Hlavní navigace

Bylinky, nebo hormony - co pomůže v menopauze?

19. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vaše letitá družka menstruace na váš již nemá tolik času. Přichází nová návštěvnice zvaná menopauza, která se vám cpe do dveří, aniž byste ji čekaly. Co jí nabídnout?

Menopauza je období, na které se ženy netěší. A to i přesto, že jim konečně odpadnou starosti s nákupem vložek, menstruačními bolestmi a nepříjemnými stavy napětí. Přicházejí totiž jiné stavy, tolik odlišné od všech těch předchozích. Už nikdy nebudu mít dítě, říkáte si. Jsem stará?

Rozhodně si tak nemusíte připadat. Podstatné je přijmout tento nový stav a smířit se s jeho nevyhnutelností. Veškeré nepříjemné projevy klimakteria, ať už se jedná o návaly horka, pocení, podrážděnost, bolesti hlavy nebo nespavost, lze zmírnit. Lékaři často ženám doporučují užívaní hormonálních přípravků, které však mají také řadu vedlejších účinků. Pomoci ale může i příroda.

KLIMAKTERIUM: důležité je to, na co se ženy neptají – velký rozhovor k tématu přechodu s gynekologem a sexuologem Pavlem Turčanem


Autor: Isifa.cz

V klimakteriu zkuste bylinky namísto hormonálních přípravků

Existuje řada léčivých bylin, které se úspěšně využívají v případě menopauzy a pomáhají ženám překonat nepříjemné dlouhodobé stavy související s nízkými hormonálními hladinami a ukončením reprodukčního cyklu. Většina z nich totiž obsahuje fytoestrogeny podobné ženským pohlavním hormonům. V lékárně pak existují také nehormonální přípravky, které jsou vyrobeny na bázi přírodních látek.

Červený jetel není jen pro krávy

Netřeba se urážet. Červený jetel neboli jetel luční, který je hlavní pochoutkou pro všechna pasoucí se zvířata, je opravdu bylinkou, která pomáhá ženám v období přechodu. Obsahuje totiž přírodní estrogeny, které pomáhají zmírňovat nepříjemné projevy klimakteria. Většinou bývá obsažen v čajových směsích nebo léčebných přípravcích. Kromě toho je velmi lahodně chutnající rostlinkou, kterou si můžete nasušit a připravit si z ní čaj. Určitě si vzpomínáte, že jste jako děti trhali růžové květy jetele a sáli z nich sladký nektar. Jetel má i řadu dalších léčivých účinků, používá se proti kašli i průjmu, má znační dezinfekční a detoxikační účinky, zevně je vhodný pro léčbu ekzémů. Doporučuje se také při revmatismu a diabetu.

Červený jetel je rovněž považován za výbornou prevenci rakoviny prsu.

K tématu: Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Andělika čínská podporuje růst prsou

Kořen anděliky čínské upravuje menstruaci, usnadňuje porod, podporuje tvorbu progesteronu a má také vliv na velikost prsou. Obsahují jej právě některé přírodní přípravky určené ke zvětšení poprsí. Kromě toho je andělika bylinkou užívanou také v klimakteriu. Vyrovnává hormonální hladiny a pomáhá odstraňovat nepříjemnou suchost pochvy i návaly horka. Bylina celkově zklidňuje, pomáhá při předrážděnosti a nespavosti, má vliv na krevní oběh, tvorbu krve, užívá se i při cukrovce, onemocnění ledvin a křečových stavech. Není vhodná pro osoby užívající léky na ředění krve, například Warfarin. Anděliku většinou seženete ve formě tinktury.

Jste v přechodu? Jezte sójové produkty nebo si dejte pivo

Přínosnou potravinou pro ženy v přechodu může být sója. Kromě vysokého obsahu vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin obsahuje také určité menší množství přírodních estrogenů. Budete-li občas konzumovat sójové produkty zakoupení ve zdravé výživě, rozhodně uděláte něco pro své zdraví. Také některé přípravky z lékáren určené pro ženy v přechodu cíleně obsahují sójové výtažky.

Přečtěte si: Každá potravina obsahuje něco zdraví prospěšného

Co se týká výživy, důležité je eliminovat riziko osteoporózy, které se v klimakteriu rapidně zvyšuje, a dbát na dostatečný přísun vitamínů a minerálů, z nichž některé také přímo ovlivňují sexuální funkce. Ženy procházející menopauzou by měly rozhodně zvýšit příjem vitamínu E, D, C, A, vápníku, hořčíku, zinku i železa. Kromě sóje by měly do jídelníčku zařadit i řadu dalších luštěnin.

Také chmel otáčivý používaný k výrobě piva obsahuje fytoestrogeny a pro své sedativní účinky má příznivý vliv na zejména psychické a neurotické potíže spojené s klimakteriem. Bývá obsažen v přípravcích určených pro ženy v menopauze, uklidňujících čajových směsí nebo je k dostání ve formě kapek či tinktury. Klidně si i místo chmelových kapek můžete zajít na pivo, slad i vitamíny B vám zaručeně prospějí!

Ploštičník, pupalka nebo mateří kašička?

Mezi další bylinky ovlivňující tvorbu ženských pohlavních hormonů a pomáhající při potížích v menopauze patří také pupalka dvouletá, respektive její olej. Užívá se nejen zevně při lupénce a atopickém ekzému, ale také vnitřně při kardiovaskulárních potížích, vysoké hladině cholesterolu, vysokém tlaku, metabolických poruchách, menstruačních potížích a také při hormonální nerovnováze. Rovněž působí na kvalitu nehtů, vlasů a pokožky.

Ploštičník neboli cimicifuga je rostlina pocházející ze severní Ameriky. Její kořen znali a využívali indiáni. Používal se k léčbě gynekologických a klimakterických potíží. Obsahují jej některé přípravky z lékáren určené pro ženy v období menopauzy a také se prodává jako homeopatický lék s názvem cimicifuga, který je určen pro léčbu menstruačních obtíží a nepříjemných projevů premenstruačního syndromu a klimakteria.

Dalším zázrakem je mateří kašička, která obsahuje obrovské množství vitamínů, stopových prvků, aminokyselin, mastných kyselin, oligosacharidů, flavonoidů, fytoestrogenů a dalších cenných látek, které mají příznivý vliv na zdraví člověka. Ženám v klimakteriu dodává energii, vitalitu, upravuje hormonální hladiny, povzbuzuje sexuální funkce, zlepšuje psychický stav a odstraňuje únavu, depresivní stavy a nespavost.

Čtěte dále: Mužský přechod je obdobou přechodu u žen

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).