Hlavní navigace

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

15. 8. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Nemám samozřejmě na mysli nápoj, který vznikl zalitím dvou lžiček rozpustné kávy, ani „českého turka“, třebaže na něj mnozí nedají dopustit. Dobrá zdravá káva se připravuje jinak.

Příprava dobré kávy je skutečně kumšt, ale může se ho, na rozdíl třeba od malování, naučit každý. A nemusí se k tomu používat ani drahé přístroje.

Filtrovaná káva

Překapávaná nebo také filtrovaná káva není o nic horší než espresso, je jenom jiná. „Pro její přípravu je lepší používat světleji praženou kávu, protože je méně hořká a více vyniknou její aromatické vůně a kyselinky v ní obsažené,“ vysvětluje Štěpánka Havrlíková ze Školy kávy.

Překapávanou kávu lze připravit dvěma způsoby – manuálně nebo s pomocí elektrického překapávače. Při prvním zalijete kávu ve filtru vodou, jejíž teplota by se měla pohybovat mezi 92 až 96 stupni Celsia. Při druhém se přímo v kávovaru voda vaří a trubičkou pomalu kape na kávu nasypanou v papírovém či umělohmotném filtru. Štěpánka Havrlíková se přiklání k manuálním překapávačům. I když papírové filtry nezatracuje, přednost by dala určitě filtru z porcelánu nebo z kvalitní umělé hmoty, která vyhovuje potravinářským normám. „Pokud používáte filtry papírové, vždy je před přípravou kávy propláchněte horkou vodou. Zbavíte je chutě papíru a ještě si ohřejete konvici, do které budete kávu překapávat,“ radí. Zanedbatelnou výhodou elektrického překapávače je termostat, který udržuje vodu na stálé teplotě. A velkou nevýhodou? Platíte zbytečně za spotřebu energie.

Tip: Papírové filtry vždy propláchněte horkou vodou. Zbavíte je chutě papíru a ohřejete konvici, do které budete kávu překapávat.

Karlovarský příbor
Autor: www.th-kaffee.cz

Zvláštní postavení mezi překapávači má takzvaný Karlovarský příbor, je znám také pod názvem coffee driper, coffee pot, flip pot … Čím se liší od ostatních překapávačů? Skládá se z porcelánové konvice a hrnku s pokličkou, mezi nimiž je umístěn filtr, samozřejmě také z porcelánu. Bezpochyby je vyroben z nezávadného materiálu a kdo má rád porcelán, jeho oko určitě potěší svým vzhledem.

Při přípravě filtrované kávy záleží na tom, jak je káva umletá. Když je namleta moc nahrubo, káva přes filtr proteče do konvice příliš rychle a nestačí se dostatečně extrahovat. Kdyby byla příliš jemná, může se stát, že bude protékat naopak velmi dlouho a v krajním případě neproteče vůbec. Na jeden litr překapávané kávy by se mělo spotřebovat asi šedesát gramů kávy.

Překapávač lze koupit za několik stovek, může stát ale i přes tři tisíce korun. Při jeho výběru by vždycky měl rozhodovat materiál, z jakého je vyroben. Sklo, porcelán nebo nerez upřednostněte před umělou hmotou.

Tip: Při přípravě filtrované kávy i „french pressa“ záleží na tom, jak je káva umletá.

A co takhle french press?

French press
Autor: www.illy.com

„Příprava kávy ve french pressu je určitě pohodlnější,“ říká Štěpánka Havrlíková. Jde o jednoduchou nádobu se sítkem, kterou si můžete pořídit za pár stokorun. Pokud ovšem chcete rolss royce mezi french pressy, zaplatíte za něj i přes tisíc korun. Oproti překapávačům vyžaduje lepší odhad při mletí kávy. Káva by měla být namleta jen o něco málo hrubší, než jsou oka sítka, aby její pevné částečky jen tak tak sítkem neprošly. Jedině tak dojde k efektivní extrakci toho nejlepšího, co káva může nabídnout.

Množství kávy, jež do přístroje nasypete, samozřejmě závisí na počtu šálků, které chcete získat. Obecně platí totéž co pro překapávače, tedy na litr vody šedesát gramů kávy. A voda by opět měla mít kolem 92 až 96 stupni Celsia. Po zalití kávy je dobré kávu lehce zamíchat a počkat dvě tři minuty, než píst stlačíte dolů. Káva se má okamžitě přelít do šálků. I tady jsou důležité materiály, které rozhodují o ceně. Nádoba by měla být vždy ze skla a sítko upevněné na tyčce z nerezu.

