Hlavní navigace

Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině

10. 12. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kupovat bio ovoce a zeleninu není pro každého reálné. Co dělat, když se chcete zbavit pozůstatků nežádoucích látek v potravinách? Velký podíl pesticidů odstraní z ovoce a zeleniny obyčejná voda.

Vědci na základě dlouhodobých výzkumů potvrdili, že některé způsoby skutečně vedou k eliminaci reziduí pesticidů, a to až v 90 % případů. Na některé z nich stačí pouze voda, na jiné prostředky, které má každý doma.

Co se dozvíte v článku
  1. Množství pesticidů se pravidelně kontroluje
  2. Lokální potraviny jsou na tom nejlépe
  3. Slupka pohltí nejvíc pesticidů
  4. Octový nebo solný roztok
  5. Stačí čistá voda?

Množství pesticidů se pravidelně kontroluje

Pesticidy mohou být pro lidský organismus toxické a při dlouhodobé konzumaci mívají negativní dopad na imunitní systém. Na to ostatně upozorňuje také Světová zdravotnická organizace. Na její apel jednotlivé státy provádějí pravidelné kontroly nejenom ovoce a zeleniny. Bezpečnost potravin v ČR včetně obsahu pesticidů sleduje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která svá zjištění zveřejňuje na webu Potraviny na pranýři.

Galerie: Ovoce a zelenina s pesticidy v ČR, rok 2020

Problémem se u nás zabývá mj. také Centrum pro životní prostředí a zdraví, Státní zdravotní ústav a testování provádí také Vysoká škola chemicko-technologická v Praze. Odborníci vytvořili přehled potravin, které obsahují vysoké množství pesticidů, a zároveň prozkoumali i několik způsobů, jak jejich výskyt snížit na minimum.

Lokální potraviny jsou na tom nejlépe

Ovoce a zelenina z lokální produkce je pro člověka jednak přirozená a za současných podmínek také jedna z nejzdravějších a nejchutnějších. Sníží se doba od sklizení ke spotřebiteli, ekologická stopa a množství použitých pesticidů, které jsou nutné k tomu, aby se mohla prodloužit délka skladování kvůli převozu. Podle dat Státního zdravotního ústavu používá Česká republika o poznání menší množství pesticidů než jiné evropské země. Například ve srovnání se Španělskem nebo Belgií je to až čtyřikrát méně.

Největší množství reziduí pesticidů objevilo testování Vysoké školy chemicko-technologické v jablkách, hroznovém vínu, jahodách, broskvích, listových salátech a citrusech. Podobně dopadlo také zahraniční testování. Naopak nejlépe je na tom tropické ovoce, vyjma citrusů, mražený hrášek nebo například květák.

Slupka pohltí nejvíc pesticidů

Oloupáním slupky se ovoce i zelenina zbaví většiny pesticidů, které na ní ulpěly. Na druhou stranu obsahuje i zdraví prospěšné nutrienty, které tímto ztratíte. Řešení je někdy velmi snadné – kupovat potraviny v bio kvalitě, alespoň ty druhy, které podle nezávislých testů dopadají nejhůře. Jenže to nejde vždy a ani u všech potravin.

Vzhledem k častému testování zjistili odborníci několik způsobů, jak se většiny pesticidů z ovoce i zeleniny zbavit, a přitom zachovat původní množství vitamínů a minerálů.

Octový nebo solný roztok

Ocet poměrně účinně odstraňuje rezidua pesticidů i ze slupek ovoce a zeleniny. Navíc pomáhá odstranit škodlivé bakterie. Roztok octa s vodou v poměru 1:10 se dá použít na veškeré druhy, které mají tvrdou slupku a vydrží dvacet minut pod vodou, aniž by došlo k mechanickému poškození nebo octové pachuti. Jde tedy hlavně o okurky, jablka, kedlubny a další podobné plodiny.

Tento způsob doporučuje také Státní zdravotní ústav, který se ve své studii inspiroval Gaylem Povisem Allemanem. Stejný efekt by mělo mít použití jedlé sody, a to tří čajových lžiček do litru vody. Tento způsob ale nebyl prozatím tak rozsáhle testovaný.

Obdobně jako ocet působí také 2% solný roztok. Podle Karla Pepperného z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity má stejné vlastnosti, ale nezanechává tak výrazný zápach. V obou případech je úspěšnost 40–90 % a závisí na množství i typu použitých pesticidů. Účinek se zvýší použitím teplé vody.

Obecně by se dalo říct, že čím šetrnější pesticidy s krátkou ochrannou lhůtou byly použity, tím snáze se z ovoce a zeleniny dostanou. A to platí i naopak.

Stačí čistá voda?

Vědci z Connecticut Agricultural Experiment Station zjistili, že většiny pesticidů se lze zbavit omýváním pod obyčejnou vodou. Výzkum zahrnoval nejrozšířenější druhy ovoce a zeleniny, které byly omývány po dobu třiceti vteřin pod studenou vodou. Výsledky ukázaly, že bylo zredukováno devět z dvanácti testovaných pesticidů. U zbylých tří se ovšem množství nesnížilo.

Vzhledem k tomuto zjištění se metoda nejeví jako zcela dostačující a měla by být používána pouze v ojedinělých případech, a to u takových druhů, které momentálně nelze sehnat v bio kvalitě a zároveň se na ně nedá použít octový nebo solný roztok. Tento postup za stejných podmínek ostatně doporučuje také Státní zdravotní ústav.

Server Vitalia.cz nechal před časem otestovat v laboratořích VŠCHT, nakolik pomůže omytí kůry u citronů, podobný experiment později provedla i spotřebitelská organizace dTest.

Galerie: Test citronů – zbavíme se omytím pesticidů?

Výsledky shodně ukázaly, že omytí, a to i s použitím různých doporučovaných prostředků včetně octa, zbaví toto ovoce reziduí pesticidů jen částečně. Nicméně zjištěná rezidua ani v jednom z případů nepřekročila povolené limity.

Je tedy nutné počítat s tím, že některá rezidua pesticidů na plodinách zůstanou, už se nicméně nebude jednat o tak zásadní množství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Alena Teclová

Vystudovala resocializační pedagogiku na Univerzitě v Pardubicích. Pracuje jako externí redaktorka několika časopisů. Aktivně se zajímá o alternativní léčbu, zdravý životní styl a kontaktní rodičovství.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).