Zkuste z úrody jablek čatní, pyré a pečený čaj. Zpracovat je můžete také pomocí zavařování a sušení

Sdílet

Jak uskladnit jablka?
Autor: Depositphotos.com
Jablko patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. K tomu se v něm nachází řada zdraví prospěšných látek. Pokud byste se tedy dočkali velké úrody jablek, byla by škoda ji nechat shnít. Nemusíte je ani ihned všechna zkonzumovat, poradíme vám totiž, jak je správně uskladnit, aby vydržela až do jara. Rovněž se seznámíme s jejich způsoby zpracování a některými recepty.

Jablko je jako jedno z mála druhů ovoce pevně zakotveno v naší kultuře. Důležitou roli zároveň plní v leckteré pohádce a zapomenout nesmíme ani na jeho biblický význam, kdy bylo utrženo ze stromu poznání. Jabloně se objevují na zahradě kdekoho, a jestli se řadíte mezi její pěstitele i vy, bylo by dobré se obeznámit s tím, jak jablka následně uskladnit a v jaké formě si na nich pak v zimě můžete pochutnat. 

Co se dozvíte v článku
  1. Zdravotní přínosy jablek
  2. Jak uskladnit jablka na zimu?
  3. Jak zpracovat jablka na zimu?
  4. Jednoduché recepty z jablek

Zdravotní přínosy jablek

Jablko je plné vlákniny, nachází se v něm vitamín C a různé antioxidanty (kvercetin, katechin či kyselina chlorogenová). Jako takové přispívá ke zdraví srdce a prospívá též mozku či trávení, na trávení konkrétně má pozitivní vliv díky obsaženému pektinu. Konzumace jablek dále snižuje riziko vzniku rakoviny a cukrovky, usměrňuje totiž hladinu glukózy v krvi. Mimoto působí protizánětlivě. 

Jak uskladnit jablka na zimu?

Co se týče uskladnění jablek, nejlépe se k němu hodí zimní odrůdy, jako je kupříkladu odrůda Sirius, Heliodor, Golden Delicious, Topaz či Braeburn. Ty totiž dokáží odolávat mrazu, ale i chorobám. Sklízejí se většinou od poloviny září do druhé poloviny října, přičemž pokud jablka náležitě uskladníte, mohou váš jídelníček zpestřovat klidně až do května. 

Klíčem k úspěchu je jablka podtrhnout. To znamená, že se jablka sklidí těsně před sklizňovou zralostí. K jejich dozrání pak dojde až během jejich skladování. Takto mohou přečkat zimu a vydržet až do jara. Před jejich uskladněním je však ještě třeba z nich vyřadit pomačkané kusy či ty napadené nějakou nemocí. Zároveň je důležité z nich neodstraňovat stopky, ta je totiž chrání před hnilobou.

Jablka by se nejprve měla roztřídit podle jejich odrůdy. Následně se uloží do čistých beden stopkou dolů. Je jedno, zda budou ze dřeva, nebo plastu, podstatné však je, aby se na dně a po stranách bedny nacházel nějaký otvor, a to kvůli lepší vzdušnosti. Jablka by měla být vyskládána vedle sebe, nikoli na sobě, aby se zamezilo jejich otlačení. Pokud disponujete odrůdou mající sklon k otlučení, může pomoci, když dno bedny naplníte slámou či pilinami. 

Dostáváme se k ideálním podmínkám skladování jablek, vlhkost vzduchu by měla činit kolem 80 až 90 % a teplota se pohybovat mezi 2 až 4 °C. Jablka je dále vhodné ponechat ve tmě, tyto podmínky splňuje například dobře větraný sklep či nevytápěná garáž. 

Případně je lze uskladnit v polystyrenové krabici přikryté proděravělou fólií v chladné chodbě či na balkoně. Jen dejte pozor, ať pokud možno nejsou příliš na slunci. Současně se vyvarujte jejich uskladnění spolu s bramborami a kořenovou zeleninou, mohla by kvůli tomu pozbýt své vůně i chuti.

Jak zpracovat jablka na zimu?

Předně je třeba říci, že také v tomto případě platí, že ke zpracování jsou ideální zimní odrůdy jablek. Možností zpracování je hned několik, jablka je možné sušit, zmrazit, zavařit nebo z nich připravit mošt. Záleží jen na vás, pro co se rozhodnete. 

Sušení

Tento způsob zpracování umožňuje ovoci si uchovat zdraví prospěšné látky společně s jeho nezaměnitelným aromatem a chutí. Postup sušení je jednoduchý, jablka se nejprve omyjí, osuší, případně se z nich odstraní slupka, a poté nakrájí na tenké plátky, čímž vzniknou křížaly

K jejich sušení lze použít sušičku či horkovzdušnou troubu (suší se na 50 °C při otevřených dvířkách), ale můžete je taktéž sušit přirozeně na slunci. Jablka sušíme na plechu vystlaném pečicím papírem. Křížaly se posléze uschovají do čistých, suchých sklenic nebo papírových sáčků, přičemž suché by mělo být i prostředí, v němž se skladují.

