Hlavní navigace

Opruzeniny pod prsy mohou jít až do krve. Pomáhají hojivé masti, některé jsou na předpis

15. 12. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos/motortion
Opruzená kůže se neobjevuje jen u miminek a malých dětí, ale dokáže pořádně potrápit i dospělé. Obzvláštně náchylné jsou k jejich vzniku ženy s větším poprsím, které se více potí. Doporučuje se udržovat pokožku v suchu a nosit kvalitní prodyšné podprsenky.

Opruzenina, odborně nazývaná intertrigo, je zarudlá podrážděná kůže v kožních záhybech. Jde o místa, kde dochází k nadměrnému tření pokožky. Na lidském těle se vyskytuje velké množství záhybů a kožních řas, kde se člověk hodně potí a kůže se tře o sebe. Kromě opruzenin pod prsy se u dospělých objevují:

  • opruzeniny v tříslech,
  • opruzeniny na stehnech,
  • opruzeniny v podpaží,
  • opruzeniny konečníku,
  • opruzeniny na genitáliích.

U miminek a batolat souvisí vznik opruzenin s nošením plenek. [12]

Jak vzniká opruzenina pod prsem?

Na opruzeniny pod prsy trpí častěji ženy s velkými nebo povislými prsy. Mnohdy si ani nevšimnou prvních příznaků, kdy začne kůže v postižené oblasti rudnout. Pod prsy je totiž kožní záhyb, kde se hodně potíme. A právě tření vlhkých kožních záhybů je základním předpokladem pro vznik opruzeniny.

Ta má nejprve podobu zarudlé vyrážky. Kůže je zhrublá a někdy posetá drobnými pupínky, které svědí a pálí. Pokud se opruzenina nijak neléčí, může začít mokvat. U mokvajících opruzenin je navíc zvýšené riziko, že je infikují bakterie či kvasinky, čímž se situace značně komplikuje.

Rizikové faktory opruzenin v oblasti prsou

  • Velká prsa,
  • pocení,
  • neprodyšná či špatně padnoucí podprsenka,
  • nadváha a obezita. [3, 4, 56]

Léčba opruzenin pod prsy

Pokud se neobjeví závažnější komplikace v podobě mokvání a infekcí, dá se léčba opruzenin zvládnout i bez lékařské pomoci. Na zklidnění podrážděné a vlhké pokožky se doporučuje používat zinkové masti, které vysuší přebytečnou vlhkost a vytvoří na pokožce ochranný film.

Tyto mastičky často obsahují další složky napomáhající hojení, jako jsou výtažky z heřmánku či měsíčku. Ve složení najdete mnohdy ještě lanolin, který odpuzuje vlhkost, allantoin, zinek nebo vitamín E. Jako alternativa zinkových mastí se dá použít i dětský zásyp.

Důležité je udržovat postiženou oblast v čistotě a suchu. Při mytí opruzenin byste měli používat pouze neparfémované mýdlo. Zarudlou pokožku pak opatrně vysušte jemným poklepáváním ručníku. Vyhněte se hrubému drhnutí. Při podezření na kvasinkovou infekci se pak používá antimykotická mast na opruzeniny pod prsy. [7, 8, 9]

Nejste jediní… Co pomůže na letní opruzeniny? Přečtěte si také:

Nejste jediní… Co pomůže na letní opruzeniny?

Prevence proti opruzeninám pod prsy

Vzniku opruzenin se dá poměrně dobře předcházet, pokud budete důsledně dbát na prevenci. Doporučuje se:

  • pečlivě dodržovat hygienu,
  • nenosit dlouho zpocenou podprsenku (po sportování se co nejdříve umýt a převléct),
  • nosit na sport prodyšné podprsenky,
  • vybrat si podprsenku správné velikosti,
  • u velmi citlivé pokožky je možné preventivní použití masti s allantoinem. [10, 11]

Zdroje: nih.gov, dermnetnz.org, breastcancernow.org, nhs.uk, healthline.com, msdmanuals.com, stefajir.cz

Jak vypadá opruzenina?
Začínající opruzenina má podobu zarudlé vyrážky. Opruzená kůže je hrubá a může být poseta drobnými pupínky. Komplikací bývá mokvání, při kterém kůže praská, tvoří se na ní puchýře a stává se vstupní branou pro nejrůznější infekce.
Co způsobuje opruzeniny u dospělých?
Opruzeniny vznikají v místech, kde se kůže tře o sebe a zároveň je zde hodně potu. Typicky se jedná o nejrůznější kožní záhyby a místa vlhké zapářky. K tvorbě opruzenin může přispívat i to, že se člověk hodně potí, nosí neprodyšné oblečení a nedbá dostatečně na hygienu.
Jak se léčí mokvající opruzeniny pod prsy?
Pokud začnou opruzeniny mokvat, je nutné poradit se o další léčbě s lékařem. Nejenže se jedná o dost bolestivý stav, ale je zde vysoké riziko infekce. Opruzeniny mohou dojít do fáze, kdy se neobejdete bez předepsání antibiotik.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).