Hlavní navigace

Univerzální pohanka: ladí s medem i masem

6. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Spa hotel Lanterna
Pohanka má poměrně specifickou chuť, ale když ji do běžných jídel budete přidávat pozvolna, nakonec si ji rádi vychutnáte i samostatně. Jako hlavní chod či sladký dezert.

Pohanka pochází z Číny a svůj název získala podle pohanských nájezdníků. Je velmi přínosnou zemědělskou plodinou. Pěstuje se jako píce – potrava pro hospodářská zvířata, jako zelené hnojení, je medonosná, z nati se získává rutin. Ale zejména v biokvalitě v posledních letech opět získává na oblibě i v jídelníčku mnoha lidí, i proto, že neobsahuje lepek, a je tedy vhodná pro lidi s celiakií.

Pohanka se hodí i do sekané

Co ale s pohankou, když s ní nemáte žádné zkušenosti? Než si na její výraznou chuť zvyknete, zkuste ji po uvaření v malých dávkách přimíchávat do oblíbených salátů, používat jako zavářku do polévek nebo umletou na mouku vmíchat do ruských blinů (palačinek).

Pohanková semena i nať jsou cenným zdroje vlákniny, rutinu, vitamínů skupiny B.

Pohanková nať a slupky plodů jsou bohaté na flavonoid rutin, vitamíny skupiny B, vitamín E, fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, mangan, měď, zinek, cholin a na plnohodnotné bílkoviny.

Z pohankové mouky můžete vytvořit těstíčko na obalení masa nebo zeleniny. Lze ji použít prakticky do všech pokrmů s moukou, i jako přílohu. Skvěle se hodí i do nádivek nebo sekané. V pražské restauraci Botanic například připravují pikantní pohanku s kořenovou zeleninou a omáčkou ze smržů jako přílohu k vepřovému.


Autor: Isifa.cz

Pohance sluší med i hruška

Možná to pro vás bude překvapení, ale pohance sedí i příprava na sladko. Pohanka uvařená v mléce má stejné využití jako ovesná kaše, můžete použít i pohanku lámanku, která bude dříve uvařená. Lze si do ní přidat ovoce, oříšky a semínka a zdravá snídaně je na světě. Zkusit můžete i sladký oběd, kdy uvařenou pohanku na talíři polijete máslem, pocukrujete a navrch přidáte rozvar z borůvek.

Že je pohanka hitem, dosvědčuje i fakt, že si našla místo i v dobře hodnocených restauracích. Jako dezert jí například nabízí i Spa hotel Lanterna. Novinku podle původního receptu – pohanku provoněnou medem a pošírovanou hruškou s makovou omáčkou. „Pohanka a mák jsou tradiční valašské suroviny a dohromady tvoří opravdu neobyčejnou chuťovou kombinaci, která vás určitě překvapí,“ říká Josef Tydlačka, šéfkuchař hotelu, který pro vás připravil recept na sladkou pohanku s hruškou a medem.

Sladká pohanka s hruškou, medem a pomerančovým přelivem

6 porcí

  • 200 g pohanky
  • 200 g cukru krystal
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 kousky badyánu
  • 4 hřebíčky

Postup:

Uvaříme pohanku: 200 g přidáme do 250 ml vařící vody (vody má být tolik, aby hladina byla zhruba na výšku prstu nad pohankou). Po vložení pohanky již nevaříme, necháme odstát pod pokličkou. Pohanka vstřebá veškerou vodu a nabobtná.

V malém hrnci rozpustíme cukr, zkaramelizujeme ho, přilijeme bílé víno, přidáme badyán a hřebíček a necháme svařit do sladkého nálevu. Pak koření vyjmeme. Do nálevu přidáme uvařenou pohanku, mírně prohřejeme a servírujeme na talíř společně s očištěnou hruškou (kompotovanou nebo povařenou doměkka), zakápneme medem a pomerančovým přelivem, případně čímkoli jiným dle chuti a fantazie.

Tip šéfkuchaře: Pohanka je v této úpravě dostatečně sladká, ovoce proto doporučuji přidat takové, které je lehce kyselé (kromě hrušky třeba jablko, borůvky, rybíz).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).