Hlavní navigace

Ceny potravin u nás a „na Západě“ se nijak zvlášť neliší

5. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz
GALERIE – Jedna a ta samá zmrzlina, káva, pizza, čokoláda – čtyři země, čtyři ceny. Ale nejsme na tom vždy nejhůř, jak se často tvrdí. Porovnejte ceny potravin u nás a v zahraničí.

Ceny potravin hýbou nejen našimi peněženkami, ale také internetovými diskuzemi. Pravidelně se tu dočteme, jak je u nás draho a jinde lacino (samozřejmě krom toho, že za humny je tráva zelenější a potraviny kvalitnější). Je to skutečně tak? Podívali jsme se, kolik kde co stojí.

Zjistili jsme ceny běžných potravin a nápojů u našich sousedů v Německu a Rakousku a pro zajímavost ve Velké Británii. Druhdy oblíbené polské potraviny jsme pro tentokrát vynechali, nemají dnes zrovna dobrou pověst, a bratry Slováky z nižších cen potravin nikdo nepodezírá.

Aktuálně: Dovoz polských potravin do Česka se zvýšil čtyřnásobně

Český statistický úřad pravidelně publikuje průměrné ceny vybraných potravin u nás, za jiné země ale podobné oficiální informace k dispozici nemáme. Údaje mohou posloužit alespoň pro porovnání s námi zjištěnými českými cenami. Někdy se shodují s průměrem, jindy je to více či méně. Drželi jsme se nicméně cen nalezených v obchodě, nakupujeme přece také na jednom či několika málo místech, ne na statistickém vzorku. To samé platí pro zahraničí. Ceny jsme zjišťovali v obchodech či dostupných zdrojích na internetu, hledali jsme napříč zeměmi co nejpodobnější výrobky, stejný produkt, stejná balení, stejné výrobce nebo nejbližší možné varianty.

Uvedené ceny jsou převedeny podle aktuálního kurzu ČNB na koruny, další informace v tabulce Porovnání cen potravin.

Srovnání bude vždycky kulhat. Zvolili jsme porovnání z pohledu českého zákazníka, nikoli např. podle kupní síly místního spotřebitele v dané zemi apod. Pokud se podařilo najít stejného výrobce, porovnávali jsme totožný produkt. I když ani to není možné na sto procent, jeden výrobek může mít v různých zemích trochu jinou gramáž či složení.

V případě, že jsme potravinu jednoho výrobce ve všech čtyřech zemích nenašli, volili jsme produkty jedné kategorie, obdobné kvality (alespoň pokud ji lze posoudit podle uvedených informací) a nejnižší možné ceny.

Přečtěte si: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Jedna značka, jiná cena

Jistě by se našla řada dalších aspektů, které výslednou cenu nákupu ovlivní, každý obchod má jiné ceny, i u stejného řetězce záleží na lokalitě (a to i v rámci jednoho státu), jinak se to nakupuje s českou a třeba německou penzí (opět to zrádné srovnávání), při nákupní turistice něco padne na cestu a je třeba zohlednit i náš čas a tak dále a tak dále… A pak narazíte na „akci“ – a je všechno zase jinak.

Nicméně i tak je pohled do cizích regálů zajímavý. Třeba u „nadnárodních produktů“, které koupíte po celém světě. Jejich výrobci se dušují, že výrobek nikde nešidí, i když lokální rozdíly připouštějí, viz článek Stejný výrobek, jiná chuť – prý to tak chceme. A přece mezi cenami v jednotlivých státech najdete značné rozdíly, jak je patrné z galerie.

Chuťové preference se projevují například také u chlebů, těžko najít stejný model napříč zeměmi, pokud nemá jít o cosi univerzálního trvanlivého v igelitu. Potvrzuje se opět, že u nás jsme historicky zvyklí na levný chleba a prodejci se snaží minimálně u jednoho druhu tuto tradici, ať už ji hodnotíme jakkoli, zachovat.

K tématu také: Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař

Grafika vlajky států: www.nordicfactory.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).