Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
sýr
sýr
1
–
30
/
104
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Sýr k vínu? Na Moravě vyrábí rovnou sýr máčený ve víně
Manželé Palánovi provozují rodinnou Sýrárnu Jezeřany-Maršovice poblíž Brna. Jejich delikatesy již čtyři roky po sobě získávají cenu Regionální potravina. Známka kvality putovala i k jejich zrajícímu kozímu sýru Cabra al vino, který se máčí v červeném víně.
Redakce
28. 3. 2022
Farma Člupy: splněný sen o ekologickém hospodaření
Nezatížení zemědělskou minulostí a stereotypy, ale s ochotou učit se. Se zkušeností z Nového Zélandu a nechutí strávit život v uzavřených prostorech. Manželé Šediví se pustili do dobrodružství jménem ekofarma.
Petr Havel
3. 2. 2022
Dojit chodili s čelovkami. Dnes mají velké stádo a vyrábějí kvalitní mléko a sýry
První kozu koupili kvůli dětem. Pak si manželé Marunovi začali plnit životní sen, ale snadné to nebylo, chyběla elektřina, voda i pomocníci. Dnes jejich Ekofarma Útušice hospodaří s ohledem k přírodě i kvalitě produktů. Týdně vyprodukuje až 300 litrů kozího mléka a vyrobí 15 kg sýra.
Redakce
10. 1. 2022
Obnovil výrobu tvarůžků na Hané. Jmenují se tvargle
David Kapsia začínal na Hanácku s vlastním minipivovarem. Do zámeckého sklepení ve Velké Bystřici původně nastěhoval pivní sudy. Poté, co zde obnovil sto let starou tradici tvarůžkové výroby, zrají tu také tvarůžky neboli tvargle.
Redakce
17. 11. 2021
Degustace sýrů: čím začít a proč nezapomínat na džem?
Před námi tác s množstvím sýrů a masných výrobků. Vše je krásně naservírované a ta vůně. Člověk by se na všechno hned vrhnul, ale to bychom si moc nepochutnali. Degustace má totiž svá pravidla.
Kateřina Čepelíková
8. 11. 2021
Opustili zaměstnání, aby „pásli kozy“. Vyrábějí mléko i sýry a jejich farma sklízí ocenění
„Základem kvality je spokojené zvíře,“ říkají manželé Vrbkovi z kozí Farmy pod Ještědem. Před šesti lety se rozhodli, že skončí se stávajícími zaměstnáními a založí si kozí farmu. Krok do neznáma se jim podařil.
Redakce
16. 10. 2021
Jak se rodí parmezán Gran Moravia: otec je Ital a matka z Moravy
Je to asi nejznámější sýr svého druhu v České republice, a nejen tady. Jak značka Gran Moravia napovídá, vyrábí se na Moravě, v oblasti Hané. Jeho kořeny ale leží v Itálii, kam se také každý mladý bochník sýra vrací dozrát.
Lenka Krbcová
5. 10. 2021
Počet nových komentářů
1
Škraloupy na mléku. Proč se tvoří míň než dřív a co s nimi
Co se dá dělat se škraloupy, které se vytvářejí na povrchu převařeného mléka? A proč už na mléce nevznikají tak často jako dřív? Znamená to, že je dnešní mléko „jiné“?
Petr Havel
3. 9. 2021
Počet nových komentářů
2
Sýr na pánev: sýr, který se vám nerozteče. Hodí se i na gril
Symbolicky při příležitosti Světového dne mléka 1. června vyhlásil Českomoravský svaz mlékárenský (ČMSM) výsledky letošní soutěže Mlékárenský výrobek roku. Těšit se přitom mohou jak příznivci grilování, tak ale také ti, kteří nemají moc času na přípravu pokrmů.
Petr Havel
4. 6. 2021
Počet nových komentářů
3
Madeta má novou sýrárnu, vznikají tu známé značky
Madeta, jedna z největších mlékáren v ČR, otevřela zcela nový objekt ve svém závodě v Plané nad Lužnicí – sýrárnu a zrací sklepy. Bude tu vyrábět celou řadu produktů včetně známých značek Madeland a Tylžský sýr novou technologií, která vyšla na závratných 800 miliónů korun.
