Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete pít běžnou kávu, možná by vás mohla zaujmout káva z pampelišek. Je docela zdravá, má zajímavou chuť a její příprava není náročná. A oproti klasické kávě samozřejmě ušetříte, protože pampelišky rostou prakticky všude.
Jak vzniká pampelišková káva?
Pampelišková káva není skutečná káva. Jedná se o nápoj připravený z opražených rozdrcených kořenů smetánky lékařské. Díky pražení ale získává jemný kávový nádech, takže ji někteří lidé pijí právě jako náhražku klasické kávy. Pampelišková káva se dá běžně koupit, můžete si ji ale dělat i z vlastnoručně připravených pampeliškových kořenů.
Přirovnat bychom ji mohli třeba k čekankové kávě a jiným rostlinným náhražkám kávy. Do hotového pampeliškového prášku je možné přidat různé druhy koření. Troška skořice, vanilky, muškátového oříšku nebo kardamomu dodá nápoji nezvyklou exotickou příchuť.
Jaké má pampelišková káva účinky na zdraví?
Spektrum blahodárných účinků smetánky lékařské na lidské zdraví je velice pestré. Je tedy velkou výhodou, že pampelišková káva neslouží jen jako chutná náhrada kofeinového nápoje, ale disponuje celou řadou benefitů.
V kořenu smetánky lékařské najdete hodně inulinu. Jedná se o prebiotickou rozpustnou vlákninu, která harmonizuje zažívání. Ve střevech totiž slouží jako potrava pro přátelské bakterie, čímž pomáhá navodit rovnováhu střevní mikroflóry.
Prokázáno je dále to, že pampeliškový kořen obsahuje vitamíny C, A, E, K a skupiny B, železo, křemík, hořčík, mangan, měď a zinek. Opomenout nesmíme ani kyselinu chlorogenovou, cichorovou, kávovou a jiné fenolové sloučeniny. Některé z těchto složek patří mezi antioxidanty.
O pampeliškách je také dobře známo, že zlepšují činnost vylučovacích orgánů a mají močopudné účinky. Pampelišková káva tak může být nápomocná při nadměrném zadržování vody v těle. V lidovém léčitelství se pampeliškový odvar používal též pro očistu jater a podporu žlučníku.
Kořen pampelišky je plný seskviterpenových laktonů, které se vyznačují protizánětlivými účinky. Právě jim pampeliška vděčí za typickou nahořklou chuť. Mezi další významné účinné látky patří triterpeny a steroly (především taraxasterol). Bohužel ovšem zatím neexistuje dostatečné množství klinických studií prováděných na lidech, které by tyto účinky spolehlivě potvrdily.
Většina výzkumů, podle kterých dokáže pampeliška regulovat glykémii, snižovat hladinu cholesterolu v krvi či léčit revmatoidní artritidu, byla prováděna na laboratorních myších a králících. Na druhou stranu již víme, že obsahuje opravdu hodně zdraví prospěšných složek, takže pitím pampeliškové kávy určitě nic nezkazíte.
Pampelišková káva: recept
Kávu z kořene pampelišky nemusíte kupovat. Dá se poměrně snadno vyrobit doma, jen potřebujete dostatečné množství pampeliškových kořenů. Na sběr pampelišek se vydávejte do oblastí, které nejsou znečištěné průmyslem a hnojením.
Snažte se vybírat větší a starší rostliny, protože jejich kořeny bývají mnohem silnější. K jejich vykopání tak budete muset použít větší fyzickou sílu. Rozhodně se to ale vyplatí, protože získáte dostatek surovin na přípravu pampeliškové kávy mnohem rychleji.
Odkrojte nadzemní části pampelišky a kořeny omyjte a pečlivě očistěte od hlíny. Pomoct si můžete kartáčkem nebo drátěnkou. Takto očištěné kořeny se doporučuje namočit na několik hodin do vody. Tento postup by je měl zbavit hořké pachuti. V některých receptech se ale rovnou přistupuje k sušení. Je tedy na vás, zda necháte kořeny louhovat, nebo se rovnou pustíte do další úpravy.
Galerie: Domácí pampeliškový med připravíte snadno
Ta zahrnuje osušení pampeliškových kořenů a nakrájení na drobnější kousky. Aby byly opravdu dobře vysušené, můžete je dát do sušičky potravin nebo na sluníčko. Že jsou dostatečně suché poznáte podle toho, že je snadno rozlomíte.
Dalším krokem bude pražení. Postupovat můžete následovně – buď si dáte trochu více práce a upražíte kořeny na pánvi, nebo je rozložíte na plech a dáte je do trouby. Pokud zvolíte pánvičku, musíte je pravidelně promíchávat vařečkou, aby se nepřipálily. Správně upražené pampeliškové kořeny by měly mít středně až tmavě hnědou barvu. Rozhodně nesmí být černé jako uhlíky. Raději proto nastavte mírnější plamen a pražte pomalu.
Podobně postupujte i při sušení v troubě. Kořeny rozložte na plech a vložte do trouby rozpálené na 180 °C. Občas je na plechu prohrábněte a neustále sledujte jejich barvu. Hotové kořeny by měly příjemně vonět.
Upražené kořeny pampelišky nechte vychladnout. Poté už je zbývá jen umlít. Ideálně v mlýnku na kávu. Pampeliškovou kávu nasypte do čisté dózy a dobře ji uzavřete. Skladujte ji na temném a chladném místě.
K přípravě jednoho šálku pampeliškové kávy pak budete potřebovat jednu lžíci namletého prášku. Stačí ji nasypat do hrnku a zalít přibližně 200 až 250 mililitry horké vody. Nápoj pečlivě promíchejte, podle chuti doslaďte a vypijte, dokud je ještě teplý.
Tipy na dochucení pampeliškové kávy
Kávu z pampeliškových kořenů si můžete dopřávat podobně jako klasickou kávu čistou bez sladidel a složek ke zjemnění. Skvěle se k ní ale hodí plnotučné mléko nebo smetana, které nápoj zjemní. K oslazení můžete použít med, čekankový sirup nebo třeba melasu. Chcete-li opravdu zdravý nápoj, snažte se vyhýbat rafinovanému cukru.
Na úvod článku jsme zmiňovali, že je možné pampeliškovou kávu ozvláštnit libovolným kořením. Opět záleží na tom, jaké máte rádi a jak moc chcete chuť nápoje ovlivnit. Vanilka, skořice, kardamom i muškátový oříšek jsou hodně výrazné, takže je lepší dát koření spíše méně.
Pokud rádi experimentujete, můžete zkusit také perníkové koření. Koření můžete klidně zamíchat rovnou do dózy s pampeliškovým práškem. Káva tak bude ochucená předem a nebudete muset dochucovat každý šálek zvlášť.