Vědci z brněnské Mendelovy univerzity se zabývali pozorováním pohybu očí u dětí, které sledovaly obrázky potravin. Pohyby očí zaznamenávali a následně vyhodnocovali. Výsledky studie ukázaly více, než kdyby děti jen vyplňovaly papírové dotazníky.
Pomocí eye-trackingu – sledování pohybu očí – vědecký tým zjistil, že děti s vyšší váhou se při pohledu na obrázky potravin záměrně vyhýbají těm nezdravým. Studie odborníků a odbornic z Mendelovy univerzity v Brně a Masarykovy univerzity přinesla nové poznatky o tom, jak děti s obezitou pohlížejí na jídlo. Výzkum podpořila Technologická agentura ČR v rámci programu SIGMA zaměřeného na prevenci chronických neinfekčních onemocnění.
Výzkumu se zúčastnilo 77 dětí ve věku od 11 do 17 let rozdělených do dvou skupin.
- Jednu skupinu tvořily děti s obezitou a nadváhou, které se účastnily léčebného pobytu v dětské léčebně zaměřené na snižování hmotnosti.
- Druhou kontrolní skupinu pak tvořily děti s běžnou hmotností
Jak test probíhal
„Všechny děti v první fázi výzkumu vyplnily dotazník zaměřený na jejich stravovací návyky a poté absolvovaly dvě experimentální úlohy hodnocené pomocí metody eye-tracking, a to sledování obrázků různých typů potravin a výběr mezi těmi zdravějšími a zdraví méně prospěšnými, respektive potravinami, které jsou vysoce a nízce průmyslově zpracované,“ přiblížil hlavní autor studie Jiří Čeněk z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií MENDELU.
Z výsledků výzkumu vyplývá, že děti s obezitou trávily mnonhem méně času pohledem na vysoce průmyslově zpracované potraviny, jako jsou sladkosti, chipsy nebo slazené nápoje. Co je však zajímavé, že se déle dívaly na zdravější varianty – ovoce, zeleninu nebo čerstvě připravená jídla složená z běžných surovin, tedy ne z těch průmyslově zpracovaných.
„Tento jev lze označit za inverzní zkreslení pozornosti. Zatímco se v minulosti předpokládalo, že lidé s obezitou věnují jídlu více pozornosti, my jsme u dětí zjistili opak – zdá se, že některé z nich se pohledu na nezdravé jídlo vědomě vyhýbají,“ řekl Jiří Čeněk.
Obézní děti volily zdravé jídlo
Kromě sledování obrázků různých typů potravin vědci a vědkyně zkoumali také rozdíly v ptom, co děti upřednostňují. Děti s obezitou si v testu častěji vybíraly zdravější druhy potravin. Důležitým zjištěním bylo podle odborníků, že délka pohledu na konkrétní obrázek úzce souvisela s následnou volbou, tedy čím déle se dítě dívalo na určitou potravinu, tím se zvyšovala pravděpodobnost, že si ji nakonec vybere.
„Ukazuje se, že děti mají často velmi dobré povědomí o zdravých a nezdravých potravinách, což svědčí o tom, že edukační programy ve školách fungují. Mnohem více však záleží na rodinném prostředí, které ovlivňuje každodenní volby. Právě rodiče by si proto zasloužili větší podporu v oblasti výživového vzdělávání,“ doplnila Dana Hübelová, spoluautorka studie z FRRMS MENDELU.
Zdravé více ukazovat
Tyto výsledky by měly mít praktické dopady. Podle autorů studie by mohlo pomoci například to, že zdravější potraviny budou ve školách či domácnostech umístěny na viditelných a snadno dostupných místech, zatímco méně zdravé možnosti budou vizuálně upozaděny.
„Podobný přístup, kterém se říká chytré prostředí, se již využívá v řadě školních jídelen v zahraničí. Naše zjištění ukazují, že i krátce prezentované vizuální podněty mohou ovlivnit volbu dítěte. Stačí malá změna v prostředí – třeba to, co je jako první na očích – a děti se častěji rozhodnou pro zdravější variantu,“ uvádí Dana Hübelová.
Důležitou roli podle autorského týmu mohou hrát i reklamy na nezdravé potraviny, které by měly být lépe regulovány – zejména ty, jež cílí na děti a dospívající. Právě oni jsou vůči vizuálním podnětům obzvlášť citliví, a právě vizuální podněty mohou výrazně ovlivnit jejich stravovací rozhodnutí. A to samozřejmě vědí i výrobci a proto potraviny už pro malé děti opatřují lákavými barevnými obaly, hračkami či sběratelskými kartičkami.