Hrušky nikdy neloupejte a nedávejte je poblíž jiného ovoce, zkazilo by se Přečtěte si také:

Hrušky nikdy neloupejte a nedávejte je poblíž jiného ovoce, zkazilo by se

Zavařování

O něco pracnější možnost představuje jejich zavaření, výsledek však stojí za to. Z jablek je možné připravit kompot či pyré. Rovněž se dají zamrazit nastrouhaná jablka, která lze později využít do štrúdlu nebo nějakého koláče. 

Co se týče samotného zavařování, hlavní roli zde hraje sterilizace, která by měla probíhat při 75 až 85 °C. Uzavřené sklenice s jablky se po jejím ukončení obvykle nechávají ještě tak 3 minuty v horké vodě. Po uplynutí této doby se přendají na linku, otočí dnem vzhůru a v této poloze nechají vychladnout.

Mošt

Z jablek si je možné vyrobit také mošt. Je nám jasné, že většina nevlastní drtičku a lis, aby si ho mohli vytvořit doma, ale nabízí se i jednodušší řešení. Můžete jablka donést do moštárny, kde to udělají za vás. 

Je nutné však mít na paměti, že mošt v čisté formě slouží k rychlé spotřebě. Pokud byste si přáli mošt uchovat přes zimu, stačí ho zakonzervovat. Můžete tak učinit pomocí pár nakrájených koleček zázvoru nebo křenu. Tím si navíc obstaráte sladkou „medicínu“ proti nachlazení

Jednoduché recepty z jablek

Pečený ovocný čaj

Nic v zimě nezahřeje tak jako čaj. Ten pečený navíc potěší i vaše chuťové pohárky. K jeho přípravě postačí jen jablka a oblíbené koření (např. skořice). Mělo by se jednat o sladší druhy jablek, aby nebylo třeba směs doslazovat cukrem. Ještě si dovolíme jeden tip na závěr, pokud byste chtěli mít jistotu, že vám pečený čaj dlouho vydrží, kápněte do výsledné směsi několik kapek rumu nebo jiného alkoholu.

Postup: Jablka se nakrájí na kousky a přendají do pekáče. Posypou se oblíbeným kořením a pečou přibližně půl hodiny na 180 °C. Jakmile jablka pustí šťávu, je načase přelít horkou směs do připravených skleniček, do nichž se podle uvážení může přidat několik kapek alkoholu. Skleničky se po jejich uzavření obrátí dnem vzhůru a nechají se v tomto stavu cca 5 minut. 

Polévka

Víte, jaké potraviny či pokrmy v zimě nejlépe zahřejí?

Zima se nás drží zuby nehty a nic by se na tom nemělo měnit ani v příštích dnech. Bránit se jí přitom lze i jinak než teplým oblečením. S příchodem chladného počasí máme tendenci uzpůsobovat mu náš jídelníček a sahat po těch potravinách, které nás zevnitř krásně zahřejí. Které to ale jsou? Pakliže váháte, můžete si udělat jasno díky našemu kvízu.

Jablečné pyré

Jablečné pyré neudělá radost jen vašim dětem, tuto pochoutku zajisté ocení i dospěláci. Pyré lze navíc použít do různých těst nebo jako povidla či náplň do kaší nebo moučníků. K přípravě pyré si vystačíte pouze s jablky, podle libosti můžete recept ještě vylepšit oblíbeným kořením, jako například skořicí či hřebíčkem, nebo dosladit cukrem či sirupem. 

Postup: Jablka se oloupou, odstraní se z nich jádřinec a nakrájí se. Následně se přesypou do hrnce, podlijí trochou vody a posolí špetkou soli, eventuálně posypou oblíbeným kořením. Poté se přikryjí pokličkou a nechají se dusit. Během toho je nezbytné je čas od času zkontrolovat, aby se nepřipálila. Jakmile jsou jablka měkká, rozmixují se, dosladí a směs se přelije do čistých suchých skleniček, kde se sterilizuje zhruba 25 minut.   

Jablečné čatní

Aby si na své přišli i milovníci slaných pochutin, ukážeme si, jak připravit jablečné čatní, které se hodí jak k masu, tak sýrům nebo třeba grilované zelenině. Než se do něj pustíte, je potřeba si připravit:

Ingredience:

  • 1 kg jablek,
  • 5 stroužků česneku,
  • 1 velká cibule,
  • 1 hrnek cukru,
  • 1 hrnek octa,
  • 2 lžičky soli,
  • 1 lžička skořice,
  • 1 lžička kari,
  • půl lžičky chilli.

Postup: Jablka se nejprve oloupou a poté nastrouhají. Cibuli s česnekem taktéž oloupeme a následně nakrájíme nadrobno. Takto připravené suroviny vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a podusíme. Po změknutí jablek se přidá ocet, cukr se zbylým kořením a vše se ještě zhruba 10 minut povaří, dokud směs nezhoustne. Horkou směsí se naplní skleničky, které se uzavřou a obrátí dnem vzhůru. V této pozici je necháme vychladnout. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).