Hlavní navigace

Veganství

Druh stravy, filozofie a životní styl spočívající v odmítnutí konzumace živočišných produktů. S veganstvím je často spojeno odmítání jakéhokoli využívání zvířat k lidskému užitku.

Na rozdíl od vegetariánství se veganství zříká konzumace nejen masa, ale i vajec, mléčných výrobků a medu. Mnoho veganů z přesvědčení také nesouhlasí s rybařením, myslivostí, kožešinovým průmyslem, cirkusy či zoo; důsledně brané veganství v užším slova smyslu odmítá používání výrobků z kůže, vlny a hedvábí nebo kosmetiky testované na zvířatech.

Ačkoli motivace jednotlivých veganů k přijetí tohoto způsobu stravování mohou být různé, nejčastějším důvodem je utrpení zvířat spojené s produkcí živočišných potravin v průmyslových velkochovech či při rybolovu. Mnoho veganů však principiálně odmítá jakékoli využívání a zabíjení zvířat pro potravu, a to především s argumentem, že konzumace živočišných produktů již v dnešní době vůbec není nutná.

Zdroj: Wikipedia

Uber Eats: čeká nás rok veganů a vegetariánů?

KOMENTÁŘ – Stále více Evropanů se má v budoucnosti stravovat na vegetariánské, a dokonce veganské bázi. Tvrdí to alespoň analýza společnosti Uber Eats, podle které bude rokem veganství už následující rok 2019.

12. 12. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Po syrovém mase člověk zdivočí. Vegetariánství zušlechťuje duši

Milí masožrouti, připravte se na pořádnou nakládačku. O vegetariánství se totiž píše už od dob antiky. Takovým prvním řádným odpůrcem konzumace masa byl již Pythagoras. Jíst, či nejíst maso? Tuto otázku si od pradávna pokládá řada filozofů a lékařů.

Doba čtení: 5 minut

Božský kopeček: zmrzlina bez mléka je hit, v plánu jsou nanuky

Veganskou zmrzlinu Božský kopeček poznáte hned – na pohled i po chuti. Prodává se z retro zmrzlinářských autíček v pastelových barvách, je čerstvá, bez chemie a bez složek živočišného původu. A strašně dobrá.

21. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Bude na světě víc vody, když přestaneme konzumovat maso?

Je horko, je sucho. A na výrobu kilogramu hovězího masa padne 15 000 litrů vody. To je podle novodobých spasitelů důvod ke snížení produkce a spotřeby masa všeho druhu. Jenže spasitelé se mýlí, taková opatření planetu od rizik nedostatku vody nezachrání.

Doba čtení: 3 minuty

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

23. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tempeh – javánské maso

Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.

10. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Majitel restaurace Etnosvět: Vegetariánem jsem chtěl být půl roku, jsem jím dodnes

S jídlem neměl vůbec nic společného, jen náhoda ho přivedla k založení a vedení vegetariánské restaurace, která po necelých třech letech stojí mezi těmi nejvyhlášenějšími v Praze. Proč Andrej Zaitsev založil Etnosvět a jak to tam chodí?

28. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Hledala veganský sýr, vyrobila Alexýr

Názvy vegan sýrů, kterým sama vymyslela receptury, znějí jako z pohádky. Alexandra Šulcová vyrábí osm různých druhů Alexýru. Kromě ochucených sýrů, jako je Ořechýr, Česnekýr, Ohnivýr nebo Uzenýr, připravuje také unikátní veganské sýry s modrou plísní a hermelíny – Vegmelíny.

Doba čtení: 4 minuty

Mají Chutnej fast food s pořádnou trávou

Je vůbec možné, aby burger, který neobsahuje živočišné složky, nebyl jen hnědou, rozbředlou plackou bez chuti? Možná vás to překvapí, ale i čistě rostlinný burger či pizza můžou pěkně vypadat, a navíc i chutnat.

Doba čtení: 4 minuty

Petra Malaníková z MyRaw Food: Klasický vitarián neexistuje

Právnička a kavárnice Petra Malaníková pověsila tradiční stravování na hřebík a stala se vitariánkou. Proč to udělala a jak se jí daří provozovat kavárny MyRaw Food zaměřené na syrovou stravu?

Doba čtení: 7 minut

Mléko a „nemléko“: živočišné versus rostlinné

Rostlinné nápoje v mnoha receptech nahrazují kravské mléko. Je to móda, ale také důsledek potravinových alergií a intolerancí. Jaké jsou výhody a nevýhody mléka a „nemléka“?

Doba čtení: 4 minuty

Alternativní potraviny táhnou. Co všechno řetězce nabízejí?

Bez lepku, bez laktózy, raw nebo bio kvalita. Takové potraviny dnes hýbou obratem každého řetězce. Co všechno se dnes dá v obchodech sehnat, jsme se ptali v pěti velkých řetězcích.

Doba čtení: 3 minuty

Vejce pro vegany? Veganský festival nabídl i další náhražky

Nabídka obřího veganského festivalu se dělila na přirozeně veganské pokrmy a na náhražky živočišných produktů. Nešlo tu ale jen o samotné jídlo, ale také o otázky, proč je konzumace masa společensky přijatelná a naopak veganství je považováno za abnormalitu.

Doba čtení: 5 minut

Podojí mandle, přidají datle a mají Nemléko

Je ukryté v lahvi, která kdysi náležela jen klasickému živočišnému mléku, ale jinak s krávou nemá co do činění. Nemléko se totiž vyrábí z mandlí. Od května ho dojí Amálie a David.

Doba čtení: 4 minuty

Vegefest bude letos s gulášem a se škvarkama

Už tento víkend se ve Starém Purkrabství na Vyšehradě uskuteční šestý ročník vegetariánského festivalu Vegefest 2016. Ochutnáte guláš, projdete se po skle nebo si zacvičíte jógu.

12. 9. 2016 13:20
Doba čtení: 2 minuty

I takové burgery nabídla Veggie náplavka

Rašínovo nábřeží ožilo dnem plným veganské gastronomie, ohleduplným životním stylem, ale i netradičním programem pro děti nebo sportem na rostlinné výživě. Nechte se pohltit tamní atmosférou.

30. 8. 2016 15:00

Helena Houdová: Být vitariánka se třemi dětmi je náročné

Helena Houdová si odskočila z New Jersey do Prahy, kde byla hlavní tváří RawFestu. Bývalá Miss ČR vyprávěla o svém tak trochu jiném způsobu života, stravování a výchově svých tří dětí.

Doba čtení: 4 minuty

Vědci: Vegetariánský svět by byl zdravější, bohatší a chladnější

Kdybychom jedli méně masa a více ovoce a zeleniny, svět by si do roku 2050 mohl ušetřit několik milionů úmrtí ročně. A nejenom to.

Doba čtení: 2 minuty

Nový festival Street Food Rocks kombinuje jídlo s hudbou

Organizátoři hudebního festivalu Rock for People se spojili s týmem Burgerfestu a nachystali pro vás nový festival Street Food Rocks. Ten odstartuje přesně za měsíc v Brně, následně zamíří do Prahy a Hradce Králové. Co nabídne?

28. 4. 2016 12:26
Doba čtení: 2 minuty

Kuchařka ze Svatojánu: Za honorář z první knihy mám mlýnek na mouku

Blog Evy Francové se stal fenoménem během několika málo měsíců, a to i přesto, že jsou její recepty prosté masa a mnohdy i vajec. Kdo je vlastně Kuchařka ze Svatojánu?

Doba čtení: 5 minut

Strava je pestrá i bez masa a vajec, tvrdí autorka Veganova průvodce

Karolína Rathousová, neboli blogerka Dewii, vydala knihu Veganův průvodce, která má být příručkou, návodem a inspirací pro začínající i pokročilé vegany.

Doba čtení: 4 minuty

Došla vejce? Vraž do toho banán

Příručka začínajícího vegana, tak by mohl znít podtitul originální kuchařky Místo vejce banán. Ale je i pro ty, kdo chtějí svému jídelníčku dodat pestrost nebo jen ulevit těžkému žaludku.

Doba čtení: 6 minut

Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.

Doba čtení: 3 minuty

6 typů lidí, kteří špatně jedí

Nemusíte být zrovna podnikatel, alternativec, žena na mateřské dovolené, dělník, ortorektik nebo modelka, abyste dělali stejné chyby v jídle. Stereotypní návyky je těžké měnit.

Doba čtení: 7 minut

Superpotravina quinoa je jídlo – chameleon

Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům, veganům i při redukční dietě. Navíc ji mohou konzumovat i lidé s celiakií. Quinoa je nenápadná nutriční bomba.

Doba čtení: 6 minut

Secret of Raw: restaurace bez sporáku

Nachystat oběd bez rozpálené plotny se na první pohled jeví jako úkol nadlidský. Jde to. Dokonce lze v takových podmínkách připravovat jídla pro restauraci. Ovšem vitariánskou.

Doba čtení: 5 minut

Nedostatek železa srovnají některé potraviny, hlavně ty červené

Chybí vám železo? Ať už se jedná o ovoce, zeleninu nebo maso, červeně zabarvené potraviny ho obsahují slušné množství. Ale nejen ony. Hned pět skupin potravin zatočí s chudokrevností.

Doba čtení: 5 minut

Člověk má být zdravý, bohatý a šťastný. Jak to souvisí s jídlem?

„Kdyby mi chyběl řízek, nebyla by to správná cesta,“ říká vitariánka Anna Hýžová v rozhovoru o jídle, který nakonec jen o jídle není. Spíš o hledání cesty, na které vám bude dobře.

Doba čtení: 14 minut

Děti vegetariánů nestrádají, jsou zdravější

Není pravda, že děti musí mít odmalička maso, jinak jim něco důležitého pro vývoj bude chybět. I malé dítě může být vegetariánem, pokud rodiče bedlivě promýšlejí jeho jídelníček.

Doba čtení: 4 minuty

Jedí jen syrovou rostlinnou stravu. Jsou blázni?

Je dnes vůbec možné odmítat tepelně upravenou stravu a neumřít hlady? Dá se přežít jen díky rostlinám? Vitariáni tak žijí a kupodivu vypadají spokojeně, i když neokusí ani normální sušenku nebo křupavý vepřový řízek. Dokázali byste vy bez toho žít?

Doba čtení: 5 minut