Moka Express


Autor: SXC

Moka Express je kávovar založený na původním principu přípravy espressa, také využívá tlaku vodní páry na vodu. Konvička se skládá ze dvou nádob a trychtýře (filtru) na kávu. Vaří se na mírném ohni, což je u jejího použití nejdůležitější. Po několika minutách se voda umístěná ve spodní nádobě začne díky působení páry vytlačovat a putuje přes trychtýř s kávou do horní části konvičky. Nápoj je bez lógru, má intenzívní chuť a může se nalévat.

Moka kávovary, které jsou oblíbené hlavně v Itálii, se vyrábějí v různých velikostech, od jednoho až po osmnáct šálků. Jsou z hliníku, keramické nebo nerezové a jejich cena je srovnatelná s překapávači. Je už snad zbytečné připomínat, že hliník není tím nejvhodnějším materiálem.

Kávovary na espresso

 „Dáváte-li přednost espressu a cappuccino připravujete, jen když k vám někdo přijde na návštěvu, nemusíte kupovat kávovar s tryskou na horkou páru, zbytečně byste utráceli za drahý přístroj,“ upozorňuje Štěpánka Havrlíková. „Stačí, když si pořídíte ruční zpěňovač na mléko,“ dodává.

Dnešní kávovary, pokud jde o jejich funkci, jsou srovnatelné. Liší se ale vždy v použitých materiálech. Pokud je vnitřek kávovaru vyroben z ušlechtilých kovů, bude samozřejmě dražší a déle vám vydrží. Totéž se týká obalu přístroje. Čím je těžší, tím lépe se s ním pracuje, protože „necestuje“ po stole.


Autor: SXC

Pokud trváte na tom, že chcete přístroj, který vám přichystá i cappuccino, dopředu si rozmyslete, zda si koupíte kávovar, který připravuje espresso i cappuccino společně, nebo odděleně. Zjednodušeně řečeno, zda je mašina vybavena jedním „soustrojím“ (čerpadlem a výměníkem) nebo dvěma. V prvním případě nesmíte zapomenout, když po cappuccinu budete opět připravovat espresso, že musíte chvíli počkat než vroucí voda, jež se proměňuje v páru, opět vychladne na požadovanou teplotu, jinak kávu na přípravu espressa spálíte.

Kávovary na espresso za pár stovek rozhodně nepořídíte, jde o tisícikoruny, často desetitisíce. U luxusních kávovarů za padesát až sedmdesát tisíc si přípravu kávy můžete dopředu naprogramovat. A potvrdit třeba otiskem palce. Kdykoliv pak palec na přístroj přiložíte, připraví kávu dle vaší chuti. Totéž může udělat každý člen rodiny. Kávovar se nesplete.

Jaká káva, taková káva

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob přípravy kávy, rozhodující bude vždycky kvalita vody. Nesmí být moc tvrdá, nejlepší je filtrovaná. A samozřejmě druh a kvalita kávy. Jaká vám bude chutnat, si musíte vyzkoušet. „Za šedesát až sto korun čtvrt kila kvalitní kávy ale nedostanete. Její cena se pohybuje mezi sto čtyřiceti až sto osmdesáti korunami,“ upozorňuje Jiří Šedivý z Friends Coffee House.

Pokud si kávu budete umlít sami, vždycky používejte mlýnek s mlecími kameny, ať už mechanický, nebo elektrický. Mlýnek s noži, jimiž bývají vybaveny i nejrůznější mixéry a roboty, kávu totiž spálí. Nůž při vysokých otáčkách tříští kávová zrnka a přitom již rozdrcená káva stále rotuje v mlýnku. Třením o stěny nádobky se zahřívá až do teploty, která ji znehodnocuje. U tříštivého způsobu mletí nelze také nastavit ani kontrolovat hrubost mletí.

Elektrický mlýnek s kameny stojí čtyři až deset tisíc, mechanický lze koupit za 250 korun až tisíc korun. Otáčet kličkou a vychutnat si přitom vůni kávy je vlastně nejvhodnější způsob mletí. Jen těžko dosáhnete takové rychlosti, která by kávu nadměrně zahřívala. Velkou výhodou také je, že si ji určitě nenamelete do zásoby, a když dostanete chuť na kávu, umelete si vždy čerstvou.

Samozřejmě, že si kávu můžete nechat umlít a odnést domů, nejlépe v sáčku s jednocestným ventilem. Jeho vtip spočívá v tom, že vypouští kysličník uhličitý a naopak nedovoluje kyslíku, aby pronikl ke kávě a ubíral ji o chuť a aroma.

S upraženou kávou by se mělo co nejméně manipulovat. Když už ji musíte přesypat, tak do těsnící dózy a uchovat ji na temném a suchém místě. Dávat ji do ledničky je nesmysl. Chlad a vlhko, nemluvě o bakteriích, kávě nesvědčí. A olej obsažený v kávě ztuhne a znehodnotí ji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).