Hlavní navigace

Strie mají i dospívající a sportovci. Jak jim předejít a jak se jich zbavit?

30. 5. 2023

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Objevily se na vaší pokožce načervenalé jizvičky, které časem vybledly? Pak jde s největší pravděpodobností o strie. Jde o přirozenou reakci pokožky na prudkou změnu objemu těla, kterou může způsobit těhotenství, náhlý vzestup tělesné hmotnosti nebo nabírání svalové hmoty.

Se striemi se během života setká až 80 procent žen, které se staly matkami. Mohou se ale objevit i u dospívajících, kteří během puberty rychle vyrostou, nebo u sportovců, kteří rychle naberou větší objem svalové hmoty.

Nejde sice o žádný vážný zdravotní problém, jako spíše o problém kosmetický. Strie ovšem mohou být zdrojem sníženého sebevědomí a studu, proto je dnes velmi populární jejich odstraňování laserem či jinými metodami. Odborníci se shodují na tom, že je důležité jim předcházet – pečlivou péčí o pokožku, masážemi a pohybem. [1, 2, 34]

Co jsou strie?

Strie, lidově nazývané pajizévky, jsou specifickým druhem jizev vznikajícím v důsledku nadměrného namáhání kolagenových a elastinových vláken v kůži. Lidská kůže je sice obdivuhodně pružná, ale i tak má své limity. Zmiňovaná vlákna se sice umí roztahovat a smršťovat, ale pokud jsou vystavena v kratším časovém úseku extrémnímu napětí, popraskají. Výsledkem jsou strie.

Většina strií vypadá jako podlouhlé perleťové jizvičky v tónu o něco světlejším, než je odstín pokožky. Zpočátku se objevují spíše fialové nebo červené strie, které časem přirozeně vyblednou. Pokožka v oblasti strií může být navíc hrbolatá a na dotek zde lze nahmatat prohlubně. Společně s celulitidou představují strie jeden z nejběžnějších kosmetických problémů, se kterým se potýkají zejména ženy.

Kde se mohou strie objevit?

  • Strie na stehnech,
  • strie na zádech,
  • strie na bocích,
  • strie na břiše,
  • strie na lýtkách,
  • strie na prsou. [5, 6, 7, 8]

Co ovlivňuje vznik strií?

Předpokladem pro vznik strií je náhlá a prudká změna objemu těla. Organismus se snaží s takto velkou zátěží co nejlépe vyrovnat, ale dochází při tom k popraskání elastických vláken v kůži. Tato vlákna se sice umí hodně roztáhnout, ale pokud k tomu dojde příliš rychle, nenávratně popraskají. Na vzniku strií se tudíž podílí:

  • genetické faktory,
  • kvalita a pružnost kůže,
  • rychlé přibírání na váze,
  • rychlý nárůst objemu svalové hmoty,
  • hormonální změny,
  • těhotenství,
  • užívání steroidů a kortikoidů,
  • nezdravý životní styl. [9, 10, 11]

Strie v těhotenství

Těhotenské strie se týkají až 80 procent těhotných žen. U některých se objevují už v průběhu těhotenství, u jiných až po porodu. Hlavní příčinou jsou v těchto případech hormonální změny. Hormony produkované v těhotenství přispívají k rozvolňování tkání, aby se uvolnila pánev a usnadnil se tím porod.

Na druhou stranu působí i na elastická vlákna v kůži, která jsou poté měkčí a náchylnější k popraskání. Dalším důvodem je rychlé zvětšení bříška a prsou, proto se strie v těhotenství objevují nejčastěji na těchto partiích. [12, 13, 14]

Strie u mužů a sportovců

Muži trpí striemi podstatně méně v porovnání s ženskou částí populace. Mužské tělo je před výskytem strií do jisté míry chráněno vyšší hladinou testosteronu, který přispívá k vyšší produkci kožního mazu. Díky tomu je kůže lépe hydratovaná a lépe zde funguje přirozená obnova kolagenu.

Potýkají se s nimi tedy spíše silnější muži, kteří rychle ztloustli, anebo sportovci, kteří v důsledku intenzivního posilování rychle nabrali svalovou hmotu. K praskání elastinových a kolagenových vláken přispívají také anabolické steroidy, které užívají například někteří bodybuildeři nebo kulturisti. [15, 16, 17]

Chráníte svoji pokožku před sluncem?

Strie u dospívajících

Puberta představuje v životě člověka první období plné významných hormonálních změn, proto se strie často objevují i u dospívajících. U chlapců se strie objevují zejména v důsledku překotného růstu, proto je lze zaznamenat hlavně na zádech, bocích nebo lýtkách. U dívek se strie soustředí spíše v oblastech, kde se jim začíná ukládat tuk. To znamená stehna, hýždě, boky nebo břicho. [18, 19, 20]

Léčba strií

Jak se zbavit strií? Dobrou zprávou je, že některé strie časem samy vyblednou a nezůstanou po nich žádné viditelné stopy. Jiné ale zůstanou dost viditelné. Proto dnes existují moderní metody, které dokážou výrazně zlepšit vzhled pokožky a viditelnost strií snížit na minimum.

Moderní metody odstranění strií:

  • odstranění strií laserem – ideální na čerstvé červené strie, které díky tomu zesvětlají,
  • mikrojehličková radiofrekvence – speciální metoda účinná i na světlé strie,
  • mikrodermabraze – obroušení vrchních vrstev kůže,
  • mezoterapie – aplikace speciálních výživných látek do kůže pomocí mikrojehliček. [21, 22, 23]
Vyrobte si krém na strie. Působí preventivně Přečtěte si také:

Vyrobte si krém na strie. Působí preventivně

Prevence strií

Striím je klíčové předcházet. Jejich viditelnost se sice dá podstatně snížit využitím moderních metod, ale ne u každého má odstranění strií požadované výsledky. Na prevenci by se měly zaměřit zejména těhotné ženy, u kterých je vznik strií vysoce pravděpodobný.

Promazávání pokožky

Riziko vzniku strií lze výrazně snížit pravidelným a důkladným promazáváním pokožky zvláčňujícími krémy. Kvalitní krém na strie by měl obsahovat vitamín E, kyselinu hyaluronovou, panthenol a pečující oleje. Také se dá koupit speciální olej na strie (mandlový, olivový, arganový, měsíčkový, jojobový nebo skořicový), který podporuje přirozenou obnovu pokožky, rychle se vstřebává a nezanechává mastný film. Některé ženy pak nedají dopustit na kokosový olej na strie.

Další preventivní opatření:

  • pravidelně si dopřávejte peeling pokožky,
  • postižená místa si masírujte,
  • zkuste se sprchovat střídavě teplou a studenou vodou,
  • dbejte na dostatečný příjem tekutin,
  • zařaďte do jídelníčku dostatek vitamínu A, E a zinku,
  • věnujte se aktivnímu pohybu. [24, 25, 26, 27]

Tetování přes strie

Někteří lidé volí tetování jako prostředek k zamaskování strií. Je ale nutné si předem uvědomit, že je kůže v oblasti strií tenká, výsledek tedy nemusí vždy odpovídat představám. Také se nedoporučuje tetovat velmi hluboké strie a jizvy. Tetování přes strie by měl provádět profesionál, který má s podobnými případy zkušenosti. [28]

Zdroje: nih.gov, nhs.uk, mayoclinic.org, michiganmedicine.org, clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, everydayhealth.com, verywellhealth.com, kidshealth.org, americanpregnancy.org, aad.org, dermaestet.cz

Kdy se objevují strie?
Strie se objevují v důsledku náhlého zvětšení tělesného objemu. Elastická vlákna v pokožce popraskají, výsledkem jsou pak jemné pajizévky. To se často stává při náhlém nabrání hmotnosti, během těhotenství nebo u dospívajících v průběhu puberty.
Jak vybrat vhodný krém na strie v těhotenství?
K ošetření strií na rostoucím těhotenském bříšku je vhodné využívat co nejkvalitnější přípravky s šetrným složením. Lepší než krémy jsou speciální těhotenské pěsticí oleje, do kterých se přidávají další pečující složky (hlavně vitamín E, kyselina hyaluronová či výtažky z bylinek).
Jak odstranit strie natrvalo?
K odstranění strií se dnes využívají nejrůznější neinvazivní metody, které platí i na jiné jizvy. Jedná se o ošetření laserem, radiofrekvenční ošetření, mikrodermabrazi nebo mezoterapii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).