Hlavní navigace

Ivka z MasterChefa: vánočního cukroví vyrábím desítky kil

11. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Miluje fitness a pečení dortů. I vánoční cukroví vyrábí každý rok – díky účasti v soutěži MasterChef Česko teď celé dny i pro své zákazníky. Samozřejmostí jsou zdravé varianty, ale Ivka Sarauerová má svou vánoční slabost v podobě naprosté klasiky: miluje totiž vanilkové rohlíčky. Speciálně pro Vitalia.cz připravila novinku: košíčky plné ořechů a semínek.

Energie z ní přímo srší. Když jsme Ivku Sarauerovou navštívili v jejím sladkém království, zvládla najednou vařit kávu, najít na focení překrásné vánoční nápadné náušnice (náušnice byly ostatně po celou dobu televizní soutěže jejím poznávacím znamením), připravit nový druh cukroví, nahrát vzkaz mému synovi, který je jejím velkým fandou a být připravená za pár minut po našem odjezdu parádně nazdobit dort pro zákazníka. Klobouk dolů, co všechno zvládne. A ještě ji mrzí, že momentálně není schopná upéct a nazdobit víc, protože zájem o její výrobky je obrovský.

MasterChef ji „vystřelil“ vysoko

Původní profesí zahradní architektka vytvořila svůj první dort před dvanácti lety pro syna. Ze záliby se stala profese klasickou cestou „šeptandy“:

„Dort chtěly postupně kamarádky, pak jejich známí, které jsem už neznala já. Už před televizní soutěží jsem měla klientelu a cukrářskou živnost. Ambice hlásit se do MasterChefa vůbec ne, k tomu mě přemluvila sestřenice,“ vzpomíná Ivka.

Dala do toho ale všechno – a vyplatilo se. Dostala se mezi ty nejlepší, v soutěži skončila čtvrtá. Být celý podzim v hlavním vysílacím čase na obrazovkách, které sleduje více než milion diváků, pro Ivku znamená opravdu nabitý (nejen) prosinec – teď totiž musí, i když velmi nerada, práci i odmítat.

Galerie: Vánoční cukroví od Ivky Sarauerové

Po nabídce cukroví se zaprášilo za hodinu

„Prosinec je jeden z nejnáročnějších měsíců. Jak dlouho denně pracuji, ani nevím,“ říká s širokým úsměvem. „Ještě nedávno jsem musela dopoledne trávit se syny u online výuky, pak pracuji, klidně i šestnáct hodin, když se dostanu do tempa, čas neměřím,“ vypravuje Ivka.

Dorty jsou její srdcovou záležitostí a vždycky budou, ale momentálně ji zaměstnává i cukroví, které dělá nejen na objednávku, ale také pro rodinu a kamarády. 

Na jeho výrobu měla vytvořený letáček, ale jen ho zveřejnila na sociálních sítích, za hodinu a půl jej stahovala. Už tehdy se totiž nahrnuly objednávky na desítky kil pochoutek. O jaké je největší zájem?

„Když to srovnám – klasika a zdravější varianty cukroví – tak je ten poměr asi sedmdesát na třicet,“ říká Ivka. Vzhledem k její další životní lásce – fitness, ve kterém i soutěží, dobře ví, co je to „hlídat se“ nebo držet dietu. Ale jinak se převaze zájmu o klasické poctivé cukroví nediví:

„Sama mám nejraději vanilkové rohlíčky a cukroví od maminky – z lineckého těsta, na kterém je nádivka z meruněk a arašídů,“ přiznává. „A Vánoce jsou časem, kdy si máme opravdu dopřát a nehlídat linii. I když samozřejmě to vyvážit pohybem a úplně se nepřecpávat,“ směje se Ivka.

Kuchařka po babičce je základ

Ivka ve svém vánočním pečení vychází z tradičních receptů, ale často si je upravuje podle svého. My jsme viděli krabice klasického Masarykova cukroví, plného lískových oříšků a obaleného v moučkovém cukru. Recept na něj pochází ze staré „babiččiny“ ručně popsané kuchařky, která svými omaštěnými listy připomíná, že to tradiční funguje skvěle a už desetiletí.

„Vymyslela jsem ale třeba tahle srdíčka: jsou skořicová, s pomerančovou kůrou a drobenkou a nahoře je pekanový oříšek,“ ukazuje Ivka velkou krabici cukroví.

Nápadů má viditelně spoustu. Nové recepty vymýšlí několika způsoby: buď kompletně, nebo některé ingredience zamění za zdravější varianty:

„Některé suroviny nahradit nejdou. Ale třeba ráda používám špaldovou mouku místo klasické, med místo cukru. Skvělým tipem je také namočit datle do vody a pak je rozmixovat na pastu a použít ke slazení. Mou oblíbenou přísadou je také kokosový olej místo jiného tuku,“ dělí se o své tipy Ivka.

Recept: Čokoládové hrudky 


Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

Suroviny:

  • 250 g bílé čokolády
  • 50 g mandlí
  • 50 g pekanových ořechů
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g lískových ořechů
  • 80 g slunečnicových semínek 
  • 50 g dýňových semínek
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • 100 g sušených meruněk
  • 1 lžička skořice

Postup:

Ořechy posekejte nahrubo (nebo můžete využít robota), meruňky pokrájejte na menší kousky.

Čokoládu dejte rozpustit. 

Všechny suroviny smíchejte ve větší misce. Pomocí lžičky nabírejte hrudky a dávejte do papírových košíčku. Nechte v chladu ztuhnout.

Tipy od Ivky: 

  • Kouzlo je v kvalitní čokoládě, samozřejmě je možné použít i tmavou a oříšky dle libosti.
  • Hrudky můžete klást i na pečicí papír.
  • Čokoládu můžete rozpustit jednoduše v mikrovlnné troubě, kontrolujte ale, abyste ji nespálili.

Když nechcete rozinky…

Ivka se cukrovím na Vánoce nepřejí, protože ho během přípravy ochutnává. „To mám na to už chuť, když ho chystám, miluju totiž ořechy,“ těší se na recept, který chystá speciálně pro server Vitalia.cz. Hrudky z bílé čokolády budou totiž plné semínek a právě ořechů – dokonce si díky kamarádce dopřejeme čerstvě vyloupané lískové oříšky.

„Tenhle recept je rodinný, podobné cukroví dělala vždycky moje maminka a teta. Já jsem ten původní ale trochu upravila: mají v něm být rozinky a jsem si jistá, že to bude skvěle ladit s meruňkami,“ říká rozhodně Ivka a s vervou a energií sobě vlastní se pustí do díla. Recept na čokoládové hrudky se semínky přinášíme (a potvrzujeme, že sušené meruňky v cukroví jsou opravdu jedna báseň).

Iva Sarauerová

Účastnice kulinářské show MasterChef, pod značkou Ivka Fit Bake vytváří dorty, dezerty, zákusky, ale také cukroví. Většina jejích produktů je ve fit verzi, protože je velkou propagátorkou cvičení a fitness.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).