Hlavní navigace

Tyhle jedlé dárky k Vánocům ještě stihnete vyrobit

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Výroba jedlých dárků letos obzvláště letí. Užijte si předvánoční čas s jejich přípravou a potěšte své blízké a třeba i sami sebe něčím malým, chutným a moc milým.

Koupit dárek v přeplněných třpytivých obchodech není nic těžkého. Ale vyrobit jej, krásně nazdobit, věnovat mu čas a péči, to je to, co se dnes cení. A to nejen u dárků od předškoláků. Vyrábět potěšení pod stromeček už totiž dávno není výsada jen těch nejmenších. Zvlášť co se týče těch sladkých jedlých, které zažívají neskutečný boom. No řekněte sami, vám by snad neudělala radost skleněná dóza s mašlí, osobním ručně psaným vzkazem a poctivě upečenými domácími sušenkami, granolou nebo s domácím bylinkovým čajem? Nahlédněte do naší sladké galerie a nechte se inspirovat, není to žádná dřina a výsledkem ohromíte (i sebe).

Galerie: Vyrobte jedlé dárky k Vánocům

Základem úspěchu je dostatek kvalitního materiálu, a to jak obalového, tak toho, který využijeme k výrobě jedlých dárků. Nespěchejte, berte tvoření jako zábavu, ne nutnost na 23. prosince, protože jste nestihli nic koupit.

Budou se vám hodit:

  • skleničky či lahve s patentovými uzávěry nebo korkovými zátkami,
  • stuhy, mašle, ozdobné provázky, juta,
  • malé dřevěné vánoční ozdoby,
  • štítky na jmenovku, samolepící etikety k dozdobení (skvělé jsou černé),
  • fixy se třpytkami, pastelky, bílá pastelka či fix k popisu štítků.

Marmelády, džemy, chutney

Pokud jste během léta cokoliv chutného zavařovali, máte už skoro polovinu dárku hotovou. Taková zavařenina v pěkné skleničce, opatřená barevným provázkem, na jehož konci visí popisek, jistě potěší. Stačí ji doplnit etiketou, ideálně tvarovanou, černou s bílým, ručně psaným popiskem (a datem výroby). Skvěle vypadá i sklenička popsaná bílým nesmývatelným fixem.

Pečený čaj

Pro pečené čaje domácí výroby budete potřebovat zejména malé skleničky (ideálně o objemu 0,06 l, dnes už poměrně běžně seženete v domácích potřebách za deset, patnáct korun), spoustu ovoce a rum. Kilo a půl oblíbeného ovoce (bobulové, jádrové, peckové, ale klidně i citrusy) nakrájeného na malé kousky vložte do hlubokého plechu, zasypte půl kilem cukru a přidejte dle preferencí voňavé koření; vanilku, celou skořici, badyán, anýz nebo hřebíček. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi půl hodiny. Čas od času promíchejte. V závěru přilijte asi dvě deci rumu (nebo dle chuti i víc). Plňte do nahřátých skleniček, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Ovažte provázkem opatřeným ručně psaným složením a darujte v krabičce v sadě po šesti kouscích. Nebo plňte do větších skleniček a darujte jen jednu.

Sušenky ve sklenici

Domácí sušenky můžete darovat jednotlivě balené v polepené krabici od čaje, ale jestli vám po vánočním cukroví zrovna stávkuje trouba, šetřete síly, jen ať si obdarovaný upeče svůj dárek sám. Hit letošního roku jsou sypké sušenky. Podle oblíbeného receptu odměříte do pěkné sklenice mouku, na níž vrstvíte, další sypké suroviny dle receptu (kakao, kousky čokolády, cukr, kypřící prášek…). Vytisknete celý recept, srolujete ho do ruličky a stužkou přivážete ke sklenici. Pokud neseženete patentové sklenice, dejte přes víčko větší kus juty a převažte veselým provázkem.

Sušenky můžete i vyrobit a jednotlivě zabalit
Autor: Flickr.com / Helen.Yang, podle licence: CC BY-SA 2.0

Sušenky můžete i vyrobit a jednotlivě zabalit

Čokoláda na klacku

Horká čokoláda v mrazivém zimním počasí přijde k duhu každému. A jak skvěle vypadá… Rozpusťte dvě balení čokolády a přidejte asi čtyřicet mililitrů smetany, rozmíchejte a vlijte do formiček na led. Až začne čokoláda tuhnout, vložte do každé formičky buď dřívko od nanuku, dřevěnou lžičku (koupíte poměrně běžně v papírnictví), nebo novou kávovou lžičku, kterou s dárkem darujete. Posypte dražovanými ořechy, lentilkami nebo drcenými ořechy a nechte v lednici zcela zatuhnout. Hotovou horkou čokoládu na klacku opatřete vánočním štítkem „Vložte do sklenice horkého mléka“ a můžete balit do celofánu po jednom.

Domácí granola

Je to vlastně müsli, ale zapečené, takže tvoří hrudky a krásně pak křupe. Základem jsou vždy vločky, které nasypete na plech vyložený pečicím papírem, pečete do zezlátnutí asi patnáct minut. Přidáte nahrubo nasekané ořechy a semínka a pečete dalších pět minut. Finále patří medu, čokoládě nebo sušenému ovoci (co má obdarovaný rád) a pečete zvolna do té doby, než začne granola vonět a lehce zhnědne. Až ji vyndáte z trouby, prohrábněte ji a nechte vychladnout, nasypte do sklenice ideálně s patentovým uzávěrem a nechte v suchu, než nadejte čas nadělování.

Tip: Když jsou ty Vánoce, nebojte se ani vánočního koření, budete-li do granoly dávat sušené švestky nebo jablka, doplňte je skořicí. Když použijete čokoládu, nešetřete vanilkou ani kardamomem.

Domácí müsli tyčinky

Vyrábíte stejně jako granolu s tím rozdílem, že si kompletní směs namícháte v míse a plníte jí formičky na müsli tyčinky nebo na rakvičky. Pečete asi dvacet minut na sto padesát stupňů, nesmí moc zhnědnout. Necháte vychladnout a balíte do svačinového nebo balicího papíru, po stranách zavážete stužkou jako bonbon. Můžete darovat v plechové dóze s vánočním motivem.

Domácí želé bonbony

Tohle budou milovat nejen děti. Jsou to bonbony přesně podle jejich preference a v souladu se zdravou výživou. Stačit vám bude ovocná šťáva nebo džus, cukr nebo med a agar. Jak na chutné gumové bonbony, zjistíte z receptu, který nám poskytlo nakladatelství Albatros (CPress) z knihy Jedlé dárky od Barbory Říhové alias blogerky reBarbora's kitchen.


Autor: Albatros

Inspirovali jsme vás, pustíte se do vaření, pečení, mísení? Zkuste načerpat další inspirace i na jedlé dárky slané, které jsme pro vás připravili do naší galerie. Nebo vyzkoušejte tipy, o nichž jsme psali již dříve, ať už jde o domácí hořčici, domácí sýr nebo domácí ice tea.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).