Hlavní navigace

Průvodce kuchyňskými spotřebiči: Kupujeme mlýnek na kávu

2. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Mall.cz
Bez dobré kávy neuděláte dobré kafe a důležitou fází, která ovlivní výsledek, je mletí. Mlýnek můžete vybrat ruční nebo elektrický a podle principu mletí tříštivý nebo s mlecími kameny.

Správně umletá káva je základ a různé stupně hrubosti mletí se hodí pro různé typy přípravy kávy. Pokud se tedy nespokojíte s jednoduše zalitým turkem nebo instantním kafem, výběr mlýnku nepodceňujte.

Páková a automatická espressa jsou někdy již vybavena i mlýnkem na kávu  včetně možnosti nastavení hrubosti mletí. Další variantou je samostatný mlýnek na kávu. Jak ho vybírat?

Důležité parametry pro výběr mlýnku na kávu:

  • typ – ruční nebo elektrický,
  • princip mletí – tříštivé nože nebo mlecí kameny,
  • nastavení hrubosti mletí,
  • kapacita zásobníku na zrnka,
  • počet šálků a možnost nastavení,
  • design a materiál.

Ruční mlýnky na kávu


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Ruční mlýnky na kávu mají mlecí kameny

Chcete si sami namlít čerstvou kávu? Pro nostalgiky jsou v prodeji staré dobré ruční mlýnky, a to jak výrobky vzhledem skutečně připomínající mlýnky našich prarodičů, ale i v moderním designu. Nejčastěji jde o kombinaci dřeva s kovem v případě historizujících mlýnků nebo plast a kov u ostatních.

U některých typů lze nastavit i hrubost mletí a kávu následně použít pro přípravu kávy v espressu, ale není to běžné. Pokud nechcete chytat vyskakující zrnka, pořiďte si model s uzavíratelnou násypkou.

Cenové rozpětí – od 300 do 1800 Kč, nejčastěji v řádu stokorun.

Ruční mlýnky pracují na principu mlecích kamenů, stejně jako řada mlýnků elektrických.

Elektrické mlýnky na kávu

„Lidé trochu znalí problematiky se často zajímají o typ mlýnku – tříštivý (s noži) nebo s mlecími kameny a o použitý materiál kamenů,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz.

Tříštivé mlýnky jsou považovány za méně vhodné, pracují v podstatě na principu mixéru či sekáčku, nelze u nich nastavit hrubost mletí (ovlivníte ji pouze dobou mletí) a při delším mletí dochází k přepalování zrn. Káva není umleta zcela stejnoměrně a není možné ji použít do espressa. Pro někoho ale může být výhodou, že některé tříštivé mlýnky je možné využít i pro mletí koření, bylinek, ořechů nebo máku.


Autor: Mall.cz

Někdo vybírá mlýnek na kávu hlavně podle barvy

Znalci volí spíše mlýnky s mlecími kameny, jednak namelou kávu stejnoměrněji a dále je pak ve výsledku aromatičtější. Mlecí kameny bývají keramické nebo kovové (z nerez oceli) a odnímatelné, aby bylo možné je vyčistit.

Při nákupu rozhoduje také vzhled a barva spotřebiče. „Zákazníci často vybírají i podle toho, jestli se jim mlýnek hodí na linku,“ říká Monika Řezníčková.

Na větší peníze přijdou hlavně celokovové typy mlýnků a vyhlášené značky, dražší modely mohou mít například displej, velký výběr hrubosti mletí a další funkce.

U některých zejména levnějších mlýnků je nutné držet po celou dobu mletí tlačítko (někde tuto funkci plní víčko), některé přístroje mají pouze jednu hrubost mletí nebo ji ovlivňujete pouze délkou mletí. Levnější modely mají obvykle také menší zásobník.

Cenové rozpětí – běžně cca od 400 do 1500 Kč, ale klidně i za 9000 Kč pro fajnšmekry (a to mluvíme o domácích přístrojích).

PŘÍŠTĚ: SODASTERAM

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).