Hlavní navigace

Lékařka vysvětluje, kolik kolik tekutin bychom denně měli skutečně vypít. Vadí málo i moc

18. 4. 2024

Sdílet

 Autor: Archiv Silvie Rajnochové-Bloudíčkové, publikováno se souhlasem
Chronickému onemocnění ledvin se říká tichý zabiják, protože ho dlouho nedoprovází žádné příznaky. Na druhou stranu ledvinová kolika je věc natolik nepříjemná a bolestivá, že ji nikdo znovu zažít nechce. Nefroložka Silvie Rajnochová-Bloudíčková z IKEM v podcastu 120 na 80 vysvětluje, kdy a jak ledviny bolí a proč nezapomínat na prevenci.

„Je pravda, že se o ledvinách říká, že nebolí. To platí, pokud mluvíme o takzvaném chronickém onemocnění ledvin, které má nespecifické příznaky. Ale ledviny mohou bolet. A to potvrdí všichni, kdo zažili koliku, kdy odchází kamínky z ledvin, a to myslím, že zejména pánové si ,užívají‘,“ říká v podcastu 120 na 80 doktorka Silvie Rajnochová-Bloudíčková, vedoucí nefrologické a transplantační ambulance Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

Podcast si můžete poslechnout přímo zde:

Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
Bolí, nebo nebolí? Lékařka vysvětluje, jak je to s nemocemi ledvin
0:00/

Právě chronické onemocnění ledvin je zákeřné v tom, že se příznaky začnou objevovat až v pokročilém stadiu nemoci. „Pacienti jsou unavení, nevýkonní, spaví, mohou i méně močit, zvyšuje se jim krevní tlak. To se pojí s bolestmi hlavy, mohou pozorovat krev v moči. To je pak dovede k lékaři,“ popisuje nefroložka.

I proto se vyplatí nepodceňovat prevenci. Až polovinu nemocných se totiž nyní podaří zachytit a diagnostikovat až v takové fázi onemocnění, kdy už potřebují dialýzu. Z těchto pacientů se pak rekrutují kandidáti na transplantaci.

A kdo je vlastně vhodným kandidátem pro transplantaci? Podle Rajnochové-Bloudíčkové se zohledňuje celkový stav pacienta. Transplantace mu má totiž zkvalitnit a prodloužit život, takže nemocný musí mít šanci na delší přežití.

Covid a ledviny: akutní infekce může vést až k dialýze, vliv má i long covid Přečtěte si také:

Covid a ledviny: akutní infekce může vést až k dialýze, vliv má i long covid

„Jsou to pacienti, kteří mají chronické onemocnění ledvin v nějakém pokročilém stadiu a musí mít dobrý srdečně-cévní stav. Také musí být schopni dobré spolupráce a musí mít náhled na celkový stav. V současné době těch absolutních kontraindikací k transplantaci mnoho není,“ vysvětluje lékařka.

Česko podle ní patří k zemím, kde se na ledvinu čeká poměrně krátce, průměrně kolem jednoho roku. Nicméně v naprosté většině případů se transplantují ledviny od zemřelých dárců, přestože orgán od žijícího dárce má výrazně delší životnost.

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně Přečtěte si také:

Zdravé ledviny: Minerálky ano, pivo a sůl ne, s léky hodně opatrně

„Primárně se snažíme komunikovat s blízkými z rodiny, což většinou bývají rodiče, sourozenci nebo partneři, a pokud se někdo z nich rekrutuje a souhlasí s dárcovstvím, s tím, že opravdu chce nezištně pomoci svému blízkému, tak ho vyšetříme a zjistíme, jestli je dárcovství možné. Samozřejmě ten žijící dárce nemusí být výhradně příbuzný geneticky, může to být kamarád či přítel, ale musí tam být nějaká emotivní vazba, aby bylo zjevné, že se opravdu znají a že nabízená pomoc je čistě altruistická,“ dodává Rajnochová-Bloudíčková, která je odbornou garantkou webové stránky Transplantacenenitabu.cz. Ta má informovat pacienty s nemocnými ledvinami a potenciální dárce o možnostech transplantace.

V podcastu 120 na 80 Rajnochová-Bloudíčková dále mluví i o tom, jak samotná transplantace probíhá, co jí předchází i následuje, stejně jako o tom, jak se o ledviny starat, kolik tekutin bychom denně měli vypít a co dělat, když se objeví ledvinové kameny. 

Podcast si můžete „naladit“ na obvyklých podcastových platformách Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts a dalších. Najdete ho i na našem YouTube kanálu.

Seriál: Zdravé ledviny

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).