Kateřina Čepelíková
11. 2. 2021
Počet nových komentářů
1
Mléko a sýr z kvasinek chutnají jako od krávy
Mléko či mléčné výrobky, které nepocházejí od krávy? Produkty z kvasinek vypadají a chutnají jako ty z vašeho supermarketu, říkají autoři nové technologie výroby. Nejde přitom o náhražky, jako například u nápojů ze sóji nebo mandlí.
Redakce
23. 1. 2021
Počet nových komentářů
2
Česnek viničný se mrazu nebojí. Zkusíte ho najít?
Pěstitelé a sběratelé jedlého býlí už mohou vyrazit do terénu na sběr česneku viničného. Pučí dokonce už v prosinci. Kde hledat a jak s ním naložit?
Redakce
19. 1. 2021
Cottage: proč v jednom plavou zrnka a ve druhém je hrudka?
Na českém trhu je značné množství sýrů cottage, ale jsou mezi nimi poměrně velké rozdíly. Ani ne tak v chuti, jako v konzistenci. Je to dáno hlavně použitou technologií.
Kateřina Čepelíková
9. 10. 2020
Test eidamů – chutí nenadchnou, ale překvapí množstvím bílkovin
Na eidam se někdy nahlíží jako na laciný sýr nevalné kvality. Spotřebitelská organizace dTest ověřila, zda si takovou pověst zaslouží.
Redakce
4. 10. 2020
Hermelín s křupajícím mákem a další novinky našich mlékařů
Nabídka českých mlékárenských produktů se rozšiřuje o zajímavé výrobky. Mnohé z nich jsou letošními novinkami na trhu a některé jsou úplně první svého druhu u nás.
Petr Havel
11. 9. 2020
Kozí, přitom bez kozího zápachu. Rodinná farma z Moravy umí
Produkty z kozího mléka lze vyrobit i bez nepříjemného kozího aroma. Rodinná farma bourá řadu mýtů, například ten, že kozí výrobky smrdí, či že malí producenti nemají šanci být zastoupeni v maloobchodních řetězcích.
Petr Havel
9. 7. 2020
Pažský sýr – legenda z chorvatského ostrova Pag
Ovčí sýr z ostrova Pag je gastronomickou lahůdkou i skvělým suvenýrem. Pažský sýr, chorvatsky Paški sir, se vyrábí po staru a v jeho chuti rozpoznáte byliny zasypávané mořskou solí. Koupíte ho i na jiných místech Chorvatska a také prostřednictvím e-shopu.
Kateřina M. Košutová
18. 6. 2020
Cesta českých sýrů: kam jsme došli za posledních 20 let?
Kvalita našich sýrů vzrostla, některé by si zasloužily i ochranu EU. Přestože české produkty jsou v zahraničí oceňovány a vyvážíme třetinu produkce, naši spotřebitelé dávají přednost sýrům z jiných zemí.
Petr Havel
31. 1. 2020
Počet nových komentářů
7
Rakletování: tavení sýrů, kterému přijdete na chuť
Rakletování, to je vlastně takové zimní grilování. Všichni se sejdeme u jednoho roztopeného grilu, ale neopékáme hovězí ani rybu, ale tavíme sýry, různé druhy sýrů. A těmi pokrýváme brambory nebo chleba. Ó, jaká lahoda.
Kateřina Čepelíková
30. 12. 2019
Počet nových komentářů
2
Koza na obalu neznamená, že jde o kozí sýr
Když je na obrázku malina, bude uvnitř potraviny malina, a když je na obalu koza, tak prostě kupujeme kozí produkt. Nebo ne? Jak je to doopravdy?
Kateřina Čepelíková
15. 11. 2019
Počet nových komentářů
3
I populární sýr feta má svá negativa
Jedním ze spotřebitelských, ale i gastronomických hitů je v poslední době sýr feta. Skutečně je to „nejzdravější sýr světa“? Ledacos se dá zkazit jeho nevhodnou přípravou.
