výrobků, tedy výrobků se zvýšeným obsahem mléčných bílkovin. Jde o módní trend posledních několika let. Zastoupena byla také řada výrobků s přídavkem probiotických kultur a opět se objevila řada produktů s reformulovaným složením, například výrobky bez laktózy.
Mlékárenský výrobek roku 2025 byl vyhlášen 28. května na společensko-odborné akci Oslava mléka v Národním zemědělském muzeu v Praze, ostatně jako i v letech minulých.
Odborníci i veřejnost si takto připomněli Světový den mléka, který se z podnětu Mezinárodní mlékařské federace slaví každoročně již od roku 1957 a který od roku 2001 připadá na 1. června.
Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy a trofeje za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, a pět výrobků obdrželo titul „Novinka roku“. Zástupci novinářů vybrali z hodnocených výrobků rovněž tři produkty, kterým předali svoji „Cenu médií“. (Jak probíhalo hodnocení mlékárenských výrobků z pozice novinářské jsme psali v textu Proteinová zmrzlina s čočkovou moukou nadchla. Pribináček nezaujal.)
Výsledky v jednotlivých soutěžních kategoriích
Kategorie |
Vítězný výrobek |
Výrobce |
Konzumní mléka a smetany |
OLMA High Protein Milk |
OLMA, a.s. |
Zakysané mléčné nápoje |
Valašská kyška |
Mlékárna Valašské Meziříčí spol. s r.o. |
Jogurty do 5 % tuku |
MILKO Řecký jogurt bílý |
Polabské mlékárny a.s. |
Smetanové jogurty a zakysané smetany |
Bio zakysaná smetana 15 % |
Polabské mlékárny a.s. |
Mléčné dezerty |
Matylda Bio dezert Natur |
Polabské mlékárny a.s. |
Čerstvé sýry a tvarohy |
Jaroměřické žervé |
Jaroměřická mlékárna, a.s. |
Sýry s plísní nebo s mazem na povrchu |
Král sýrů Hermelín Provensálské bylinky |
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. |
Sýry polotvrdé |
Provolone Piccante Fette |
Brazzale Moravia a.s. |
Tavené sýry a sýrové omáčky |
Apetito Omáčka Quattro Formaggi |
Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s. |
Absolutním vítězem v letošní soutěži se stala Apetito Omáčka Quattro Formaggi ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s., které porotci přidělili 95,6 bodů z celkových 100 možných.
Za absolutní novinku roku bylo vyhlášeno sladké kondenzované mléko Salko bez laktózy ze společnosti Mlékárna Hlinsko, a.s.
I když novináři velice kladně hodnotili zmrzlinu plnou proteinu od Brazzale Moravia a.s., hlavní cenu médií nakonec získalo Jaroměřické žervé ze společnosti Jaroměřická mlékárna, a.s. Jde o výrobek, který můžete v regálech prodejen sice vídat už od roku 2016, ale od letošního dubna má novou recepturu. „Byla provedena úprava technologie výroby, jejímž cílem byla úprava receptury s vyloučením stabilizátorů. Výrobek má nyní lepší nutriční profil díky vyššímu obsahu bílkovin a mírně nižšímu obsahu tuku,“ píše Jaroměřická mlékárna v přihlášce do soutěže o Mlékárenský výrobek roku.
Zde se opět potvrdilo, že v jednoduchosti je „krása“, žervé z Jaroměřic je totiž tvořeno pouze smetanou, solí, mlékařskými kulturami a mikrobiálním syřidlem.