Hlavní navigace

Rakovinu prsu odhalíte včas díky samovyšetření

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Samovyšetření prsu není přežitek ani v době moderní techniky. Naopak – je důležité pro včasné podchycení nemoci. Udělejte si každý měsíc chvilku čas. Důležité je vědět, kdy a jak na to.

Rakovinou prsu onemocní podle odhadů každoročně ani milión žen po celém světě. V České republice je onemocnění každý rok nově zjištěno u více než šesti tisíc žen a jejich počet v posledních letech narůstá. Riziko karcinomu prsu se zvyšuje s věkem, ovšem onemocnět mohou i mladé dívky. Včasné podchycení dává velkou šanci na úplné vyléčení, a proto by ženy rozhodně neměly prevenci podceňovat. Základem je samovyšetření prsu.

I v moderní době má samovyšetření prsu velký význam


Autor: Isifa.cz

Žijeme v době moderní techniky, a přesto se řeší otázka „obyčejného“ samovyšetření prsu. Spoustu žen možná napadlo, že je to v dnes tak trochu přežitek. Opak je však pravdou. Samovyšetření má mezi ostatními diagnostickými metodami nadále své místo, stejně tak jako vyšetření prsu lékařem a další přístrojové metody.

„Některé ženy se spoléhají na vyšetření pohmatem u lékaře. Neuvědomují si, že není v možnostech lékaře pamatovat si pohmatový nález u mnoha pacientek tak, aby byl schopen najít při příštím vyšetření malou odchylku. Je to mimo jiné i proto, že nevyšetřuje ženu každý měsíc a po menstruaci, jak vyžadují pravidla vyšetření pohmatem. Bohužel ani mnozí lékaři si tato fakta nepřipouštějí, o čemž svědčí kazuistiky (případy) některých nemocných žen,“ uvádí Miroslava Skovajsová, odbornice na diagnostiku prsu (Zdroj: Informační brožura Aliance žen s rakovinou prsu).

Při pravidelném provádění samovyšetření bude žena svá prsa dokonale znát, což je velkou výhodou. Díky tomu může včas odhalit některé změny. Struktura mléčné žlázy i podíl tukové tkáně jsou vždy individuální. Ženy, které se samovyšetřováním začínají, by si měly po dobu jednoho měsíce vyšetřovat prsa každý den, aby dobře poznaly jejich „geografii" a mohly pak zaregistrovat každou nežádoucí změnu.

Jak vyšetřit prsa krok za krokem

Nejprve by žena měla začít vyšetřením pohledem: 

  • Svlékněte se do půl těla a sedněte si, popřípadě si stoupněte, před zrcadlo. Paže nechte volně podél těla. Pátrejte pečlivě po změnách ve velikosti či tvaru prsů. Sledujte pozorně, zda se na kůži prsů neukazují vtažená místa či naopak vyklenutí, případně barevné změny, zarudnutí nebo zvýšená žilní kresba.
  • Dále dejte obě ruce nad hlavu a prohlížejte si prsa z různých úhlů. Zjistěte, zda se neobjevily některé změny od posledního vyšetření. Prohlédněte si také dvorec a bradavku a všimněte si případného výtoku, krvácení nebo vpáčení bradavky.

Poté postupujte k vlastnímu vyšetřování prsu pohmatem: 

  • V této fázi nadále sedíte nebo stojíte. Pravou rukou si budete vyšetřovat levý prs. Představte si, jako by byl prs rozdělen na čtyři části. Vyšetření začněte v horní vnitřní části. Prsty pravé ruky položte naplocho na kůži levého prsu a pomalými krouživými pohyby s mírným tlakem prohmatávejte tuto část prsu. Vyšetřete okolí dvorce, dvorec a bradavku. Po stisknutí dvorce sledujte, zda se neobjeví výtok nebo krvácení z bradavky.
  • Stejným způsobem vyšetřete dolní vnitřní část prsu a pak dolní zevní část a horní zevní část prsu.
  • Na závěr vyšetření levého prsu lehce zvedněte levou ruku tak, aby se uvolnilo podpaží. Prohmatejte podpažní jamku.
  • Pravý prs vyšetříte stejným způsobem, levou rukou.

Poslední fází je vyšetření pohmatem vleže:

  • Vyšetření levého prsu: Lehněte si na lůžko a hlavu položte na polštář. Levé rameno si podložte složeným ručníkem a levou ruku si dejte pod hlavu. Pravou rukou začněte vyšetřovat levý prs (obdobným způsobem jako ve stoje). Při vyšetřování zevních částí prsu položte levou paži podél těla.
  • Při vyšetřování pravého prsu si ručník dejte pod pravé rameno a pravou ruku si dejte pod hlavu. Levou rukou vyšetřujte pravý prs.

(Převzato z neprodejného výtisku brožury VZP. Vydala VZP ve spolupráci s Nadací proti rakovině prsu. Odborná spolupráce: Jan Daneš, Luděk Sehr.) 

Pokud si již žena osvojí techniku samovyšetření a svoje prsa dobře zná, měla by je  provádět pravidelně jednou za měsíc, a to v době po skončení menstruace, kdy v prsou není žádné napětí. Nejvhodnější je druhý nebo třetí den. Ženy, které z nějakého důvodu nemenstruují, si mohou zvolit kterýkoliv den.

Mamografické a ultrazvukové vyšetření

Kromě pohmatového vyšetření se uplatňují přístrojové metody diagnostiky, kterými jsou mamograf a ultrazvuk (sonograf). Bez doporučení lékaře vás každé vyšetření vyjde v řádu několik stovek korun.

Ultrazvukové vyšetření je nebolestivé, žena při něm leží pohodlně na zádech, lékař přejíždí sondou s hladkým povrchem po celém prsu. Prs je natřen jemným gelem, aby sonda hladce klouzala. Na sonografii se můžete objednat samy, potom ji platíte. Když vás ale pošle praktický lékař nebo gynekolog, protože vám nahmatal bulku nebo máte jiné problémy, které zmíníte, neplatíte nic.

Ani mamografické vyšetření není nijak mimořádně bolestivé. Žena při vyšetření stojí. Každý prs je vyšetřen ze dvou stran a pokaždé se musí zmáčknout, což může být nepříjemné. Některé ženy si stěžují na značnou bolest během vyšetření i následně po něm. Lékaři proto doporučují mamograf navštívit v době, kdy jsou prsa obvykle méně citlivá, tedy mezi 1–10. dnem menstruačního cyklu.

Na mamograf by vás měl poslat gynekolog poprvé při dovršení 45 let (v případě problémů nebo podezření na onemocnění i dříve), a potom každé dva roky.

„Obě technologie se ve svých schopnostech vzácně doplňují. Ultrazvuk má prioritní využití u mladých žen, pro ženy zralého středního věku od 35 let a ještě ideálněji od 40 let je prvotní volbou mamografie,“  vysvětluje Miroslava Skovajsová.

„Je to proto, že prsy mladších žen jsou utvářeny z většího podílu hutnějších vazivových tkání, které obalují samotnou křehkou hmotu mlékovodů. S postupujícím věkem dochází k výměně vaziva za tuk. Rychlost tohoto proměnného procesu je individuální, u některých žen je rychlejší, u jiných pomalejší. Ultrazvukové paprsky umí lépe rozšifrovat hutnou vazivovou tkáň, která převažuje v prsní tkáni mladých žen, mamograf si lépe poradí s převážně tukovou složkou prsní žlázy, jež je typická pro střední a vyšší věk.“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).