Hlavní navigace

Ovesné vločky, jak je neznáte: na slano, coby zdroj energie i tajná zbraň při hubnutí

25. 7. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Oves nejčastěji jíme v podobě ovesných vloček, do müsli, granoly či ovesných kaší. Tedy coby samostatná jídla. Nejde sice o klasickou přílohu, ale díky svým vlastnostem se ovesné vločky začínají prosazovat i coby součást řady nesladkých pokrmů.

Jistě všichni známe ovesné vločky, ze kterých se dá připravit chutná snídaně. Ta je po ránu skvělým zdrojem energie. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá v prevenci civilizačních onemocnění a zasytí více než třeba kukuřičné lupínky.

Dejte pozor na zapékané müsli

Při přípravě ovesné snídaně však myslete hlavně na to, aby se nestala přílišným zdrojem cukru. Používejte proto sypané müsli bez přidaného cukru, tedy jen vločky, oříšky, semínka a sušené ovoce bez cukru. Nejlépe uděláte, když si ho namícháte doma.

Dejte pozor na zapékané müsli, které poznáte tak, že tvoří hrudky. Toto müsli se peče se zbytečně přidaným cukrem a tukem, takže se ze zdravých ovesných vloček mohou stát nevhodné sladké cereálie. To platí i pro doma připravované pečené müsli a granolu. Tam dejte také pozor na to, aby vločky příliš neztmavly, abyste zabránili tvorbě škodlivých látek.

Instantní ovesné kaše – až třetinu tvoří cukr

Větší množství přidaného cukru mohou obsahovat také instantní ovesné kaše. Při důkladném prostudování výživových hodnot na obalu zjistíte, že cukr tvoří až třetinu těchto výrobků.

Výběr instantních kaší bez přidaného cukru je bohužel velmi omezený, snažte se však i přesto vyhledávat takové výrobky, které cukru obsahují co nejméně. Instantní kaši si také můžete připravit i doma – stačí smíchat jemně mleté ovesné vločky, sušené polotučné mléko, neslazené sušené ovoce (třeba křížaly nebo lyofilizované ovoce) a oříšky. Instantní kaše má pak tu výhodu, že ji stačí zalít vodou, můžete ji tedy skladovat třeba v kanceláři pro případ, že si nestihnete nebo zapomenete připravit snídani či svačinu.

Galerie: Poznáte ovesné vločky od instantních?

Vločky na slano

Ovesné vločky však nemusíte připravovat jen jako sladký pokrm. Málokoho sice napadne uvařit si oves jako typickou přílohu, ale ve směsi s dalšími potravinami chutná skvěle. Některé podniky dokonce už nabízejí slanou verzi ovesné kaše a na internetu se objevují zajímavé recepty na tento pokrm.

Taková kaše už nemusí být jen snídaně, ale můžete si připravit i oběd nebo večeři z ovesných vloček a doplnit tak do jídelníčku vlákninu. Vločky stačí smíchat s oblíbenými bylinkami, třeba čerstvým rozmarýnem nebo koriandrem, lžící olivového oleje, špetkou soli a zalít horkou vodou nebo vývarem. Poté, co nabobtnají, do nich můžete nakrájet čerstvou nebo grilovanou zeleninu, přidat libové maso nebo volské oko a posypat lžící semínek nebo hrstí sýru.

A i když základ jídla budou zdravé ovesné vločky a jídlo bude plné zeleniny, dejte pozor na to, abyste to nepřehnali s tukem, stejně jako u každého jídla. Lžíce oleje bohatě stačí, a pokud se rozhodnete přidat ještě avokádo, čtvrtka nebo půlka ovoce bude pro většinu lidí dostatečná porce. Výjimkou budou samozřejmě sportovci nebo fyzicky pracující lidé, ale při sedavém zaměstnání nebo snaze o hubnutí je vhodné to s tukem nepřehánět, a to ani se zdravým tukem v rostlinném oleji nebo semínkách.

Vločky jsou zdroj energie proti únavě

A proč byste vlastně měli pravidelně zařadit kaši z ovesných vloček, ať už slanou, nebo sladkou? Ovesné vločky jsou, stejně jako ostatní obiloviny, zdrojem komplexních sacharidů, které slouží jako pomalý zdroj energie. To znamená, že jako součást jídla skvěle pomohou předejít únavě a výkyvům hladu třeba při práci u počítače, kdy se člověk příliš nehýbe.


Autor: Depositphotos.com

Ovesné vločky jsou zdroj energie proti únavě

Na rozdíl od některých jiných obilovin se oves nezbavuje veškerých obalových vrstev bohatých na vlákninu, a tak zůstává tato cenná živina i ve finálním výrobku. Ovesná vláknina je specifická svým vysokým obsahem rozpustné složky a beta-glukanů, které jsou ceněné pro svůj vliv na prevenci celého spektra civilizačních onemocnění.

Rozpustná vláknina z ovsa má schopnost ve střevě vázat cholesterol, který se tam dostane jako součást žlučových kyselin uvolněných z jater při trávení potravy. Cholesterol navázaný na vlákninu se pak nemůže zpětně vstřebat a odejde z těla ven společně se stolicí. V důsledku toho se snižuje i jeho hladina v séru. Takže nejen vhodný výběr kvalitních tuků, ale i dostatečný příjem určitých druhů vlákniny pomáhá v prevenci a léčbě vysoké hladiny cholesterolu v séru.

Skvělý pomocník při hubnutí

Ovesná vláknina také snižuje glykemický index potravy a je proto vhodná pro diabetiky a jedince, kteří mají zvýšené riziko onemocnění cukrovkou. Ovesná vláknina také skvěle zasytí, a tak může zmírnit nadměrnou konzumaci velkých porcí u obézních jedinců, proto slouží jako skvělý pomocník při hubnutí.

Ale i pokud jste zdraví a udržujete si ideální hmotnost, konzumujte dostatečné množství vlákniny – může ve střevě dokonce i snižovat vstřebávání škodlivých látek přijatých z potravy – třeba těch, co vznikají při nešetrném grilování.

Kromě vlákniny a kvalitních sacharidů je oves zdrojem vitamínů skupiny B, a dokonce obsahuje železo ve větší míře než většina ostatních obilovin, což může být výhodné zejména při rostlinné stravě. A skvělé je i to, že jde o lokální potravinu, takže její konzumací můžete podpořit i životní prostředí.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).