Petr Havel
2. 8. 2019
Mlékárenským výrobkem roku je „obyčejná“ Lučina. „Nemáme se za co stydět,“ říká šéf svazu
Rozhovor
Jiří Kopáček se v oboru pohybuje řadu let: „Před revolucí českému mlékárenství ujížděl vlak v produkci sýrů. Eidamské cihle jsem říkal gumikéze,“ vzpomíná a komentuje dnešní situaci i již 17. ročník soutěže, která hledá ty nejlepší mlékárenské výrobky. Výrobci přihlašují výborné produkty i přeslazené propadáky, skvělé inovace i rádoby „novinky“ s drobnou změnou obalu.
Lenka Krbcová
30. 5. 2019
Počet nových komentářů
5
Klášterní sýry: pochoutka krčící se ve stínu piva
Před dveřmi označenými cedulí Boutique de l'Abbaye postává hlouček turistů. Někteří z nich si čas do otevření obchodu s vyhlášenými klášterními produkty krátí tím, že se přes výlohu snaží zahlédnout, na jaké zboží se mohou těšit.
Jana Kuklová
9. 4. 2019
Když vám mnich otevírá lahváče
Reportáž
Nad rozsáhlým areálem orvalského opatství se nese vyzvánění kostelních zvonů. Je pět hodin ráno a dvanáct zdejších mnichů se před oltářem klášterního kostela schází k první z mnoha modliteb tohoto dne. Kromě úderů zvonů je ale ve vzduchu ještě přítomná neobvyklá vůně sladu, která snad do kláštera ani nepatří.
Jana Kuklová
13. 3. 2019
dTest: Kolik ovčího mléka obsahuje brynza? Někdy pouhou čtvrtinu
Aktualita
dTest zkoumal chuť, ale i složení a obsah možných bakterií v brynze. Tři slovenské brynzy obsahovaly méně ovčího sýra, než kolik slibovala etiketa.
Redakce
5. 3. 2019
Syrovátka: Dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi
Před třiceti lety se nevědělo, kam s ní, tak se sušená míchala do krmiva telatům. Dnes, kdy už víme, jak se syrovátkou naložit, ji hojně využíváme, kde se dá. Syrovátku najdeme v pivu, pečivu, bonbonech, lécích i kosmetice.
Kateřina Čepelíková
26. 9. 2018
Počet nových komentářů
1
Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý
Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?
Kateřina Čepelíková
13. 9. 2018
Počet nových komentářů
2
Test: Který sýr nám při grilování protekl roštem? Ten na grilování
Vyzkoušeli jsme ugrilovat hermelíny, camembert i sýr balkánského typu. Vybírali jsme sýry určené přímo na gril a jeho obdoby, které pro tepelnou úpravu primárně určeny nejsou. Který sýr nám protekl do grilu? Překvapivě ten, od nějž jsme to nečekali.
Kateřina Čepelíková
30. 8. 2018
Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso
Jeho struktura a konzistence je tak nezaměnitelná, že vám bude stačit jediné sousto, abyste si ho navždy zapamatovali. Buď jako ten nejskvělejší sýr pod sluncem, nebo jako ten divný vrzavý maso-sýr. Zkusíte halloumi?
Kateřina Čepelíková
6. 8. 2018
Počet nových komentářů
1
Který sýr se (ne)hodí na grilování
Grilovat sýry neznamená kupovat jen ty, které jsou pro tepelnou úpravu předurčené. Když víte, jak na to, tak můžete grilovat i sýry s modrou plísní nebo i rozkrojený hermelín.
Kateřina Čepelíková
24. 7. 2018
1
–
30
/
104
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Angina pectoris
Alergie na potraviny
Bolest zad
Zácpa
Střevní chřipka
Bulimie
Ateroskleróza
Cystická fibróza
Meningitida (zánět mozkových blan)
Ulcerózní kolitida
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji