Hlavní navigace

Potravinářská komora brání kvalitu českých potravin

25. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Tlak na co nejnižší cenu potravin vede k úplné degradaci jejich kvality. Důsledkem je rostoucí dovoz levných náhražek ze zahraničí. Proti tomuto trendu vystupují nyní čeští potravináři.

Český potravinářský průmysl čelí podle prohlášení Potravinářské komory ČR (PK ČR) v poslední době nejen tlaku obchodních řetězců na co nejnižší ceny svých výrobků a zvýšenému DPH u potravin, ale také negativnímu mediálnímu obrazu českých potravin. „Výsledkem je, že řada spotřebitelů ustupuje od nákupu českých potravin, anebo dokonce přímo od nákupů v České republice, což má za důsledek zvyšování dovozů nekvalitních a levných produktů ze zahraničí i posilování tzv. přeshraniční nákupní turistiky,“ uvedla Dana Večeřová, ředitelka marketingu a komunikace PK ČR.


Autor: Isifa.cz

České potraviny čelí tlaku z různých stran, potravináři je brání

Potravinářská komora, která již dříve vystupovala s kritikou nekalých obchodních praktik, zvyšování DPH i s poukazem na velmi malou podporu potravinářského sektoru ze strany státu, nyní reaguje i na současnou situaci. Rozhodla se vystoupit na obranu českých kvalitních potravin i českého spotřebitele, kterému jsou podle názoru PK ČR médii předkládány zavádějící a mnohdy i lživé informace o českých potravinách. „Nemůžeme k tomuto neradostnému stavu potravinářského sektoru mlčet ani teď a zveřejňujeme následující prohlášení,“ komentuje Dana Večeřová.

Prohlášení Potravinářské komory k situaci v potravinářském sektoru a k podpoře českých potravin

(v původním znění bez redakčních úprav)

Potravinářská komora ČR musí v úvodu tohoto prohlášení zdůraznit a připomenout, že potravinářská výroba má v naší zemi bohatou a dlouhou tradici. Čeští výrobci uzenářských specialit, pivovarníci nebo výrobci cukrovinek, byli v minulém století známí nejen v našem regionu, ale také daleko za hranicemi naší země. Samozřejmostí byla v té době vysoká kvalita výrobků, známý výrobce i prodávající, spotřebitel vyhledávající kvalitu a přísné postihy pro falšování výrobků. To, že pro současné vlády není ani zemědělství ani potravinářství prioritou, svědčí o hlubokém nepochopení vývoje současné světové ekonomiky a o hazardování s potravinovou bezpečností tohoto státu.

Přečtěte si: V našem potravinářství chybí pozitivní vzory

Situace v potravinářském sektoru v České republice se v posledních letech vyvíjí velmi nepříznivě. Výrobci potravin dlouhodobě bojují s tlakem obchodních řetězců na co nejnižší cenu dodávaných výrobků, jehož důsledkem je úplná degradace jejich kvality, která se již stala v obchodních kruzích hanlivým výrazem, tlaku, majícímu za důsledek, rostoucí dovoz levných náhražek ze zahraničí – masných výrobků bez masa, mléčných bez mléka, čokolád bez kakaa a tak bychom mohli pokračovat. Zásadním problémem, který vidíme a kde lze nalézt přímou souvislost s degradací kvality potravin, je, kromě neslušných marží prodejců uměle udržujících vysoké ceny u kvalitních tuzemských potravin, zvyšující se DPH na potraviny v době zhoršující se ekonomické situace spojené se snižováním koupěschopnosti spotřebitelů.

V neposlední řadě jsou spotřebitelé příliš často vystavováni negativní publicitě v řadě médií, kde jsou české potraviny celé české veřejnosti soustavně prezentovány jako méně kvalitní nebo nekvalitní a drahé v porovnání se situací v zahraničí. V řadě spotřebitelů tak logicky vzrůstá pocit, že nemá vůbec cenu nakupovat potraviny zde, v České republice a dávají pak přednost nákupům v zahraničí, i když z cenových porovnání skutečně porovnatelných výrobků vyplývá, že tam nelze nakoupit levněji. Výjimkou je samozřejmě Polsko, ale nová aféra s jedem na krysy v sušenkách, by měla spotřebitele konečně přesvědčit, že nákup polských „kvalitních“ produktů není to nejlepší.

Čtěte dále: Spotřebitel je manipulován médii, potraviny máme kvalitní

Na negativní vliv stálého zvyšování DPH na kvalitu potravin i na pokles jejich spotřeby jsme jako Potravinářská komora ČR upozorňovali již od roku 2007. V České republice se v posledních 5 letech zvedlo DPH u potravin o 10 %, což nemá obdobu v jiné evropské zemi, snad s výjimkou Slovenska. Pokud tento experiment některé země, jako např. Portugalsko, zkusily, po roce se vrátily k původní výši, neboť pochopily, jak to poškozuje jejich ekonomiku.

Kam zvyšování DPH u potravin vede, ukazuje názorně slovenský příklad, kde potravinářská výroba klesla v některých oborech až o 30 % a spotřebitelé masivně realizovali své nákupy potravin v sousedních zemích s nižším DPH tak, že musela vláda přijímat mimořádná opatření, včetně politického nátlaku na snižování marží obchodních řetězců.

Čtěte také: Řetězce ovlivňují, co lidé jedí. Měl by to dělat i stát

I v České republice zaznamenáváme od předloňského roku postupný pokles objemu výroby potravin, zvyšování jejich dovozů a pokles zájmu spotřebitelů o české potraviny, což bohužel, podporují svými prohlášeními i někteří čeští politici a některé politické strany, zvláště pak pan Vít Bárta a jeho demagogická prohlášení o oligopolech a jejich vlivu na zvyšování cen a okrádání českých spotřebitelů. Takováto prohlášení pak škodí nejen potravinářskému průmyslu., ale paradoxně i českému spotřebiteli. Je potřeba si také uvědomit, že potravinářský průmysl jako celek patří k jedněm z největších zaměstnavatelů v České republice a jako zpracovatel české zemědělské produkce má výrazný vliv také na prosperitu a rozvoj českého zemědělství. Jakékoliv snižování potravinářské výroby tak může mít i velmi negativní sociální dopady.

Proto v této souvislosti vyzýváme české spotřebitele, odpovědné vládní činitele i politiky k zastavení tohoto negativního trendu a k odmítnutí neopodstatněných negativních informací o českých potravinách. Vyzýváme k podpoře českého potravinářství a jeho výrobků, k zastavení dovozů nekvalitních levných zahraničních potravin, které oslovují spotřebitele výhradně nízkou cenou a často ohrožují i jeho zdraví a k šíření pravdivých a pozitivních informací o českých kvalitních potravinách.

Uvědomme si, prosím, že nákupem a preferováním českých potravin nepodporujeme jenom samotné potravinářské výrobce, ale umožňujeme i další rozvoj potravinářského průmyslu, třeba v podobě vzniku nových regionálních specializovaných výrobců, kteří nabídnou nejen nová pracovní místa, ale umožní i další růst českého zemědělství díky zvýšené poptávce po českých zemědělských surovinách – mléku, masu či obilí.

Protože máme, bez ohledu na současný stav, bohatou a dlouhou tradici potravinářské výroby, na kterou můžeme navázat, jako Potravinářská komora ČR pevně věříme, že společně s poctivými výrobci a obchodníky, loajálními spotřebiteli, a kompetentními státními orgány tuto tradici kvality udržíme i nadále.

Čtěte dále: Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?

Zdroj: Tisková zpráva Potravinářské komory ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).