Hlavní navigace

Domácí müsli

Sdílet

 Autor: Agentura SXC
Kupované směsi vypadají dobře, jsou krásně barevné, někdy podezřele až moc. Vlastně pořádně nevíme, co v nich jíme. Dejte jim vale a namíchejte si vlastní podle chuti.

Nechme v regálu přeslazené, spečené a na pohled krásné müsli, a pojďme spolu ke sporáku. Přesněji řečeno k troubě. Zjistíte, že takové zapékané müsli si můžete snadno vyrobit i doma. Je to úplně jednoduché a nová chuť vás určitě nadchne.

Ovšem pozor, s kalorickou náročností to nebude zase tak „hubené“.

Jaké vločky jsou nejvhodnější?

Ovesné, jednoznačně. Mají vysoký obsah nutričně hodnotných látek, které mají pozitivní účinek na unavený organismus. Dodávají energii, obsahují vlákninu, takže tělo přirozeně čistí. Stačí si jen povšimnout podobnosti s říší zvířecí, správný bujný kůň musí být krmen kvalitním ovsem.


Autor: Agentura SXC

Ovesné vločky mají ještě jednu výhodu, prodávají se také ve variantě „na kaši“. Tedy poridge vločky, či vločky jemné, jak se někdy obchodně nazývají. Jsou jemnější a snadněji se rozváří, jsou tedy vhodné pro přípravu ovesných kaší. Do müsli je můžete také využít, dobře sají.

Podobně jako rozmačkaná zrna ovsa najdete na pultech obchodů také rozmačkaný ječmen, žito či pšenici. U nás běžně dostupné obilniny poznáte podle hnědavé popraskané struktury, protože povrch zrna má hnědou barvu. Nejenže ozdobí svým vzhledem každou doma vyrobenou směs, ale můžete je využít i jinde, třeba jako zavářku do polévky, protože jsou větší, krásně nabobtnají a chutnají jako jemné kroupy či krupky.

Instantní vločky (např. pohankové, jáhlové…) najdete v odděleních zdravé výživy. Prvotně jsou určeny nejen k přidávání do různých müsli směsí, ale i pro rychlé vaření jako rychlá zavářka do polévky, která se přidává těsně před dokončením, nebo ingredience pro zapékání či do kaší. Jen otrlé povahy si dokáží instantní vločky jen zalít horkou vodou, dochutit a konzumovat.

Dejte však pozor na kvalitu, a to u všech druhů vloček. Kontrolujte datum výroby a spotřeby a také přítomnost drobných pavučin, červíků nebo broučků, časté to nešvary těchto potravin v obchodech.

Čtěte téma: Jak si při hubnutí pochutnat a zároveň nepřibrat?

Znáte to. Držíte dietu, ale nezhubnete. Hubnete totiž špatně. Většina pokusů o snížení váhy končí nezdarem právě proto, že velká část diet je založena na hladovění.

Zapékané müsli

Někdy se mu také říká „granola“, toto slovo má původ v italštině, znamená „obilná směs“. Takže věrni tomuto názvu si připravíme cokoliv obilného, vločky všech druhů jsou povoleny, na základ jsou však nejlepší ty ovesné (ostatních jen pomálu).

Suroviny:

  • vločky ovesné, ječné, žitné, instantní…
  • nasekané či nahrubo nastrouhané ořechy různých druhů
  • ořechy celé či na větší kusy
  • rozinky
  • sušené ovoce
  • slunečnicová semínka, sezamová semínka
  • med
  • slazené mléko

Prostě to, co máte rádi…. Největší dobrotu však dělají rozinky a vločky.

Další varianty získáme, přidáme-li něco aromatického:

  • kokos
  • strouhanou čokoládu
  • skořici

Všechny ingredience smícháme ve velké míse a zalijeme slazeným mlékem. To je celkem energetická bomba, takže můžeme použít třeba neslazené kondenzované mléko nebo trochu mléka úplně obyčejného.


Autor: Renata Petříčková

Jde o to, aby směs trochu zvlhla a slepila se k sobě. Můžeme použít také trošku medu. Záměrně tu neuvádím jednotlivá množství, v jakém poměru si dobroty do granoly naložíte, v takovém je budete mít. Směs by ale neměla mlékem zvlhnout příliš, aby nebyla moc blátivá. Jen lehce namočená, aby sama o sobě lehce „granulovala“.

Poté ji rozprostřeme na plech a při střední či nižší teplotě necháme zaschnout, trošku zrůžovět a vyschnout. Směs musíme hlídat, občas lehce promíchat, aby se netvořily hrudky, a kontrolovat i teplotu, aby se müsli nepřipálilo.

Jde to ovšem i bez zapékání. Jestli nechcete moc hřešit, můžete vynechat sladké ingredience a skončit v bodě prvním, tedy pouhým smísením vloček a sušeného ovoce či ořechů. Pokud směs lehce opražíte v troubě nebo na pánvičce, získá intenzivnější chuť, ale není to nutné.

Čtěte téma: Ovocné džusy: Víte, co pijete?

Lákavá krabice s obrázkem čerstvého ovoce, ze kterého kape šťáva. K tomu nápis 100% džus a kdesi na zadní straně: vyrobeno z koncentrátu …

S ovocem to vločkám sluší

Přidáváte-li do směsi sušené ovoce, dejte si pozor na jeho úpravu. Většinou totiž bývá sířeno, poznáte to na první pohled – meruňky mají sytě oranžovou barvu, zlaté rozinky výrazně zlatou apod. Lze to odhalit i podle chuti a vůně, ovoce nevoní typicky ovocně, ale je tam nepříjemný dusný nádech čehosi, co nelze přesně identifikovat. A citlivým lidem působí konzumace sířeného ovoce bolesti hlavy. Sušené ovoce zbavte síry! Omyjte je v teplé vodě a nechte uschnout.

Zvažte také nákup přibarvovaných sušených a kandovaných proslazených ovocných kousků, vypadají často lákavě, ale zdraví příliš neprospívají. Rozhodně ne tolik, jak se nám snaží namluvit. Natural rozinky jsou mnohem lepší, i když jsou malé, černé… a vlastně jsou občas k dostání i natural švestky či meruňky, nepěkně hnědé, ale zcela jistě nesířené.

A jak servírujeme takové domácí müsli? S jogurtem, tvarohem, mlékem, se zakysanou smetanou nebo svěže, s čerstvým ovocem. Jak je libo. Ostatně, domácí směs je nejlepší jen tak – na uzobávání.

Vaše vlastní müsli bude nejenom dobré, ale můžete si také pohlídat čerstvost a kvalitu surovin.

Čtěte téma: Pokus o nákup bez „éček“ – jak dopadlo müsli?

Zkoušeli jste někdy v supermarketu studovat obaly potravin? Jeden takový nákup jsme absolvovali a nebyla to žádná velká legrace …

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Věnuje se zejména článkům na téma vztahy a zdraví v různých magazínech. Je mj. autorkou knih pro budoucí a čerstvé maminky.  Na Vitalia.cz uplatňuje svou zvídavou povahu v článcích o jídle a zdraví i tipy, jak si neškodit nejrůznějšími návyky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).