Možná jste si pohankové mouky v obchodě nikdy nevšimli, možná ji roky jen v obchodě obcházíte a říkáte si, k čemu se asi tak hodí, jak by se dala využít. Vězte, že jak pohanka, pseudoobilovina, která se dnes už hojně využívá v bezlepkové dietě, tak i mouka z ní má řada benefitů a využití.
Hodí se na sladké a slané pečení nejen pro bezlepkáře, ale i pro všechny ostatní přinese pohanková mouka řadu důležitých látek, které by ve stravě neměly chybět. Prozradíme v čem je pohanka, resp. pohanková mouka tak výjimečná i jak ji snadno zařadit do běžného vaření a pečení.
Vynikající rostlinná bílkovina
Pohanka jako jedna z mála potravin rostlinného původu obsahuje bílkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Pokud chcete v jídelníčku omezit maso či jiné potraviny živočišného původu, případně zvýšit podíl bílkovin ve stravě, pak je to právě pohanka včetně pohankové mouky a dalších produktů z ní vyrobených, která vám v tom pomůže.
Díky vyváženému složení aminokyselin je bílkovina v pohance velmi kvalitní. Je obzvláště bohatá na aminokyseliny lysin, ten působí pozitivně na trávení a arginin, který zlepšují výkon při cvičení.
Bohatá na béčko i vlákninu
„Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin, a naopak žádný lepek. Je kromě bílkovin bohatá na důležité živiny, jako jsou vláknina, vitaminy skupiny B a minerální látky. Díky této skladbě prospívá zdraví tím, že podporuje imunitní systém a má pozitivní vliv také na nervový a cévní systém,“ vyjmenovává skvělé vlastnosti pohanky Martin Hutař spolumajitel společnosti PROBIO, která se na úpatí Jeseníků na šlechtění, pěstování a na výrobu mlynářských výrobků z pohanky v bio kvalitě specializuje.
Jíte pohanku/pohankovou mouku/těstoviny atp.?
„Pohanka a výrobky z ní včetně mouky jsou vyráběné u nás ve Starém Městě pod Sněžníkem v bezlepkovém mlýně šetrným mechanickým způsobem. Tím si pohanka zachovává maximum živin a garanci bezlepkové potraviny. Pohanka na většinu výrobků pochází od českých farmářů a z Ekofarmy PROBIO. Na tyto ekofarmy dodáváme BIO osivo vlastní výroby, a tak se celý proces uzavírá. Od zrna až po konečný výrobek, vše s vysokou kvalitou,“ dodává Martin Hutař.
Rutin snižuje riziko nemocí srdce
Mezi obilovinami a pseudocereáliemi je pohanka nejbohatším zdrojem rutinu, antioxidantu, který může mít řadu výhod. Dokonce může snížit riziko srdečních onemocnění.
Pro vysoký obsah vlákniny a látek s antioxidačním potenciálem dochází při konzumaci pohanky k omezení rizika vysoké hladiny cholesterolu v krvi a tím vzniku hypertenze. Pohanka pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a zvýšit hladinu potřebného HDL cholesterolu.
Pohanka obsahuje tyto minerály
Mangan: Nachází se ve velkém množství v celozrnných obilovinách, je nezbytný pro zdravý metabolismus, růst, vývoj a pro antioxidační obranyschopnost těla.
Měď: Ta v západní stravě často chybí, je nezbytným stopovým prvkem, který může prospět zdraví srdce, pokud je konzumována v malém množství.
Hořčík: Pokud je tento minerál ve stravě přítomen v dostatečném množství, může snížit riziko různých chronických onemocnění, jako jsou cukrovka 2. typu a srdeční choroby.
Železo: Nedostatek tohoto důležitého minerálu vede k anémii, kdy má krev sníženou kapacitu pro přenos kyslíku.
Fosfor: Tento minerál hraje zásadní roli v růstu a udržování tělesných tkání.
Minerály organismus dobře využije
Ve srovnání s jinými obilovinami se minerály z pohankových pokrmů obzvláště dobře vstřebávají. Je to proto, že pohanka má relativně nízký obsah kyseliny fytové, která běžně brání absorpci minerálů nacházejících se v obilovinách a semenech. Mimochodem kyselina fytová je i v ovesných vločkách, pokud vločky před konzumací nenamočíte, minerály z vloček se do těla těžko vstřebávají.
Kam s pohankovou moukou v kuchyni
Z pohankové mouky můžete připravit nejen lahodné francouzské palačinky crépes, ale také se hodí pro bezlepkové moučníky, pečivo, lívance, knedlíky a pro nočky. Překvapivě vláčné je těsto na linecké z pohankové mouky. Snadno z ní lze upéct bábovky, lité buchty a mnoho dalšího. Pohanková mouka je výborná i na zahušťování omáček a polévek.
Vždy se zúročí, když nahradíte v jakémkoliv pečivu část mouky bílé pšeničné za jakoukoli jinou. Třeba žitnou, špaldovou, ječnou, z červené pšenice, čirokovou anebo právě pohankovou. Jako směs pohankovou mouku využijete třeba se špaldovou moukou v poměru 1 : 3, a to do buchet, chlebů, quiche a do dalšího pečiva.
Pohankové palačinky
- 300 ml mléko
- 1 ks vejce
- 100 g mouka pohanková hladká BIO PROBIO
- 1 špetka sůl mořská jemná BIOSAL
- olej slunečnicový na pečení a smažení BIO PROBIO
- sýr, vejce, zelenina a další pro slanou verzi
- tvaroh, ovoce, džem, povidla pro sladkou verzi
Smíchejte mléko, vejce, pohankovou mouku, sůl, lžíci oleje a těsto dobře prošlehejte metličkou. Nechejte alespoň 10 minut odpočinout. Těsto má mít konzistenci smetany.Pokud je příliš řídké, přidejte ještě trochu pohankové mouky. Na pánvi lehce vymazané olejem/ghí smažte tenké palačinky. Hotové palačinky můžete servírovat na sladko i na slano.
Pohankový mléčný řez
- 5 vajec
- 50 g BIO cukr třtinový přírodní
- 30 g BIO kakao
- 100 g BIO mouka pohanková hladká
- Špetka soli
500 g polotučného tvarohu
Mletá vanilka (dle chuti)
BIO Sirup javorový (dle chuti, lze použít i jiné sladidlo)
Případně mléko, pokud je tvaroh moc hustý
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme kakao, pak přidáváme sníh střídavě s pohankovou moukou. Těsto rozetřeme na plech a dáme péct zhruba na 5–7 minut na 200 °C. Utřeme si tvaroh s javorovým sirupem a vanilkou. Pokud by byla směs příliš hustá, stačí rozředit mlékem, tak aby se nám hezky natírala. Vychladlou placku potřeme krémem, necháme vychladit a následně rozdělíme na požadované porce.