Blahodárné vlastnosti ovesných vloček či ovesné slámy jsou dostatečně známé. Vločky většinou konzumujeme ve formě kaší či müsli. Naučte se připravit léčivé čaje.
Blahodárné vlastnosti ovesných vloček či ovesné slámy jsou dostatečně známé. Vločky většinou konzumujeme ve formě kaší či müsli. Naučte se připravit léčivé čaje.
Oves setý je travina – obilovina, který dorůstá do výšky jednoho metru, má převislé květy, dvoukvětý klásek, plodem je obilka, uzavřená v pouzdře (v pluchách). Daří se v podhůří a v pahorkatinách.
Pro léčivé, výživné a zkrášlující účinky používáme především plod s pluchami či bez nich a také slámu.
Ovesné vločky jsou bohaté na rostlinné bílkoviny, saponiny, škroby, flavony, enzymy a glukokininy snižující hladinu krevního cukru. Dále také vápník, hořčík, železo, měď, sodík, draslík, fosfor, mangan, síru, zinek, jód, bór, křemík, kobalt, vitaminy skupiny B, vitamin E, vitamin PP, buničinu.
Ovesná sláma je cenným zdrojem pektinů, karotenu a kyseliny křemičité.
Ovesné vločky mají vysokou výživovou hodnotu. Jsou výborným přírodním doplňkem pro osoby dlouhodobě vyčerpané (po nemocech, dlouhodobém stresu, ve stavech slabosti), ale také pro děti, dospívající, seniory, těhotné a kojící ženy. Oves celkově uklidňuje a pomáhá při nespavosti. Pomáhá snižovat hladinu krevního cukru, tudíž je vhodný pro diabetiky.
Ovesná sláma má výrazné protirevmatické působení, dále pomáhá při léčbě močových kamínků, nervozitě a nespavosti.
TIP: Ovesnou slámu si můžeme vypěstovat nebo také koupit v bylinkářství.
Ovesné vločky můžeme využít dokonce i k přípravě domácí ovesné kosmetiky.
Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK