Hlavní navigace

raw food

Jí syrovou stravu. „Mám víc energie než dřív,“ říká vitarián

Sympatický mladý sportovec z Frýdku-Místku Jaromír Stopka, který se už dva roky živí pouze vitariánskou stravou, se společně se svým kolegou rozhodl začít vyrábět raw tyčinky pod zvučným českým názvem Živan.

Doba čtení: 6 minut

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Alternativní potraviny táhnou. Co všechno řetězce nabízejí?

Bez lepku, bez laktózy, raw nebo bio kvalita. Takové potraviny dnes hýbou obratem každého řetězce. Co všechno se dnes dá v obchodech sehnat, jsme se ptali v pěti velkých řetězcích.

Doba čtení: 3 minuty

Rostlinné, nebo živočišné? Mnohé, co se říká o bílkovinách, není pravda

Vejce, nebo pohanka? Mléčné výrobky? Červené maso? Podle Ivana Macha není tak důležité, zda jde o rostlinné, nebo živočišné zdroje bílkovin. „Nejopatrnější bychom měli být na původ a šetrnost zpracování,“ říká prezident výživových poradců s tím, že hlavní je pestrost.

Doba čtení: 7 minut

Letní raw jídla, která zvládne každý

Syrojedení, vitariánství čili stravovací režim, při kterém nepotřebujete troubu, nabývá na oblíbenosti. Jídla jsou rychlá, výživná a lehká. Zkusíte domácí raw nanuky nebo granolu s kokosovým krémem?

29. 7. 2016 14:00
Doba čtení: 5 minut

Může jíst vitarián maso? Může, ale proč by to dělal

Vitariáni jsou lidé, kteří k přípravě svých jídel nepoužívají sporák, využívají maximálně sušičku. Objevila se teze, že by mohli jíst i maso, když jím nemrští do pánve. Je to pravda?

Doba čtení: 2 minuty

RawFest přiveze letos britskou kuchařskou hvězdu Russella Jamese

Největší festival živé stravy se blíží. Třetí ročník RawFestu letos nabídne kulinářské workshopy, přednášky ve formě TEDs, chůzi po skle, jógu, ale hlavně celou řadu inspirativního raw food.

Doba čtení: 2 minuty

Chtěla si vydělat patnáct tisíc měsíčně, teď má firmu se sto zaměstnanci

Vybudovala svou firmu od nuly a za deset let existence se stala špičkou v oboru. Produkty Lifefood najdete na trzích po celé Evropě. Jak se Tereza Havrlandová k rawfood dostala a co ji hnalo kupředu?

Doba čtení: 8 minut

Veronika Klamtová, majitelka raw cukrárny: Obchody jdou moc dobře

„Občas se stává, že k nám přijde host, který hned odejde se slovy: Ježiš, to je snad cena za celý dort, a ne za kousek, ne?“ říká Veronika Klamtová, která už dva roky vede svoji Sweet Secret of raw cukrárnu.

Doba čtení: 5 minut

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Popularita raw food, výhradně syrové stravy, roste. Dá se ale s takovým jídelníčkem přežít? Co na to říká nutriční terapeut?

Doba čtení: 6 minut

I vitariáni jedí svíčkovou i cukroví. A ne, že ne

Kdo podlehl vitariánství, tzv. živé stravě, ví, že pokrmy nesmí vařit ani péct a že se musí vzdát masa i pečiva. Jak je tedy možné, že může jíst svíčkovou, kuře na paprice nebo dort?

Doba čtení: 6 minut

Secret of Raw: restaurace bez sporáku

Nachystat oběd bez rozpálené plotny se na první pohled jeví jako úkol nadlidský. Jde to. Dokonce lze v takových podmínkách připravovat jídla pro restauraci. Ovšem vitariánskou.

Doba čtení: 5 minut

Člověk má být zdravý, bohatý a šťastný. Jak to souvisí s jídlem?

„Kdyby mi chyběl řízek, nebyla by to správná cesta,“ říká vitariánka Anna Hýžová v rozhovoru o jídle, který nakonec jen o jídle není. Spíš o hledání cesty, na které vám bude dobře.

Doba čtení: 14 minut