Hlavní navigace

Ven z bludného kruhu únavy a špatné nálady v každém věku (Komerční sdělení)

Únava je v současnosti, ve slovníku nás, moderních lidí, jedno z frekventovaných slov.

8. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Výživa onkologických pacientů: Uvědomte si včas riziko podvýživy

Nádorové onemocnění je velmi často spojeno s rizikem hubnutí a podvýživy. Více než polovina nemocných s nádory zažívacího traktu má známky podvýživy již při zjištění diagnózy, ale podvýživa je častá také u mnoha jiných nádorů.

7. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejčastější omyly o hovězím mase

Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

6. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Květožroutka poradí, jak využít pampelišku v kuchyni

„Pampelišku každý zná a to, co člověk zná, v něm budí pocit bezpečí a klidu,“ říká autorka knížky, která se pomalu klube na svět, Jana Vlková. O čem Pampelišky k jídlu budou a jak se můžete na jejím vzniku podílet?

5. 10. 2018 15:00
Doba čtení: 2 minuty

Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky

Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Lžička jalovcové denně odežene všechny nemoci podzimu

Začínající podzim s sebou přináší i tradiční virózy a nemoci z nachlazení. Málokdo se jim v tomto čase dokáže ubránit, a tak chodíme s kapesníky v ruce, či rovnou uléháme do postele. Prevenci však máme na dosah ruky. Jaké jsou nejlepší byliny na podzimní nachlazení?

5. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Test: Má mořská a himálajská sůl více minerálů než kamenná?

Spotřebitelská organizace dTest otestovala vzorky obyčejné kamenné, himálajské a mořské soli. „Reklama se snaží spotřebitele přesvědčit o tom, že stojí za to připlatit si za dražší sůl kvůli minerálním látkám. Je to ale prašť jako uhoď,“ říkají autoři analýzy.

4. 10. 2018 13:30
Doba čtení: 2 minuty

Indiánská vejce: odlišná barva je to nejméně zajímavé

Na českém trhu jsou k mání Indiánská vejce; vejce v kulatém obalu, s modrozelenou či tmavě hnědou skořápkou. Liší se nejenom barvou, ale do jisté míry také chutí, využitím při vaření a obsahem cholesterolu.

4. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nepříjemné vzpomínky: cenou za lži a mlčení je nemoc

Vzpomínky jsou představy oživující minulý zážitek. Bývají doprovázeny citovým zabarvením, jež pramení jak z aktuálního kontextu oné situace, tak i z podmínek, kdy se aktuálně vybavují.

4. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jaký je rozdíl mezi donutem, muffinem a cupcakem?

Jeden má čepičku, druhý zas krém uvnitř a ten třetí, ten se obejde i bez parád. Ale s polevou a barevnými posypkami mu to sluší přeci jen trochu víc. Vyznáte se ve sladkém pečivu?

3. 10. 2018 16:00
Doba čtení: 3 minuty

Barefoot, nebo levné tenisky. Jaký je v tom rozdíl?

Boty s nízkou podrážkou neboli bosoboty, případně barefoot, si získávají stále větší oblibu. Jak je to možné, cožpak jejich majitele nebolí po delší době chodidla nebo i celé tělo, tak jako po nošení tenisek s plochou podrážkou? Nejde náhodou jen o reklamní trik?

Doba čtení: 4 minuty

Čokoláda bez cukru: Marketing s projímavými účinky

Vyhýbáte se cukru? A víte, že některé potraviny, které se pyšní tímto označením, jsou namísto toho ochuceny umělými sladidly? Nejlepší čokoláda bez cukru je ta bez náhradních sladidel.

3. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Doktore, nemáte cigaretu?

Hned za vchodem do areálu pražské Ústřední vojenské nemocnice visí výrazná cedule: „Děkujeme, že dodržujete zákaz kouření v celém areálu ÚVN.“ Od tramvaje přichází starší paní, za chůze štrachá v kabelce, vytahuje krabičku cigaret, uvidí nápis, zarazí se. Vrátí se těch pár metrů před nemocniční bránu a zapálí si. Takto „do foroty“ tu inhaluje kouř hned několik kuřáků.

2. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Nadýmání: jaká jídla nejvíc škodí

Ačkoli plynatost a nadýmání nepatří mezi společensky přitažlivá témata, trápí většinu populace. Víte, jak nadýmání předejít? Pozor na potraviny, které vás doslova nafouknou, i způsob, jakým jíte.

2. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Když bolest zad trvá déle než tři měsíce, vyhledejte odborníka

Bolest zad trápí dospělé, seniory, ale i děti, a na vině nemusí být jen hrbaté sezení ve školní lavici nebo absence sportu. S odborníkem objasníme řadu mýtů o bolesti i léčbě bolesti zad.

1. 10. 2018 17:00
Doba čtení: 5 minut

Choroba se má léčit dřív, než nastane, říká oceněný lékař

Na medicínu Martin Zahradník jít vůbec nechtěl, ale když ji vystudoval, stala se mu koníčkem. Dnes bývalý primář ortopedie a úrazovky v Příbrami tráví důchodový věk jako ambulantní specialista v Sedlčanech. Zkušenost, že choroba se má léčit dřív, než nastane, se mu nakonec propojila s čínskou a fyziologickou regulační medicínou.

