Hlavní navigace

Psychiku dospívajících zásadně ovlivňuje jejich fyzická kondice, ukazuje nová studie

6. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Rady, aby se člověk se sklony k psychickým potížím šel proběhnout, aby se mu ulevilo, nezní dvakrát chytře ani citlivě. Teď však nová odborná práce ukazuje, že na podobných doporučeních něco je. Ale je to samozřejmě složitější – roli tu hraje zejména celkově dobrá fyzická kondice.

Závěry velké odborné práce zveřejněné před týdnem v renomovaném odborném časopise JAMA Pediatrics mluví jasně: fyzická zdatnost může děti a dospívající chránit před rozvojem symptomů deprese a úzkostí a také mírnit projevy poruchy pozornosti a hyperaktivity neboli ADHD.

Pokud bychom měli být podrobnější, podle studie na tom s duševním zdravím byli lépe děti a teenageři, u kterých testy prokázaly sílu a svalovou vytrvalost. Podle vědců se dá říci, že dítě, které je zdravé a silné, bude méně ohroženo poruchami duševního zdraví. 

Studie konkrétně zjišťovala například to, jak se postupně zlepšovala psychická odolnost dětí, když stoupala jejich výkonnost při běhu na 800 metrů nebo při cviku zaměřeném na sílu břišního svalstva. 

Nevěděla jsem, co je realita a co ne, líčí dívka s psychózou. Takových pacientů přibývá, péče chybí Přečtěte si také:

Nevěděla jsem, co je realita a co ne, líčí dívka s psychózou. Takových pacientů přibývá, péče chybí

Nová zjištění přicházejí v době, kdy celosvětově stoupá počet dětí a dospívajících, kteří se potýkají s depresemi, úzkostmi, poruchami příjmů potravy a dalšími psychickými problémy. A zároveň v době, kdy se ukazuje, že nejmladší generace se čím dál méně hýbe, což platí i o českých dětech a dospívajících – náš web o tom píše ZDE

Oba trendy se přitom časově celkem překrývají, respektive psychických problémů výrazně přibylo od dob covidové pandemie, což byl zároveň čas, kdy rapidně poklesl počet mladých nadšenců do pohybu. 

Vědci, lékaři, učitelé a rodiče si lámou hlavu nad příčinami takového vzestupu potíží s psychikou – některé odborné práce je dávají do souvislostí s masivním používání sociálních sítí, které vytlačilo spánek, cvičení a koníčky, což jsou všechno věci považované za životně důležité pro zdravý vývoj. Zdá se, že nová studie podporuje spojení mezi fyzickou zdatností a duševním zdravím.

Co ukázaly sedy lehy

Za studií stojí vědci z Tchaj-wanu. Porovnávali údaje ze dvou velkých souborů dat: prvním byl Taiwan National Student Fitness Tests, kterým se zjišťuje výkonnost studentů na školách, druhým National Insurance Research Databases, což je registr zdravotní dokumentace, stanovených diagnóz a předepsaných léků. Všechna data byla anonymizována. 

Autoři porovnávali riziko vzniku poruchy duševního zdraví se třemi metrikami používanými pro posouzení fyzické zdatnosti: 

  • Kardiorespirační zdatnost – ukazatelem byl čas běhu na 800 metrů
  • Svalová vytrvalost – vyjádřená počtem provedených sedů lehů
  • Svalová síla – měřená skokem ve stoji

Užívali jste už někdy antidepresiva?

Čím lepší výkon při těchto aktivitách, tím menší riziko duševní poruchy. Pokud  například dívky běhaly osmistovku o třicet vteřin rychleji, měřitelně se snížilo riziko vzniku úzkosti, deprese a projevů ADHD. U chlapců stejné zrychlení rovněž mírnilo úzkosti a poruchy chování. Podobně zabíralo to, když teenageři zvládli udělat za minutu o pět sedů lehů více. 

Tato zjištění naznačují potenciál kardiorespirační a svalové zdatnosti jako ochranných faktorů, pokud jde o riziko vzniku poruch duševního zdraví u dětí a dospívajících, napsali vědci v článku v časopise.

To, že spolu fyzické a duševní zdraví hodně souvisí, už se předpokládalo dlouho a existuje už několik odborných prací na toto téma. Nová studie se od nich liší v tom, že nesázela jen na dotazníky, ale vycházela z objektivních měření. 

Galerie: Zrychlení metabolismu nejlépe docílíte posilováním svalů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jako redaktorka se specializací na zdravotnictví prošla deníky Lidové noviny a Mladá fronta DNES. Už několik let se věnuje on-line žurnalistice jako autorka i editorka, psala například o mýtech a dezinformacích pro Seznam Zprávy. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).