Hlavní navigace
chytře na život
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Databáze léků
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Nálepky
»
soja
soja
1
–
21
/
21
Sójové maso: Jak se může prodávat něco, co neexistuje?
Maso je termín, který lze používat jen v souvislosti s kosterní svalovinou savců nebo ptáků. A protože sója není ani pták, ani savec, tak se spojení „sójové maso“ nesmí používat. I tak ale v obchodech k mání je.
Kateřina Čepelíková
27. 10. 2020
Počet nových komentářů
6
Pěstuje sóju na Hané, jde to i bez GMO
Na gruntě v Topolanech hospodaří rodina Romana Koutka již od 19. století. Hospodářství obnovila po éře komunismu a dnes pěstuje různé plodiny. U nás méně obvyklou je sója.
Petr Havel
15. 7. 2020
Maso vs. rostlinné alternativy: rozhodnutí není snadné
Ekologie, etika, zdraví – přichází další vlna ve stravování? Nahradíme více živočišného masa rostlinnými alternativami? Odborníci ze Státního zdravotního ústavu porovnali nutriční složení vybraných masových výrobků a jejich rostlinných náhražek.
Redakce
31. 7. 2019
Rostlinné alternativy živočišných potravin
Někomu vadí živočišné produkty ze zdravotních důvodů, jiný se hlásí hrdě k tomu, že je vegan a tyhle potraviny nejí. Zatímco vegan má možnost volby, v případě alergie na laktózu či vaječný bílek je to složitější. Přesto naštěstí existují možnosti, jak tyto potraviny v jídelníčku bez újmy nahradit. Jaká jsou rostlinná mléka či náhražky vajec?
Monika Poledníková
11. 4. 2019
Počet nových komentářů
2
Evropa dává GMO a moderní zemědělské technologie do klatby
Komentář
Plochy GMO se ve světě dále rozšiřují, a to i přes snahy odpůrců geneticky modifikovaných organismů. Evropa se novým technologiím v zemědělství stále brání. Tato pozice je ale dlouhodobě neudržitelná.
Petr Havel
3. 8. 2018
Počet nových komentářů
4
Tempeh – javánské maso
Tempeh je v oblasti Indonésie tradičním pokrmem Javánců, etnické skupiny žijící na Jávě, největším ostrově Indonésie. Na tamních tržištích můžete běžně zakoupit tempeh natural balený v banánovníkových listech.
Lenka Formánková
10. 6. 2018
Jak si objednat tu nejzdravější čínu
K čínské kuchyni se váže řada mýtů, ale také mnoho fakt, která byla vědou potvrzena. Jedním z nich je přemíra soli ve většině pokrmů, které si v „číně“ objednáme, když chceme rychle zahnat hlad. Ale stačí pár drobných změn v objednávce a můžeme vše sami napravit.
Kristina Vacková
16. 4. 2018
Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?
Komentář
Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.
Petr Havel
9. 3. 2018
Počet nových komentářů
4
Sója je lepší kvašená. Zkuste tempeh, natto nebo miso
Pokud chcete zařadit do svého jídelníčku sóju, vězte, že vyšší nutriční hodnotu mají produkty, které prošly fermentací. Tempeh, sufu, miso nebo natto jsou potraviny z kvašených sójových bobů.
Petr Havel
1. 9. 2017
Počet nových komentářů
2
Proč jíst sóju?
Proč jíst sóju? Protože její bílkovina je optimálně zužitkovatelná, zejména u osob s nízkou tvorbou žaludečních šťáv, neobsahuje cholesterol, ale má v sobě vitamíny skupiny B, zejména B6, B2 a prospěšnou kyselinu listovou.
Pavlína Zdeňková Kroužková
27. 3. 2017
Počet nových komentářů
16
Sóju není třeba démonizovat, ale rizika představuje
Sóju a výrobky z ní v minulosti propagovali zejména vegetariáni coby náhražku masa. Spotřebitelům bylo a je doporučováno také sójové mléko, potravinové doplňky na bázi sóji nebo sojový chléb či jogurty. Častá konzumace produktů ze sóji přitom může mít negativní vliv na děti i dospělé.
Petr Havel
4. 11. 2016
Počet nových komentářů
4
Sója a rakovina
Sója zaznamenává v poslední době vrcholy i pády. Ještě před pár lety módní potravina se dnes netěší zrovna dobré pověsti. Za co mohou i nemohou v ní obsažené fytoestrogeny?
Blanka Chocová
23. 5. 2016
Sója – snad nejvíce prozkoumaný alergen
Sójové boby příliš významným alergenem nejsou. Opravdu hodně záleží na způsobu zpracování. Fermentací sóji lze snížit pravděpodobnost vzniku alergické reakce až o 99 procent.
Petr Havel
10. 4. 2015
Sója: pohroma pro přírodu, přijatelná pro člověka
Sója je mimo jiné úžasným zdrojem bílkovin, obsahuje 14× více bílkovin než drůbeží maso. Současně je významným alergenem. Podobných pro a proti najdeme v případě sóji mnohem víc.
Simona Procházková
27. 11. 2013
Počet nových komentářů
10
Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku
K rozumnému hubnutí patří zelenina. Při dietě je doporučeno zvýšit konzumaci vhodných druhů, naopak by se měl na čas snížit příjem ovoce.
Soňa Zimčíková
27. 6. 2013
Počet nových komentářů
1
S kyselinou chlorovodíkovou k lepším sójovým omáčkám
Sójová omáčka se dle tradice vyrábí čistě přírodní cestou. Jenže takových je v obchodech poskrovnu, většina z nich se totiž vyrábí vařením sójového šrotu v kyselině chlorovodíkové.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2013
Počet nových komentářů
10
Bylinky, nebo hormony - co pomůže v menopauze?
Vaše letitá družka menstruace na váš již nemá tolik času. Přichází nová návštěvnice zvaná menopauza, která se vám cpe do dveří, aniž byste ji čekaly. Co jí nabídnout?
Taťána Kročková
19. 11. 2012
Počet nových komentářů
6
Luštěniny: dobrý důvod k namáčení
Luštěniny jíme míň a míň. A je to škoda. Vedle mnoha pozitiv mají snad jediné negativum. Ale proč myslíte, že je už naši předci namáčeli?
Petr Havel
2. 11. 2012
Počet nových komentářů
2
Vegetariánům maso rozhodně nechybí. Mají jiné pochoutky
Sójové maso už díkybohu není jedinou alternativou pro vegetariány. Menu je naopak neskutečně pestré, jen to mnoho lidí neví. Seznamte se: klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan, robi…
Taťána Kročková
5. 10. 2012
Hledejte spojení "čerstvé máslo", vyhnete se mraženému výrobku
Po vajíčkách berou vědci na milost i máslo – škodí méně než nekvalitní rostlinné tuky. Ale klíčová je ona kvalita. Máslo, které hibernovalo v mrazáku, rychleji podléhá zkáze a žlukne.
Petr Havel
14. 3. 2012
Počet nových komentářů
3
Je sója opravdu tak zdravá potravina?
Po letech, co jsme si zvykli na to, že sóju běžně najdeme nejen v obchodech se zdravou výživou, ale prakticky všude, se objevují zprávy, že možná až tak zdravá není. Jak to tedy je?
Kateřina Kolářová
10. 2. 2012
Počet nových komentářů
18
1
–
21
/
21
Domácí lékař
Kuří oko
Bolest hlavy
Záškrt (difterie)
Nachlazení
Infekční mononukleóza
Zánět hrtanu (laryngitida)
Zánět hltanu (faryngitida)
Bolest v krku
Artróza
Astigmatismus
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vánoce
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny nálepky
Internet Info
Lupa
Měšec
Podnikatel
BusinessCenter
Root
Vitalia
Slunečnice
Stahuj
SW
Tuesday
Navrcholu
Sherpas
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji