Hlavní navigace

Je miso polévka skutečně zdravá? Musíte ji správně připravit

Miso polévka je tradiční japonský pokrm, který získává stále větší popularitu i u nás. Z čeho se vlastně vaří, co obsahuje a jak ji připravit, aby byla prospěšná našemu zdraví?

30. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nejoblíbenější zmrzliny se nemění, trendem jsou multipacky

Tesco předpokládá zájem o multipacky zmrzlin. Billa přichází s privátní značkou chřestu Česká farma. Novinka z Bageterie Boulevard: menu z Apulie v barvách italské trikolory. Alpro představuje letní tipy s chutí kokosu. Do Dlouhé na kremrole od Cukráře Skály.

Doba čtení: 5 minut

Kolik zeleniny je akorát? 2× více než ovoce

Zelenina je nenahraditelná. Nutriční terapeutka a vrchní sestra Oddělení léčebné výživy FN Brno vysvětlí, čím je vlastně zelenina tak zajímavá, jaké množství nás „posílí“ a jak se zeleninou správně nakládat.

29. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak vypadá ideální chrup

Je libo dokonalý úsměv? Zubaři sice mají definován zubní ideál, ale upozorňují, že zásadním kritériem dokonalého úsměvu zůstává zdraví zubů i dásní.

28. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Maso v akci je opět šizené. Tentokrát ho nabízel Lidl

Potravinářská inspekce zjistila závažné falšování u potravin nabízených v letákové akci řetězce Lidl. Šlo o masné produkty z Polska, stejný výrobce měl nedávno problémy s obsahem masa i ve slevové akci Penny Marketu.

27. 4. 2018 13:57
Doba čtení: 3 minuty

Přehnané nároky, které na sebe kladou maminky, jsou cesta do pekel

„Nedávno jsem si koupil jeden ženský časopis a zhrozil jsem se. Co stránka, to nějaký tip nebo požadavek,“ říká vysokoškolský pedagog Marek Herman. Maminky podle něj často zaměňují mateřství za „uvařeno – uklizeno – zařízeno“.

27. 4. 2018 10:53
Doba čtení: 4 minuty

Transplantace vlasů: Z výsledku musí mít radost pacient i já, říká lékařka

„Dříve lidé po transplantaci vlasů vypadali jako panenka, měli vlasy v trsech,“ říká dermatoložka Lenka Horáčková. Dnes už je ale situace o poznání lepší, díky nejnovější metodě vůbec nepoznáte, že má někdo vlasy transplantované.

Doba čtení: 7 minut

Upečte si bábovku z kozího žervé

Počet chovatelů koz stoupá a s ním roste i produkce kozího mléka. Díky tomu se zvyšuje nabídka potravin z této suroviny v tuzemských obchodech, a především přímo u chovatelů koz.

27. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Hořká pravda nejen o hořké čokoládě

O čokoládě toho bylo napsáno mnoho. Mnoho kontroverzního, především ze zdravotního hlediska. Jisté je to, že čokoláda a její chuť, když se rozplývá na jazyku, nám dává pocit štěstí. Je pro nás ale čokoláda skutečně dobrá?

Doba čtení: 5 minut

3 nejčastější onemocnění dutiny ústní. Netýkají se i vás?

Zubní kaz i paradontózu způsobují mikrobi. Herpes simplex neboli opar je virové onemocnění. Společně představují nejčastější onemocnění, s nimiž se ve svých ústech potýkáme.

26. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nepovedené plastiky: téměř vždy se dá něco dělat

Lidé chodí za odborníky estetické medicíny s naprosto nereálnými představami. „Největším uměním plastického chirurga je odmítnout pacienta,“ říká Svatopluk Svoboda. Každá operace má svá rizika, ale nejproblematičtější plastiky jsou podle lékaře ty s problémovými pacienty.

25. 4. 2018 16:46
Doba čtení: 3 minuty

Intimní hygiena u holčiček: Gely jsou zbytečné

Gynekolog vysvětluje, jak a v čem škodí zanedbání či nevhodná péče o oblast genitálu u dívek. „Dětské intimní gely jsou zbytečnost, postačí čistá voda,“ říká lékař a komentuje také používání vlhčených ubrousků.

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

GMO pivo se obejde bez chmele. Na chuti to prý není znát

Geneticky modifikované suroviny k výrobě potravin mohou vést i k ukončení pěstování chmele, který je tak důležitý pro naše tradiční pivo.

25. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

I dva roky po krachu firmy JSG se její falšované medy našly v obchodech

Ročně každý z nás sní skoro kilogram medu, jeho kvalita ale není vždy taková, jakou bychom si představovali. Zejména medy firmy JSG se dlouhodobě řadí mezi medy falšované či nejakostní. A to už firma JSG přes dva roky neexistuje.

24. 4. 2018 10:00
Doba čtení: 1 minuta

Albert si na Chodově testuje, co na zákazníky platí

Pražská prodejna společnosti Ahold na Chodově se od ostatních tří set výrazně liší. Pokud se nový koncept osvědčí, inovace se představí i v dalších obchodech Albert.

