Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
Bio
Bio
1
–
30
/
162
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
Následující strana
Poslední strana
Eko, ezo a bio znali lidé už před sto lety. Tehdy byli za blázny…
O trvale udržitelný život v souladu s přírodou, vytváření ekovesniček a komunit, o zdravou výživu, vegetariánství a ezoteriku se lidé zajímali už v době první republiky. Po válce a s nástupem komunismu všechny tyto snahy přišly vniveč a objevily se opět až na přelomu 20. a 21. století.
Taťána Kročková
6. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
Dánské chlebíčky – obložený tmavý chleba s máslem má snad nekonečně variant
Hledáte originální recept na silvestrovské pohoštění? Dánské chlebíčky smørrebrød nejen skvěle vypadají, ale i chutnají.
Redakce
28. 12. 2020
Počet nových komentářů
1
Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině
Kupovat bio ovoce a zeleninu není pro každého reálné. Co dělat, když se chcete zbavit pozůstatků nežádoucích látek v potravinách? Velký podíl pesticidů odstraní z ovoce a zeleniny obyčejná voda.
Alena Teclová
10. 12. 2020
Křen z české rodinné farmy má opravdu grády
Křen je jedním z dobrých zdrojů vitamínu C, ale také silic, které dodávají jídlu pikantní rozměr. Je proto oblíbenou surovinou, přesto se v ČR příliš nepěstuje. Manželé Žďárští z Eko farmy Úlovice ho produkují, a dokonce v bio kvalitě.
Petr Havel
16. 10. 2020
Globální biočokoláda jako česká biopotravina? Díky, raději ne
Komentář
KOMENTÁŘ – Soutěž Česká biopotravina vyhlásila vítěze. Čím dál větší zájem o soutěž a také o biopotraviny ukazuje, že parametry soutěže bude do budoucna potřeba měnit.
Petr Havel
3. 9. 2020
Počet nových komentářů
4
Klasický kváskový chléb: mouka, kvásek, voda, sůl. Víc nic
Chcete si upéct domácí kváskový chleba? Pro začátek je ideální najít si dobrý fungující recept a toho se držet. „Něco jednoduchého, nekomplikovaného, aby byla vysoká šance, že se nám chléb povede. Pak si můžeme dále hrát a experimentovat,“ radí odbornice.
Lenka Krbcová
31. 8. 2020
Krémy za tisíce? Některé bych rovnou vyhodila z okna, říká vývojářka kosmetiky
Rozhovor
ROZHOVOR – Lenka Průšová současný „bio-eko-natural“ přístup ke kosmetickým výrobkům občas komentuje až jadrně. Že je něco stoprocentně přírodní, nás podle ní rozhodně nespasí, a dokonce to může ublížit. Často považuje za rozumnější, a nakonec i ekologičtější a pro kůži přínosnější, použít trochu syntetiky, než slepě propagovat stoprocentní „natural“.
Tereza Víchová
24. 8. 2020
Počet nových komentářů
16
Salám bez dusitanů a guláš uvařený za hodinu? Biofarma Pod Hájkem „maso umí“
Salámy pouze a jen z hovězího masa bez přídatných látek, vyzrálé hovězí maso, ze kterého se guláš uvaří za hodinu, šunka i párky v biokvalitě. Biofarma Pod Hájkem je příkladem toho, že „není maso jako maso“.
Petr Havel
24. 6. 2020
Počet nových komentářů
4
Budeme mít v obchodech více eko potravin bez chemie? Správný cíl, za který zaplatíme
Komentář
KOMENTÁŘ – Poroste v našich obchodech podíl biopotravin? Pokud by se měly skutečně naplnit před několika dny zveřejněné cíle Evropské komise v oblasti biodiverzity a podpory trvale udržitelného zemědělství, zněla by zřejmě odpověď na otázku kladně.
Petr Havel
27. 5. 2020
Počet nových komentářů
2
Prázdniny na českém venkově: unikátní možnost ochutnat selské potraviny
Vzhledem k částečnému uzavření hranic v průběhu letní turistické sezóny stráví s velkou pravděpodobností neobvykle více lidí letošní dovolenou v tuzemsku. Máme tak šanci ochutnat potraviny přímo z farem a něco se o nich dozvědět.
Petr Havel
15. 5. 2020
Lahodný koláč ze sezónní rebarbory
Recept
RECEPT – Červené řapíky rebarbory jsou někdy až nepříjemně kyselé. Kouzlo je umět tuto nakyslost využít, skloubit s dalšími, sladšími chutěmi a výsledek doladit k vyvážené dokonalosti. Třeba v kombinaci s jahodami ve skvělé bublanině.
Redakce
7. 5. 2020
Skutečně lepší mléko? Co znamenají nápisy na obale
V rozlišování druhů mléka a ovlivňování výběru při nákupu hraje stále větší roli marketing. Mnohdy ale různá „mléka s příběhem“ nenabízejí nic navíc, jen vyšší cenu.
Petr Havel
7. 2. 2020
Počet nových komentářů
2
Zahrádkáři aplikují chemii a nečtou návody, říká autor botanických pesticidů
Rozhovor
V práci je každý den od šesti hodin ráno, rád ale přemýšlí třeba i na zahradě v houpací síti a zajímá ho vše, bez ohledu na obor. Je z toho spousta pokusů a mylných cest, ale mnohdy se ze zdánlivě nereálného nápadu vyklube užitečný produkt s obchodním potenciálem. Roman Pavela je mj. držitelem ocenění Česká hlava z r. 2013 za vývoj přípravků na ochranu rostlin a minulý rok byl zařazen do prestižního seznamu nejcitovanějších vědců světa.
Lenka Krbcová
30. 1. 2020
Počet nových komentářů
5
Pěstitel biozeleniny: Bio kupují tři druhy zákazníků
Rozhovor
Biopěstitel popisuje svoji cestu k úspěchu, která rozhodně nebyla jednoduchá. „Měl jsem sice hodně nakoukáno, ale praktické zkušenosti žádné,“ říká Tomáš Zídek. Přesto dnes jako jediný dodává v sezóně a ve větším množství svou biozeleninu třikrát týdně do řetězce.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2020
Francie zakázala biozeleninu ze skleníků
Komentář
KOMENTÁŘ – Francie přistoupila v rámci ekologie k novému opatření. Zákaz prodeje biozeleniny z běžných skleníků je nicméně zcela kontraproduktivní.
Petr Havel
10. 1. 2020
Počet nových komentářů
7
Zájem o biopotraviny se zvyšuje až o stovky procent
Někteří je v obchodech přehlížejí, jiní se ušklíbají, další je vyloženě vyhledávají. Počet těch posledně jmenovaných, kteří si vybírají biopotraviny, stále roste. Díky příznivé ceně a chuti.
Kateřina Čepelíková
9. 1. 2020
Jsou jediní na trhu. Chovají buvoly a vyrábí buvolí mléko a sýry
Buvolí farmu v jižních Čechách vybudovali dva původem „zemědělští úředníci“. „Rozhodující bylo najít objekt s vlastní půdou,“ vzpomínají manželé Pageovi na počáteční těžkosti. Úsilí se vyplatilo, farma produkuje kvalitní zdravé potraviny a sýr labneh z buvolího mléka zvítězil v soutěži o biopotravinu roku.
Petr Havel
13. 9. 2019
V e-shopu Košík.cz už nenajdete klecová vejce. Jinde to potrvá roky
Aktualita
Košík.cz jako první supermarket definitivně skončil s prodejem vajec z klecí, nabízí podestýlková vejce nebo vajíčka z volného výběhu. Ostatní velcí prodejci změnu teprve plánují, někde potrvá i několik let.
Redakce
28. 5. 2019
Počet nových komentářů
1
Proč jsou potraviny bez obalu dražší než s obalem
Rozhovor
„My jako zákazníci doplácíme na to, že jsme uvědomělí a podporujeme ekologickou produkci, namísto toho, aby výrobci konvence nesli zodpovědnost za to, že tvoří škody,“ komentuje ředitelka Bezobalu Veronika Nováčková ceny potravin, které prodávají. Navzdory tomu, že jsou bez obalu, nebývají levnější než ty v barevných baleních ze supermarketu.
Kateřina Čepelíková
29. 4. 2019
Počet nových komentářů
10
Specialistka na prevenci: zdravé tělo se detoxikuje samo
Rozhovor
ROZHOVOR – Specialistka v preventivní, funkční medicíně a výživě Eva Hájková ukazuje nové směry ve stravování i životním stylu. Na detox v módním pojetí však nevěří.
Monika Poledníková
22. 3. 2019
Řetězce se snaží posílit prodej privátních značek potravin
Pod privátními značkami už dávno nenajdeme jen ty nejlevnější produkty. Maloobchodní řetězce cílí i na nejnáročnější zákazníky, kterým nabízejí luxusní zboží v lákavém obalu. Kolik privátek v obchodech nakoupíme a co máme nejraději?
Kateřina Čepelíková
11. 3. 2019
Počet nových komentářů
2
Proč biomouka hůř kyne?
Možná se vám to už taky stalo. Jste na návštěvě a ochutnáte domácí housku. Je vynikající. Řeknete si o recept, a přestože uděláte všechno přesně tak, jak je popsáno, není to ono.
Zuzana Čítková
11. 11. 2018
Ekofarmáři: Vracíme mrtvé půdě život a lidem zdravé jídlo
Rozhovor
„Dnes se na bio pohlíží jako na něco extra výjimečného. Připadá mi zvrácené, že lidé pokládají za normální to, co by mělo být zakázané jako zdraví škodlivé, a za výstřelek doby to, co by mělo být absolutně přirozené,“ říká Janka Vorlická, která s manželem pracuje na vlastním ekostatku.
Taťána Kročková
8. 11. 2018
Nákupní dilema: Bio, nebio? Lokální, nebo z dovozu?
Blog
Když projdu potraviny u nás doma v lednici nebo ve špajzu, tak zhruba z 80 % se jedná o biopotraviny. Proč?
Zuzana Čítková
27. 10. 2018
Počet nových komentářů
1
O Biopotravině roku by mohla rozhodovat i její cena
Ceny hodnocených biopotravin prodávaných v tržní síti byly letos při hodnocení v soutěži Biopotravina roku 2018 předmětem diskuse poroty. Je možné, že cena se stane jedním z hodnocených parametrů u soutěžních vzorků.
Petr Havel
29. 8. 2018
Ty nejlepší biosteaky budou nově označeny logem
Nemoc šílených krav (BSE) snížila poptávku po hovězím mase ze třiceti na devět kilogramů ročně. Možná proto, že ještě dobře neznáme kvalitu bio masa. Od září bude náš výběr usnadněn nově umístěným logem Biopotravina roku.
Petr Havel
13. 7. 2018
Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina
Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?
Kateřina Čepelíková
21. 6. 2018
Útočí včely na vousáče?
Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?
Petr Havel
23. 5. 2018
Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality
Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?
Kateřina Čepelíková
15. 3. 2018
Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť
Dýně jsou už pár let hit. Pokud vůbec známe jejich příbuzné – patizony, pak většinou především bílé, případně oranžové odrůdy. Česko teď začínají dobývat zelené patizony.
Petr Havel
15. 9. 2017
1
–
30
/
162
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji