Hlavní navigace

Vyrovná se „domácí kafe“ kávě z kavárny? Jak kdy

8. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
„Rozpustné, nebo turka?“ je prý nejhorší dotaz obsluhy. V českých domácnostech zní nově spíš: „Instantní, nebo kapsle?“ Jakou kávu připraví módní přístroje a co si zaléváme v instantní?

Donedávna se mezi kafaři vedl spor pouze o to, zda se může rozpustná káva vůbec nazývat kafem, protože zastánci kávy pražené a následně mleté by ji do úst nevzali. Nově se však objevují i debaty, zda se káva z momentálně nesmírně populárních domácích kávovarů vyrovná kávě z kaváren.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Káva a její instantní varianta – někteří jí nemohou přijít na jméno, nebo spíš na chuť

Mám kávu moc ráda. A troufám si tvrdit, že v kavárně poznám dobré kafe od nedobrého nebo zkaženého přípravou. Přesto si nedokážu představit, že bych den nezačala velkým hrnkem instantního kafe zalitého napůl vodou a napůl studeným mlékem. A to přesto, že vím, jaký rozdíl v chuti je to například třeba ve srovnání s čerstvě namletou kávou, kterou jsme si nechali umlít z pražené kávy, dovezené kamarádkou trochu překvapivě z Vietnamu, a připravené pomocí kávovaru.

Pro mě to prostě jsou dva odlišné nápoje. 

Jak a z čeho se dělá instantní káva?

Na druhou stranu, ti, kdo tvrdí, že kdo pije instantní kafe, pije směsky, se mýlí, protože třeba ono i reklamou zprofanované Nescafé Classic obsahuje zase jen kafe. Směsky si do hrnku lijete až v případě, že si koupíte třeba Nescafé Cappuccino.

V obyčejném rozpustném kafi jsou však zrna upravena tak, aby se po zalití vodou rozpustila, čehož se dosahuje, zjednodušeně řečeno, vymrazováním už uvařené kávy. To se však na obalech většinou nedočtete. Výjimku tvoří například výrobek Café Gold Instant Coffee z řetězce Marks and Spencer, na kterém se uvádí, že to je „dobře pražená instantní káva sušená za mrazu“, dále také, že jde o zrna odrůdy Arabica a také že jde o kávu se střední silou, tedy o stupeň číslo tři. Což jsou informace, na které na většině běžně prodávaných instantních káv nenarazíte, dost možná proto, že jde o směs různých odrůd? Výjimkou je třeba Gold 100% Arabica z Lidlu – na ní stojí, že jde o kávu z horských oblastí a z nejlepších druhů odrůdy Arabica ze známých plantáží. Ty už se ovšem blíže nespecifikují a o síle kávy se tu nepíše také nic.

Automaty vítězí aneb co je v kapslích

Že vy rozpustné kafe nepijete a do kaváren taky nemusíte, protože máte doma pořádný přístroj na přípravu domácí dobré kávy? V poslední době do českých domácností vtrhly automaty na kávu, a to prodávanou v kapslích, reklamě na ně se zejména před Vánoci nedalo uniknout.

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: Jak vybrat espresso?

Aby bylo jasné, v kapslích renomovaných výrobců rozhodně není tak odporné kafe jako ve většině automatů na nádražích nebo čekárnách, není v nich totiž káva instantní, na rozdíl od těchto zařízení. Ale zázraky také nečekejte, zvláště pokud si v přístroji na kapsle děláte nápoje typu cappuccino či latté, protože tady už různým směsím obsahujícím například sušené mléko neuniknete. Pravda ale je, že se prodávají oddělené – v jedné kapsli je samotná pražená káva, v druhé pak ostatní ingredience (pokud tedy chcete jen černou kávu, vystačíte s jednou kapslí).

Chcete-li však ochutnat Dolce Gusto Latte Macchiato, v druhé kapsli najdete krom sušeného plnotučného mléka také deset procent cukru a navíc lecitiny (sojový lecitin, fosfatidy a fosfolipidy). O těchto látkách se na serveru www.chemievjidle.cz píše následující. „Lecitin je přirozená součást mnoha potravin, je to zdraví prospěšná látka, která snižuje hladinu špatného cholesterolu a dobrého zvyšuje, posiluje paměť a účastní se přeměny tuků na energii, zabraňuje ateroskleróze. Pro svoje vlastnosti se využívá jako antioxidant a emulgátor. Lecitin se využívá v pekařské a cukrárenské výrobě, při výrobě čokoládových pochoutek, olejů apod. Jako přírodního zdroje je možno lecitinu využít ořechy, semena, sójové boby, vaječný žloutek, některé oleje. V ČR je povoleno přidávání lecitinu v nezbytném množství a omezeném množství při výrobě dětské výživy.“


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Milovníkům cappuccina a dalších druhů kávy se příprava nápoje z kapslí prodraží

Výhodou kapsli je rozhodně jejich pohodlnost, nevýhodou pak, že káva v nich prostě není čerstvě umletá, ačkoli v kapslích se de facto skladuje bez přístupu vzduchu. Další nevýhodou je pak cena.

A za kolik to bude?

„Chutná nám to moc, ale bohužel jsme si také pozdě spočítali, že nás jedna domácí káva vyjde skoro na desetikorunu,“ stýská si Monika Valentová z Prahy. K podobnému číslu dospěli i na serveru www.kavovary.com – například u přístroje Krups KP 1006 za zhruba dva tisíce korun vyjde jedno espresso na osm korun, cappuccino kvůli použití dvou kapslí na šestnáct. V tomto případě rozhodně vyjde levněji kupovat kávu praženou a čerstvě namletou, ale s její přípravou i čištěním přístroje je pak více práce, navíc tyto přístroje už jsou až na výjimky dražší. Nikoli však všechny, samozřejmě, jejich nespornou výhodou je pak fakt, že si můžete zvolit kávu, jaká vám chutná, kdežto u automatu na kapsle jste pro vždy odkázáni jen na typ, který tam přesně pasuje.

Pokud jde o praženou kávu, kterou si do přístroje dávkujete sami, na serveru o kávovarech vyčíslili, že jeden hrnek značky Bazzara Top 12, která patří mezi nejdražší (kilo je za 959 korun) vyjde v automatu na 6,70 korun. 

Informace o cenových relacích přístrojů na přípravu kávy najdete zde:

Chuť se liší, vliv na zdraví ani moc ne

„Nakonec jsme dospěli závěru, že způsob přípravy žádným způsobem neovlivňuje obsah kofeinu ani škodlivin,“ řekla před nedávnem Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické, když se svými kolegy zkoumala obsah škodlivin či kofeinu v různých typech káv včetně turka (čtěte více). Pouze se ukázalo, že například rakovinotvorného furanu je o něco méně v kávě instantní, vzhledem ke způsobu její výroby. Ani v jiných kávách ho však nebylo mnoho.

A ještě jedna zajímavost. Podle internisty Pavla Kohouta do sebe díky vypití čtyř kafí denně dostanete více antioxidantů, než kdybyste jedli půl kilogramu ovoce nebo zeleniny. Ale pozor, vitamíny ani vláknina v kávě na rozdíl od ovoce a zeleniny nejsou.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).