Hlavní navigace

Sladké raw Vánoce: cukroví bez mléka, másla i vajec

10. 12. 2020

Sdílet

 Autor: bistRAWveg
Raw znamená syrový a i na Vánoce je možné vyzkoušet různé recepty na cukroví s použitím vhodných potravin a postupů.

Vánočním dobrotám ze syrových rostlinných surovin bychom mohli říkat „cukRAWí“. Raw značí styl stravování, ale za vyzkoušení určitě stojí všem.

Jak na cukroví bez živočišných přísad

Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách.

Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. U většiny receptů tak odpadá pravidelná kontrola plechu v troubě; hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do maximálně 42 °C. Takovou přípravou potravin u nich nepřijdeme o všechny důležité živiny.

Příprava raw cukroví je rychlovka, tvrdí znalci. Zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek předem, ale to je věc plánování. Stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků vodou a druhý den zpracovat. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při jeho přípravě můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné, na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, kde si lze raw cukroví i objednat.

Co se hodí pro výrobu cukRAWí

Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou prospěšné našemu zdraví. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.

Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů. Více o výběru a použití ořechů v (i klasickém) cukroví zjistíte v článku Které ořechy se hodí do vánočního cukroví?

Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem omega-3, 6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.

Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.

Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.

Galerie: Druhy kakaa na našem trhu

Rostlinné tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo či olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.

Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.

Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

Raw bezlepkové marokánky


Spotřebiče: mixér, sušička

Suroviny (na cca 32 ks):

  • 16 g lískových oříšků předem namočených a usušených
  • 56 g mandlí předem namočených a usušených
  • 8 g semínek slunečnice předem namočených a usušených
  • 40 g sušených meruněk nesířených
  • 40 g rozinek nesířených
  • kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
  • 160 g banánu oloupaného

Na polevu:

  • 52 g kakaového másla
  • agáve sirup tmavý (necelá 1 lžička)
  • 20 g kakaa

Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy. Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy. Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady. Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.

Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušicího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42 °C.

Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

Zdroj: bistRAWveg

Tipy z Orientu

Tipy na netradiční raw cukroví přidává Moud Najjar, majitel obchodu s ořechy Al Andalous na pražském Žižkově. „V Libanonu, odkud pocházím, klasické Vánoce sice neslavíme, ale bohatě prostřené stoly při plánovaných návštěvách jsou u nás vyhlášené. Najdete tu ořechy pražené nasucho bez oleje, sušené ovoce jako fíky, datle, ananas, meruňky a čerstvou podélně nakrájenou zeleninu, hlavně mrkev a okurku, kterou si můžete namáčet ve zdravých pomazánkách, jako jsou hummus nebo dipy z pečené papriky a červené řepy. Podává se k nim pravá turecká káva připravená v džezvě, která provoní celý dům. Nesetkal jsem se s tím, že by tu někdo odcházel s bolavým břichem, jako když někam vyrazíme v Česku,“ říká Moud Najjar.

Právě ořechy pražené nasucho bez oleje jsou specialitou, která zatím v Česku není běžně dostupná: „Můj dědeček začal pražit ořechy v mořském písku už v roce 1888. Já jsem na tuto tradici navázal, jen písek jsme vyměnili za sůl, díky které jsou ořechy jemně slané, ale nenajdete v nich ani kapku oleje. Ořechy přitom obsahují hodně tuku, takže přidaný olej navíc z nich udělá kalorickou bombu,“ popisuje Najjar. Díky speciálnímu pražicímu stroji, který si jeho rodina nechala přivézt až z Libanonu, může ořechy pražit čerstvé každý den a připravovat si různé směsi, kterými je ochucuje. Doma má vždy ořechy připravené na pohoštění návštěv a připravil z nich i tipy na vánoční mlsání.

Raw datlové kuličky a tyčinky


Spotřebiče: mixér

Suroviny:

  • 10 ks datlí mejdool (pokud nemáte výkonnější mixer, doporučujeme je namočit předem do vody)
  • 150 g pražených nebo přírodních oříšků, doporučujeme kešu, lískové či mandle
  • 75 g pražených kakaových bobů
  • 50 g kakaa
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Umixujeme oříšky, pokud máte rádi tyčinky křupavé, nemixujte oříšky úplně najemno a ponechte v nich menší kousky. Také kakaové boby umixujeme dle požadované hrubosti. Doporučujeme opět nemixovat najemno, dodají totiž tyčinkám na křupavosti. Jako poslední rozmixujeme datle.

Připravujete-li kuličky, stačí je ze vzniklé hmoty vytvarovat, průměr cca 2–3 cm. Kuličky můžete obalit v kakau, strouhaném kokosu či drcených oříšcích.


Pro datlové tyčinky hmotu rozprostřete na pečicí papír do pekáčku nebo nějaké formy, těsto uhladíme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme min. 1 hodinu uležet v lednici. Pekáček vyndáme z lednice a můžeme vykrajovat požadované tvary ze ztuhlé hmoty. Tyčinky opět můžeme obalit v kokosu, v kakau nebo drcených oříšcích.

Tyčinky můžete připravovat pokaždé jinak, můžete k datlím a oříškům přidat i strouhaný kokos, rozinky, sušené meruňky, semínka ap.

Hotové tyčinky či kuličky skladujte v chladu, nejlépe v lednici v krabičce nebo pod potravinářskou fólií.

Na poslední chvíli: Datle plněné oříšky


Suroviny:

  • V podstatě jakékoli datle a oříšky. Výborné jsou šťavnaté datle mejdool a poloslané kešu a pistácie pražené na sucho bez oleje pouze v soli. Kombinace sladkých datlí a jemně slaných oříšků je neodolatelná.

Datle nakrojíme a vypeckujeme je, dáváme pozor, abychom je nerozkrojili na dvě části. Pistácie ad. vyloupeme. Do řezu v datlích vkládáme oříšky a můžeme podávat.

Zdroj: Al Andalous

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).