Doba čtení: 6 minut

Na Moravě objevili mutaci související se zvláštním parkinsonismem

A další novinky ze světa vědy: Americká investice do českého výzkumu rakoviny. Zlatý defibrilátor. Mikropinzeta třídí krevní buňky. Unikátní inovativní kosmetika.

24. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Po ztrátě dolních končetin nemáte automaticky nárok na elektrický vozík

Pokud člověk přijde o dolní končetinu či končetiny, hned v nemocnici mu je nabídnuta rada, kde získat příspěvky na péči, na mobilitu i přestavbu bytu. Nárok na elektrický vozík mu ale automaticky nevzniká.

Doba čtení: 3 minuty

Jaké to latte vlastně chcete? Caffè latte vs. latte macchiato

Říct si v kavárně o latte může být docela adrenalinová záležitost. Pokud si z vás bude chtít italštinou vládnoucí barista vystřelit, není vyloučené, že dostanete sklenici mléka bez kávy.

Doba čtení: 4 minuty

Zmírnit protikuřácký zákon? Důvody pro a proti

Protikuřácký zákon stále budí vášně. Někteří zákonodárci usilují o jeho zmírnění, lékaři jsou pro zachování současné podoby. Na světě je nová petice i první statistiky.

Doba čtení: 5 minut

Meníčko: Botanické fermentované limonády zrají sedm dní

V ochutnávce novinek týdne tentokrát voní pochoutky z grilu a na osvěžení je tu hned několik tipů na přírodní limonády, ovocné drinky i detoxikační nápoje.

Doba čtení: 7 minut

FN Motol omezuje příjem pacientů kvůli spalničkám

Výskyt spalniček vedl vedení pražské nemocnice k mimořádnému opatření.

Doba čtení: 1 minuta

Postarejte se, aby vaši zaměstnanci dobře jedli. Vyplatí se vám to

Firemní dny zdraví a programy na podporu vitality zaměstnanců – to je rostoucí trend roku 2018. Chytrý zaměstnavatel ví, že se mu vitální zaměstnanec vyplatí.

21. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

dTest: Nejlevnější německý salám je kvalitnější než český

dTest srovnával kvalitu levných potravin z pěti evropských států. Zajímala ho kvalita točeného a měkkého salámu, silných párků, rybích prstů, lahůdkového salámu, jahodového jogurtu a kysaného zelí. Jak si vedly české potraviny?

20. 4. 2018 10:24
Doba čtení: 3 minuty

Splachujete potraviny do WC? Krmíte tak potkany

Zbytky potravin, které spláchnete do záchodu, nakrmíte potkany. Proč to vadí? Rozmnoží se, vylezou z kanálu a kousnou vás. „S potkany není radno si zahrávat,“ varuje deratizátor.

Doba čtení: 3 minuty

Ne mleté, ale mělněné maso. Víme, proč se něco takového vůbec vyrábí

Na první pohled vypadají podobně, ale jinak se jmenují – tedy výrobky s názvem mleté maso a mělněné maso. Proč je ale jiný název používán a jaké rozdíly vlastně představuje?

Doba čtení: 3 minuty

Měli jste infarkt? Nebojte se sportovat

Ve Fakultní nemocnici Brno nabízejí okamžitou návaznost pohybové léčby u pacientů s různou škálou srdečních chorob, především po infarktu myokardu. Mimo jiné tak odstraní strach z pohybové aktivity, který je po srdečních příhodách velmi častý.

19. 4. 2018 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejsme opraváři. Člověk si může pomoci sám, říká slavný fyzioterapeut Pavel Kolář

Zkušená novinářka a publicistka Renata Červenková vystihla prý „slabou chvíli“ renomovaného fyzioterapeuta. Kývl na spolupráci a výsledkem je obsáhlá kniha Labyrint pohybu. Rozhovory s Pavlem Kolářem jsou ale mnohem víc než povídání o pohybu.

19. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Skyr není jogurt a skyramisu není tiramisu

Skyr je tu tisíc let, v ČR dva roky. Přestože se v mnohém podobá jogurtu, jeho výroba a složení se liší.

Doba čtení: 5 minut

Jak se inhaluje léčebné konopí

V brněnské nemocnici u sv. Anny zahájili nový způsob podání léčebného konopí. Jde o tzv. vaporizaci, tedy inhalaci léčebných látek z konopí. Jedná se o první využití této metody pod zdravotnickým dohledem.

18. 4. 2018 12:11
Doba čtení: 3 minuty

Pamlsková vyhláška bude sladší i tučnější. Krok kupředu, nebo zpět?

Ministerstvo zdravotnictví říká: Podle naší vyhlášky se děti mohou stravovat jen velmi komplikovaně, je příliš restriktivní. Potravináři chtějí do škol vrátit kečup a majonézu. Chystají se velké změny.

18. 4. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Pylové alergeny se kombinují s alergeny v potravinách

Na zhoršení stavu alergiků se podílejí nejen pyly, ale také jídlo, zvláště dojde-li ke zkřížené alergii, tedy reakci pylových alergenů a alergenů ze stravy. Které potraviny nebrat na piknik?

Doba čtení: 3 minuty