Doba čtení: 10 minut

Nimbový olej – pach samotného pekla

Už jste se setkali s nimbou? Tato všestranně léčivá rostlina je známá svými účinky už od starověku. Používá se hlavně v ájurvédské medicíně. K nám se dostává coby tajný prostředek na hubení parazitů, plísní a bakterií všeho druhu. Její pach připomíná peklo a dokáže odpudit snad všechno živé.

Doba čtení: 3 minuty

Hlasujte pro své oblíbence v anketě Křišťálová Lupa 2018 (Komerční sdělení)

V současné době je v plném proudu hlasování o nejoblíbenější internetový projekt či službu českého internetu.

1. 10. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Vhodné potraviny pro obézní děti

Odborníci připravili základní doporučení pro léčbu dětské obezity určené dětem a jejich rodičům. Týkají se nejen nakupování, vaření či složení jídelníčku. Pomoci mohou i zdánlivé maličkosti.

30. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut

Akné v dospělosti: bez mastné kosmetiky a nevhodného jídla bude líp

Akné často trápí i v dospělosti. Jak proti němu nejlépe bojovat? Vyřazením nevhodné kosmetiky, úpravou jídelníčku i pomocí moderních technologií v rukou odborníků.

29. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Zrádné červené hřiby

Po suchém létu, kdy i zkušený houbař v lese ani o prašivku nezavadil, roste v posledních dnech v našich lesích téměř vše, s čím se lze (nejen) v tomto období setkat. Tedy i takzvané „červené“ hřiby, které jsou docela zajímavou skupinou krásných, chutných, ale i rizikových hub.

28. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

5 tipů, jak dostat děti od monitorů ke sportu

Počítače, tablety, mobily. Dnešní děti tráví čím dál více času s těmito zařízeními a mají stále méně přirozeného pohybu. Všechna elektronická zařízení se mohou dětem zdát zajímavější a zábavnější. Před rodiči tak stojí nelehký úkol, jak je namotivovat k pohybovým aktivitám a vzbudit v nich zájem o pravidelný sport.

Doba čtení: 2 minuty

Chemie proniká do vody. Zákaz glyfosátu poznáme až za dlouho

Rostoucí tlak na omezení chemických látek používaných v zemědělství, ale také třeba při zahradničení, začíná přinášet své plody. Ministerstvo zemědělství hodlá od příštího roku výrazně omezit používání prostředků na hubení plevelů, jejichž složkou je glyfosát, nadnárodní maloobchodní sítě upouštějí od prodejů Roundupu obsahující stejnou látku.

27. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Byliny, které pomohou s podzimními nemocemi

S neodvratným nástupem podzimu se brzy začnou ohlašovat všechny podzimní neduhy, jako jsou rýma, bolest v krku, snížená imunita nebo špatná nálada. Proto je dobré se na toto krušné období předem připravit a posílit svůj organismus, aby tak snadno nepodléhal každému nachlazení. Velmi užitečnými pomocníky v tomto boji mohou být bylinky.

27. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dieta cholesterolu na míru: čeho jíst míň a čeho víc?

Hodnoty cholesterolu se dají významně ovlivnit. Zejména důslednou prevencí a v případě potíží správnou léčbou.

26. 9. 2018 10:19
Doba čtení: 4 minuty

Syrovátka: Dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi

Před třiceti lety se nevědělo, kam s ní, tak se sušená míchala do krmiva telatům. Dnes, kdy už víme, jak se syrovátkou naložit, ji hojně využíváme, kde se dá. Syrovátku najdeme v pivu, pečivu, bonbonech, lécích i kosmetice.

Doba čtení: 4 minuty

Infikované klíště přesídlilo z lesů do měst. Kdo je v ohrožení?

Klíště, potažmo klíšťovou encefalitidu už dávno nechytnete jen ve vysoké trávě na paloučku u lesa. Klíšťata jsou všude a ohrožují zejména děti do devíti let a osoby nad pětačtyřicet let.

Doba čtení: 4 minuty

Pekařství Paul: Denně zpracujeme až tunu těsta

Francouzské pekařství Paul je na českém trhu deset let. Začínali s rozpečeným pečivem a jednou prodejnou. My jsme zjišťovali, co se od té doby změnilo i jak se liší jejich croissant od toho ze supermarketu.

25. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

O neplodnosti mluvíme až po roce pokusů

Příčiny neplodnosti jsou různé, od vrozených či získaných zdravotních důvodů, stresu a nedostatku pobytu na slunci až po vysoký věk rodičů. „Homeopatie neporazí neplodnost, ale v mnohém může pomoci,“ říká gynekoložka.

25. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Preventivní onkologická vyšetření hradí pojišťovna už od 35 let

Všeobecná zdravotní pojišťovna nově přispívá ženám od třiceti let na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření, onkologickou prevenci hradí ženám už od třiceti pěti let. A co proplatí mužům?

24. 9. 2018 14:00
Doba čtení: 2 minuty

Jan Kanzelsberger: Co kuchtí herci, už nikoho nezajímá, dnes lidé vaří podle odborníků

Před revolucí frčely kuchařky bez obrázků, protože jiné ani nebyly, v devadesátých letech jsme vařili podle herců z obrazovky a recyklovaných starých kuchařek. Známý knihkupec popisuje, jak je to dnes.

24. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 7 minut