Hlavní navigace

Jak uvařit italskou polévku: živé slávky nikdy nezmrazujte

Polévka z mušlí a jedlých slávek, označována obvykle jako „Zuppa di Pesce“, je zdravá středomořská specialita. Připravit si ji můžeme i doma.

Petr Havel

11. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Práce na směny? Je to jako zažívat jet lag

Pracovat na směny není dnes nic neobvyklého. Celá řada lidí se kvůli tomu potýká s narušeným biorytmem. Špatně spí, špatně jí a ještě tloustnou. Kdo je nejohroženější?

Redakce

10. 5. 2018 15:15
Doba čtení: 3 minuty

Polévkárny nabízejí oběd pod padesát korun. Stojí to za to?

Už pár let v Česku vznikají polévkárny. Podniky, kde se velmi rychle najíte za pár desetikorun. Jak to v nich chodí, jak jídlo chutná a co všechno kromě polévek najdete v nabídce? Vyzkoušeli jsme.

Kateřina Čepelíková

10. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Hudba budí vzpomínky

Hudba je nedílnou a důležitou součástí našeho života. Už samotná melodie dokáže vzbudit emoce, hodně udělá i aranžmá a způsob interpretace. Celostní muzikoterapie je specifická metoda, která s hudbou pracuje na principu akustických zákonů a za použití přirozeného ladění.

Alena Hlaváčková

10. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Velký test salámu gothaj potvrdil, čeho jsme se báli

Gothajský salám má z minulosti cejch dělnické svačiny a laciné uzeniny. Řada spotřebitelů ho považuje za salám nízké kvality. Nezávislý test dTestu to bohužel potvrdil, každý druhý gothaj propadl.

Redakce

9. 5. 2018 13:21
Doba čtení: 3 minuty

Nemocným nepomohou věty typu: Na to nemysli, budeš zase zdráv

„Lékař by měl vědět, že pacienta v posledních fázích žití většinou zajímá duchovno více než medicínské informace. Má potřebu se pídit po smyslu života, zabývá se spirituálními otázkami. Je důležité, aby lékař takovému pacientu naslouchal, neshazoval jeho otázky ze stolu, neutíkal od nich a nezlehčoval je,“ říká teolog Aleš Opatrný.

Lenka Krbcová

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Plody sušené mrazem: Jaké je lyofilizované ovoce?

Která úprava ovoce je vlastně nejzdravější? Nejlepší je konzumovat ovoce v čerstvém stavu, protože jeho tepelnou úpravou se ničí vitamíny. Ale čerstvé ovoce nám přece dlouho nevydrží. Vyzkoušeli jsme novinku – plody sušené mrazem. Jaké jsou?

Taťána Kročková

9. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Syndrom malé sukně: vážná nemoc začíná zvětšením břicha

Zvětšený objem oblasti břicha, kdy nemocným začne být „malá sukně“, je mnohdy prvním znakem, který upozorní na přítomnost zákeřné rakoviny vaječníků v těle.

Redakce

8. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jarní cibulku můžeme pěstovat i doma ve sklenici s vodou

Jarní cibulka je vitamínová bomba a právě teď je její sezóna. Co se z ní jí, jak ji vybrat a skladovat, poradí Lenka Bačinská. Přidá tip na domácí pěstování a oblíbený recept s jarní cibulkou, kterým je snadná domácí lučina.

Redakce

7. 5. 2018 10:12
Doba čtení: 4 minuty

Češka, která učí Němce vařit kafe

„Uvařit dobrou kávu není těžké, když víte, jak na to,“ říká Eva Cello. Česká baristka, které v Drážďanech přezdívají „kávová královna“. V rozhovoru vysvětlí, proč nám v některé restauraci káva nechutná.

Helena Singerová

7. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Největší studie o českých dětech: Jsou tlusté, nesportují a nejí zeleninu

Jak na tom jsou české děti se sportem, ale i příjmem zeleniny a ovoce, už po několikáté mapuje největší globální studie o zdraví a životním stylu. Její výsledky rozhodně nelze brát na lehkou váhu. Hlavně proto, že vůbec nejsou příznivé.

Kateřina Čepelíková

7. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka Gastrokroužku – spojilo je jídlo

Je tu meníčko a novinky týdne: Na trh přichází Birell bez lepku. Máj je růžový v Costa Coffee. Košík.cz nabízí raw med. Superovocná, taková je UGO zmrzlina. A vychází neobyčejná kuchařka Gastrokroužku.

Lenka Krbcová

6. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pasty z ořechů a semen: Už jste ochutnali oříškový krém?

Arašídová pasta, mandlový krém, tahini, slunečnicový, dýňový… Ořechové a semínkové pasty a krémy mají pestré použití, jen je zatím moc neznáme. V receptech lze využít jejich vlivu na zdraví, a to na slano i na sladko, kupované i domácí.

Lenka Formánková

5. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Cizí, nebo naše? Jak dobře znáte české značky

Acylpyrin, Alpa, Astrid, Aviril, Dermacol, Elmex, Haribo, Herbadent, Indulona, Jar, Odol, Palette, Palmex, Persil, Pitralon, Ria, Solvina, Sunar, Vitana… Víte, které z nich jsou původní české značky?

