Hlavní navigace

bio

O Biopotravině roku by mohla rozhodovat i její cena

Ceny hodnocených biopotravin prodávaných v tržní síti byly letos při hodnocení v soutěži Biopotravina roku 2018 předmětem diskuse poroty. Je možné, že cena se stane jedním z hodnocených parametrů u soutěžních vzorků.

29. 8. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Ty nejlepší biosteaky budou nově označeny logem

Nemoc šílených krav (BSE) snížila poptávku po hovězím mase ze třiceti na devět kilogramů ročně. Možná proto, že ještě dobře neznáme kvalitu bio masa. Od září bude náš výběr usnadněn nově umístěným logem Biopotravina roku.

13. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina

Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?

21. 6. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Útočí včely na vousáče?

Je pravda, že včely jsou agresivnější na černou barvu oblečení a vousaté včelaře? Žije u nás včela černá? Odkud pochází biomed prodávaný v ČR? Za jakou cenu vzniká mateří kašička? A je tmavý med kvalitnější než světlý?

23. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality

Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?

15. 3. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Patizon je druhem dýně, má ale příjemnější chuť

Dýně jsou už pár let hit. Pokud vůbec známe jejich příbuzné – patizony, pak většinou především bílé, případně oranžové odrůdy. Česko teď začínají dobývat zelené patizony.

15. 9. 2017 0:00
Doba čtení: 3 minuty

V Čejkovicích roste radost

Je to už pětadvacet let, co česká odnož rakouské firmy Sonnentor na jihu Moravy vyrábí bylinné čaje. A takové výročí si rozhodně zaslouží pořádnou oslavu.

Doba čtení: 5 minut

Žijeme „zdravě“. Jíme přece biopolotovary

Navzdory proklamovanému zdravému životnímu stylu roste zájem o různé bio, vegetariánské či veganské polotovary. Ani restaurace se svých oblíbených konveniencí nevzdávají.

Doba čtení: 4 minuty

Biovína musí chutnat pokaždé jinak

Jde o živá vína, která sice nejsou určena k archivaci, ale přinášejí vždy jedinečnou, v zásadě neopakovatelnou chuť. Biovína jsou pěstována bez chemických přípravků. V Kutné Hoře hrozny ošetřují extrakty z bylin.

24. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Hanka Zemanová: Jak žít zdravě a nezblbnout

Čím více informací se na nás valí, čím více se objevuje nových výživových trendů a čím více se nám nabízí zázračných potravinových doplňků, tím více si potřebujeme osvojit umění rozlišovat.

21. 5. 2017 0:00
Doba čtení: 12 minut

Jediný mlýn v Evropě, který mele bezlepkové bio obiloviny

Navštívili jsme v Králickém Sněžníku mlýny firmy PRO-BIO. Přestože fungují na stejné principu, každý je jiný. Jak v nich vzniká mouka a jak je stará, když ji kupujeme v obchodě? A proč se vůbec zrno někdy mrazí?

Doba čtení: 5 minut

Hanka Zemanová: Je dobré o kvalitě jídla něco vědět. Selský rozum už nestačí

Bez lepku, bez laktózy, bez tepelné úpravy, lidé dnes snadno propadají výživovým směrům, které jejich tělu vůbec nemusí prospívat. „Používat základní kvalitní a sezónní potraviny není žádná věda. Jenže doba je rychlá, jsme duchovně neukotvení, proto všechny podobné výživové směry mají velkou sílu přitáhnout spoustu lidí,“ říká Hanka Zemanová, autorka Biokuchařky.

Doba čtení: 12 minut

Martin Hutař: Vizionář, který na česká pole vrátil špaldu

Z „agronoma páté kategorie“ se stal majitelem PRO-BIO, největší bio firmy v ČR. Špaldu k nám kdysi musel propašovat ve třech pytlích z Rakouska, dnes Martin Hutař vrací do výživy zapomenuté tradiční plodiny a biopotraviny. A daří se mu to, vlastní tři mlýny, zaměstnává přes stovku lidí a dál rozšiřuje ekologickou formu pěstování, a to nejen v Česku.

Doba čtení: 9 minut

Církev vyrábí potraviny: originální, bio a české

Nabídka klášterních produktů a služeb pro spotřebitele pomalu roste. Církev vaří pivo, pěstuje bio, provozuje restaurace… Je škoda, že se toho o těchto službách a hlavně „církevních potravinách“ moc neví.

Doba čtení: 3 minuty

V mé nové biokuchařce se potkává tradiční medicína se selským rozumem, říká Hanka Zemanová

Právě dnes se křtila Nová biokuchařka Hanky Zemanové. Nejde přitom o žádné poupravené vydání jejího jedenáct let starého bestselleru, jde o zcela novou knihu. Co v ní krom receptů najedeme?

Doba čtení: 3 minuty

Biopotraviny stále frčí, loni jsme za ně utratili přes 2 miliardy

Možná si myslíte, že biopotraviny už mají svůj boom za sebou, opak je ale pravdou. Nákupní horečka rok od roku vzrůstá, každý z nás za ně utratil sto devadesát jedna korun.

6. 9. 2016 16:34
Doba čtení: 3 minuty

Že je vejce bio, nepoznáme ani my, říká šéf veterinářů

Kupujete drahá bio vejce s tím, že kupujete kvalitu? Možná kupujete jen předražená vejce z klecového chovu, bio vejce totiž nepozná ani laboratoř.

Doba čtení: 2 minuty

Alena Malíková: KPZ není běžný bedýnkový systém

Chcete kvalitní potraviny, chcete nakupovat bez prostředníků – supermarketů, které cenu často neúměrně navyšují? Staňte se odběratelem kápézetek, nebo založte vlastní. Alena Malíková vám poradí, jak na to.

Doba čtení: 4 minuty

Vážně je bio lepší? Není to tak, jak tvrdí studie

Nová studie prý potvrzuje, že není nad bio. Je to trochu jinak. Lepší nutriční vlastnosti biopotravin jsou dány hlavně šetrnějším hospodařením, visačka „bio“ tu není nezbytná.

Doba čtení: 4 minuty

Přijmou prodejci pesticidů kodex jako farmaceuti?

Existuje nepřeberné množství mezinárodních dnů něčeho. Některé jsou všeobecně známé (žen, dětí,…), jiné méně. Mezi ty druhé určitě patří 3. prosinec coby Mezinárodní den bez pesticidů.

4. 12. 2015 10:21
Doba čtení: 3 minuty

Pokud systém kontroly ochrany rostlin kulhal, nyní se stal zcela chromým

Chemie je přece i v kosmetice, tak proč vám vadí v jídle, podivili se zástupci ministerstva zemědělství na semináři o pesticidech. Vlajky chemických obrů při vchodu do objektu naznačovaly ráz celé akce.

7. 9. 2015 16:29
Doba čtení: 4 minuty

O titul české biopotraviny bojovala rajčata i dršťková

Českou biopotravinou roku se stala rajčata ve vlastní šťávě, nejobsazenější kategorií byla biovína.

7. 9. 2015 10:55
Doba čtení: 3 minuty

Šťastná drůbež musí mít pohyb, poznáte to na chuti

„Podmínky bio bych asi splnil,“ říká farmář Vlastimil Pitner, „ale nevidím v tom smysl.“ A tak chová šťastná kuřata a pěstuje zeleninu bez pesticidů bez ohledu na certifikáty. „Nechci být drahý.“

Doba čtení: 10 minut

Jezte přeštické prase, zachráníte mu život

Přeštické prase je legenda a unikát. Maso přeštíků je chutnější a vyzrálejší, ovšem také dražší než maso z obyčejného pašíka. Chov geneticky cenného druhu je však ohrožen.

Doba čtení: 3 minuty

Jak zachovat kvalitní české mléko

Motivace k vysoké kvalitě, klidně i na úkor objemu. To je jediná cesta k tomu, abychom udrželi veškeré dobré a originální české mlékárenské produkty na našem trhu – a uspěli i v Evropě.

Doba čtení: 4 minuty

Tyhle krávy dojí robot. Lidi jim nechybí

Vyrazili jsme do Českého středohoří na ekologickou farmu Ludvíka Eflera, který postupně přechází na robotické dojení. Jak si holky na robota zvykly, kopou ho nebo zbožňují?

Doba čtení: 4 minuty

Test přesnídávek: Bio produkt zcela propadl

Zejména při výběru jídla pro ty nejmenší se snažíme vybírat ty nejlepší potraviny. Jaké je pak ale překvapení, když produkt s nálepkou bio výrazně překračuje limity pro obsah pesticidů.

13. 5. 2015 12:50
Doba čtení: 2 minuty

Trháte bylinky? Přemýšlejte kde!

„Tak jsem si na tebe včera večer vzpomněla,“ říká mi životní družka po dvoudenní návštěvě kamarádky v Českém Brodě. „To potěší. Já na tebe u fotbalu taky myslel,“ odpovídám pohotově. „No jo, ale to bylo také skrz ty tvoje články o pesticidech,“ zní upřesnění. „Cože???“

30. 4. 2015 14:07
Doba čtení: 2 minuty

(Bio) brambory a jejich přínos pro naše tělo

Brambory jsou prý nejpokornější potravina. A naprosto univerzální. Obsahují hromadu pro člověka přínosných látek. Bohužel do nich pronikají i pesticidy a další prostředky pro ošetření zeleniny.

Doba čtení: 6 minut

Chemie na českých polích: Šlendrián, nebo peníze?

Pesticidy. V poslední době stále častěji zmiňované téma. Pro někoho téměř sprosté slovo, pro jiného zázračný všelék současného zemědělství. Jak je to však ve skutečnosti? Tak, jako většinou, pravda je nejspíš někde uprostřed.

12. 3. 2015 16:35
Doba čtení: 4 minuty