Hlavní navigace

Vitariánství

Výživový směr založený na přijímání výhradně tepelně neupravených potravin rostlinného původu. Vitariáni pojídají tzv. živou stravu (neboli raw food, z angl. syrové jídlo), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia.

Jí syrovou stravu. „Mám víc energie než dřív,“ říká vitarián

Sympatický mladý sportovec z Frýdku-Místku Jaromír Stopka, který se už dva roky živí pouze vitariánskou stravou, se společně se svým kolegou rozhodl začít vyrábět raw tyčinky pod zvučným českým názvem Živan.

Doba čtení: 6 minut

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Petra Malaníková z MyRaw Food: Klasický vitarián neexistuje

Právnička a kavárnice Petra Malaníková pověsila tradiční stravování na hřebík a stala se vitariánkou. Proč to udělala a jak se jí daří provozovat kavárny MyRaw Food zaměřené na syrovou stravu?

Doba čtení: 7 minut

Může jíst vitarián maso? Může, ale proč by to dělal

Vitariáni jsou lidé, kteří k přípravě svých jídel nepoužívají sporák, využívají maximálně sušičku. Objevila se teze, že by mohli jíst i maso, když jím nemrští do pánve. Je to pravda?

Doba čtení: 2 minuty

Helena Houdová: Být vitariánka se třemi dětmi je náročné

Helena Houdová si odskočila z New Jersey do Prahy, kde byla hlavní tváří RawFestu. Bývalá Miss ČR vyprávěla o svém tak trochu jiném způsobu života, stravování a výchově svých tří dětí.

Doba čtení: 4 minuty

RawFest přiveze letos britskou kuchařskou hvězdu Russella Jamese

Největší festival živé stravy se blíží. Třetí ročník RawFestu letos nabídne kulinářské workshopy, přednášky ve formě TEDs, chůzi po skle, jógu, ale hlavně celou řadu inspirativního raw food.

Doba čtení: 2 minuty

Veronika Klamtová, majitelka raw cukrárny: Obchody jdou moc dobře

„Občas se stává, že k nám přijde host, který hned odejde se slovy: Ježiš, to je snad cena za celý dort, a ne za kousek, ne?“ říká Veronika Klamtová, která už dva roky vede svoji Sweet Secret of raw cukrárnu.

Doba čtení: 5 minut

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Popularita raw food, výhradně syrové stravy, roste. Dá se ale s takovým jídelníčkem přežít? Co na to říká nutriční terapeut?

Doba čtení: 6 minut

Co jedí na Vánoce celiaci, vegetariáni a vitariáni

Tradice velí připravit na sváteční tabuli cukroví, ovoce, ořechy a hlavně bramborový salát a řízek či rybu. Co ale jedí lidé nemocní nebo alternativně se stravující?

Doba čtení: 4 minuty

I vitariáni jedí svíčkovou i cukroví. A ne, že ne

Kdo podlehl vitariánství, tzv. živé stravě, ví, že pokrmy nesmí vařit ani péct a že se musí vzdát masa i pečiva. Jak je tedy možné, že může jíst svíčkovou, kuře na paprice nebo dort?

Doba čtení: 6 minut

6 typů lidí, kteří špatně jedí

Nemusíte být zrovna podnikatel, alternativec, žena na mateřské dovolené, dělník, ortorektik nebo modelka, abyste dělali stejné chyby v jídle. Stereotypní návyky je těžké měnit.

Doba čtení: 7 minut

Secret of Raw: restaurace bez sporáku

Nachystat oběd bez rozpálené plotny se na první pohled jeví jako úkol nadlidský. Jde to. Dokonce lze v takových podmínkách připravovat jídla pro restauraci. Ovšem vitariánskou.

Doba čtení: 5 minut

Bulgur - celozrnná pšenice vyvrací mýty o zdravé výživě

Bulgur není ani drahý, ani náročný na přípravu a co víc – není to ani „zrní bez chuti“, což jsou obvykle uváděné důvody, proč nejíst zdravě. Podívejte se, co z něj dá vykouzlit.

Doba čtení: 4 minuty

Člověk má být zdravý, bohatý a šťastný. Jak to souvisí s jídlem?

„Kdyby mi chyběl řízek, nebyla by to správná cesta,“ říká vitariánka Anna Hýžová v rozhovoru o jídle, který nakonec jen o jídle není. Spíš o hledání cesty, na které vám bude dobře.

Doba čtení: 14 minut

Breathariáni prý jídlo k životu nepotřebují

„Henri Monfort je příkladem lidských možností,“ říká o propagátorovi breathariánství, který nejedl 9 let, lékař a odborník na výživu. „Nevěřím, nevěřím, nevěřím,“ oponuje jeho kolega.

Doba čtení: 6 minut

Děti vegetariánů nestrádají, jsou zdravější

Není pravda, že děti musí mít odmalička maso, jinak jim něco důležitého pro vývoj bude chybět. I malé dítě může být vegetariánem, pokud rodiče bedlivě promýšlejí jeho jídelníček.

Doba čtení: 4 minuty

Jedí jen syrovou rostlinnou stravu. Jsou blázni?

Je dnes vůbec možné odmítat tepelně upravenou stravu a neumřít hlady? Dá se přežít jen díky rostlinám? Vitariáni tak žijí a kupodivu vypadají spokojeně, i když neokusí ani normální sušenku nebo křupavý vepřový řízek. Dokázali byste vy bez toho žít?

Doba čtení: 5 minut