Redakce

4. 5. 2018 17:52
Doba čtení: 5 minut

Tajemství dortu Pavlova

Nadýchaný dort Pavlova není zahalen pouze lahodnou šlehačkou, ale obestírá jej také několik záhad.

Jana Zlámalová

4. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Pozor na infarkt duše

Lidská psychika nedokáže být „mnohoobročníkem“. Jenže co omezit? Chceme být dobrým partnerem a rodičem, úspěšným v práci i v hektické zábavě. Vydělávat a žít naplno. Mít vše hned a platit potom.

Tomáš Novák

4. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Fyzioterapeutka: Vadné držení těla u dětí poznáme již v prvních týdnech

Už první týdny života mohou poukázat na dispozice k problémům v budoucnu. Základem léčby jsou vhodné cviky. Pomohou dokonce i tam, kdy si následky vadného držení těla neseme až do dospělosti.

Veronika Řeháková

3. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Čokoláda: nic míň, nic víc

Klesající prodeje čokolády vedly k tomu, že se výrobci snažili dokázat, jak je pro nás kakaová pochoutka zdravá. Manipulovali s výzkumy a médii, zatímco odborníci na výživu jen nevěřícně kroutili hlavami.

Kristina Vacková

3. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejčastější mýty o rakovině. Kterým věříte?

V onkologii – stejně jako v jiných odvětvích lékařství – panuje řada mýtů a stereotypů. Jsou nejenom nepravdivé, ale i nebezpečné. Pokud je lidé berou vážně, mohou si poškodit zdraví, nebo dokonce ohrozit svůj život.

Redakce

2. 5. 2018 11:06
Doba čtení: 5 minut

Změny složení: Vylepšují výrobci potraviny, nebo je šidí?

Jiná chuť výrobku nebo jiné složení automaticky neznamená, že nás výrobce šidí. To, že v jogurtu ubere tuk nebo v limonádě cukr nahradí sladidlem, může totiž dělat pro naše blaho.

Kateřina Čepelíková

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Dávná léčitelka Hildegarda: propagovala špaldu a léčbu ptákem

Možná nám přijde nezvyklá představa léčby pomocí konzumace části těla opeřence, ale sv. Hildegarda z Bingenu v tom měla jasno. Středověká křesťanská mystička ve svém díle Physica popisuje nejrůznější léčebné užití veškerého známého ptactva. Ptáky zrovna nešetří…

Taťána Kročková

2. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Plusy a minusy polibku pod rozkvetlým stromem

Polibek pod rozkvetlým májovým stromem? Je dobrý na psychiku i na pleť, takže rozhodně ano – ale jen když máte zdravé zuby.

Redakce

1. 5. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak to bylo doopravdy? Metanolová aféra z roku 2012 byla zfilmována

Česká televize odvysílala dvoudílný film Metanol, který odkrývá, jak snadné bylo dostat smrtící směs do obchodů. Nestihli jste ho vidět? Podívejte se na internetu.

Redakce

30. 4. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Nové oblečení není nikdy úplně nové. Co všechno skrývá?

Je neuvěřitelné, co všechno je možné najít na nově zakoupeném oděvu. Kromě běžných otisků rtěnky nebo make-upu třeba i stopy exkrementů. Dost dobrý důvod pro to, veškeré zakoupené oblečení před použitím pečlivě vyprat.

Kristina Vacková

30. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Miso polévka je tradiční japonský pokrm, který získává stále větší popularitu i u nás. Z čeho se vlastně vaří, co obsahuje a jak ji připravit, aby byla prospěšná našemu zdraví?

Daniel Mareš

30. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější zmrzliny se nemění, trendem jsou multipacky

Tesco předpokládá zájem o multipacky zmrzlin. Billa přichází s privátní značkou chřestu Česká farma. Novinka z Bageterie Boulevard: menu z Apulie v barvách italské trikolory. Alpro představuje letní tipy s chutí kokosu. Do Dlouhé na kremrole od Cukráře Skály.

Lenka Krbcová

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce

Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.

Kateřina Ondrušová

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak vypadá ideální chrup

Je libo dokonalý úsměv? Zubaři sice mají definován zubní ideál, ale upozorňují, že zásadním kritériem dokonalého úsměvu zůstává zdraví zubů i dásní.

Redakce

28. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

Redakce

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

Přehnané nároky, které na sebe kladou maminky, jsou cesta do pekel

„Nedávno jsem si koupil jeden ženský časopis a zhrozil jsem se. Co stránka, to nějaký tip nebo požadavek,“ říká vysokoškolský pedagog Marek Herman. Maminky podle něj často zaměňují mateřství za „uvařeno – uklizeno – zařízeno“.

Redakce

27. 4. 2018 10:53
Doba čtení: 4 minuty

Transplantace vlasů: Z výsledku musí mít radost pacient i já, říká lékařka

„Dříve lidé po transplantaci vlasů vypadali jako panenka, měli vlasy v trsech,“ říká dermatoložka Lenka Horáčková. Dnes už je ale situace o poznání lepší, díky nejnovější metodě vůbec nepoznáte, že má někdo vlasy transplantované.

Kateřina Čepelíková

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut