Hlavní navigace

Vánoční cukroví: Perníčky bez cukru a linecké z tmavé mouky

Zuzana Čítková

O sladkost vánočních perníčků se postarají rozinky a med. A o chuť a vůni domácí perníkové koření. Na linecké můžete místo klasické mouky použít tmavou chlebovou, která je vhodnější než znovuobjevená špaldová mouka.

Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Perníčky úplně bez přidaného cukru

Jde to! O sladkost se totiž postarají rozinky a med. Kouzlo toho, že jsou krásně lesklé, tkví v tom, že je po vyndání z trouby ihned potřete vejcem. Letos jsem si vybrala formičku sněhové vločky. Do Vánoc je ještě stihnu nazdobit bílou polevou…

Perníčky bez cukru

Množství na dva plechy:

  • špaldová mouka celozrnná jemně mletá 300 g
  • rozinky 100 g
  • med 60 g
  • máslo 60 g
  • vejce 1 kus
  • jedlá soda 1/2 lžičky
  • perníkové koření vrchovatá lžička
  • vejce na potření

Rozinky, rozpuštěné máslo, vejce a med rozmixujte v mixéru dohladka. Mouku přesejte do mísy a smíchejte s jedlou sodou a perníkovým kořením. Pak přidejte směs z mixéru. Zpracujete vláčné těsto. Na konci bude trochu lepit. Nebojte se toho. V lednici po pár hodinách ztuhne a bude se s ním pracovat dobře.

Troubu rozehřejte na 100 °C. Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na placku o tloušťce zhruba 3–4 mm. Položte na plech vystlaný pečicím papírem a dejte do trouby péci na 20 minut.

Ihned po vyndání z trouby perníčky potřete rozšlehaným vejcem. Budou pak krásně lesklé.

Perníčky skladujte v krabičce v chladu spolu s rozkrojeným jablíčkem. Udrží je to krásně měkké.

Můžete si připravit i domácí perníkové koření. Poměr jednotlivých druhů koření najdete dále.

Perníkové koření

Domácí perníkové koření je tak trochu aromaterapeutická záležitost. Ta vůně, když koření melete! Výslednou směs můžete využít v receptu na vánoční perníčky. Anebo uschovat na pozdější pečení.

Směs koření na perník

  • skořice 8 g
  • fenykl 5 g
  • anýz 4 g
  • hřebíček 4 g
  • kardamom 4 g
  • koriandr 4 g
  • badyán 4 g
  • nové koření 4 g

Všechno koření namelte a promíchejte.

Směs perníkového koření uložte do těsně uzavíratelné skleničky. Vydrží vám po celý rok.

Linecké cukroví z tmavé mouky

Linecké cukroví peču hlavně kvůli dětem, protože je jejich nejoblíbenější. Letos jsem zavařila spoustu marmelád. Budu mít velké dilema, kterou linecké promazat. Rybízovou, třešňovou se solí, nebo kdoulovou? Inspirujte se v článku Jakou marmeládou spojovat vánoční cukroví.

Mouku jsem použila typ 1050 / chlebovou tmavou. Mám vyzkoušeno, že na linecké se hodí spíše pšeničná než špaldová, přestože jinde upřednostňuji špaldovou. Tady by ale díky výraznější chuti strhla chuť lineckého. Když už se bavíme o mouce, tak nejraději mám kvůli chuti, čerstvosti a pekařským vlastnostem bio mouky z Pro-bio. Mají je skoro ve všech bezobalových prodejnách a taky nabízejí 4kg balení v papíru.

Cukr moučku si vyrábím z hnědého třtinového cukru. Jednoduše ho pomelu.

Linecké z chlebové mouky

Množství vystačí na 2 plechy:

  • pšeničná mouka chlebová tmavá 200 g
  • žloutek 2 kusy
  • máslo 130 g
  • citronová kůra 1 lžička
  • cukr moučkový 30 g
  • marmeláda na slepení

Máslo nechte povolit a pak smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Mouku doporučuji předem prosít. Těsto nechte odpočinout minimálně hodinu v lednici.

Předehřejte troubu na 180° C. Těsto vyválejte na cca 3–4 mm silnou placku a pomocí formiček vykrajujte cukroví.

Pečte na pečicí fólií vystlaném plechu cca 5 minut. Že je linecké upečené, poznáte tak, že zkusíte nožem jeden kousek zvednout. Pokud drží a zespodu je lehce růžové, je hotovo.

Vychladlé cukroví promažeme marmeládou a je to. Nejlepší je linecké po pár dnech v chladném špajzu nebo sklepě.

Galerie: Zapomeňte na cukroví. Ve světe se peče dort nebo sladké poleno

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).