Hlavní navigace

Aktuální články

Med roku: Nejlepší med je ten z okolí vašeho bydliště

Nabídka českých medů na trhu neustále roste. Výrobci řadu z nich představili na ojedinělé soutěži o med roku 2018. A vítěz je pro mnohé překvapivý.

Dnes 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Dřív, než si vezmete život, zavolejte mi…

Tak začínal inzerát uveřejněný reverendem Chadem Varahem v britských novinách 7. listopadu 1953. V krizi nabádal telefonovat na vůbec první linku naděje do kostela sv. Štěpána v Londýně.

Doba čtení: 4 minuty

Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují

Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.

Doba čtení: 4 minuty

Potravinářský Oscar? Co obnáší účast v soutěži Great Taste Awards

Už po čtyřiadvacáté se v Londýně udělovaly ceny Great Taste Awards a i letos na nich zazářilo několik českých produktů. Účast se vyplatí, i když něco stojí, shodují se jejich výrobci. I vítězství má však svá úskalí.

Včera 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Český výzkum mění pohled na celkovou anestezii u císařských řezů

Anestezie u císařského řezu ovlivní první minuty života novorozence. Lékaři z Fakultní nemocnice Brno získali unikátní ocenění za nový pohled v této oblasti.

17. 9. 2018 12:05
Doba čtení: 3 minuty

Když česnek smrdí a vy s ním

Nedají dopustit na česnek. Vaří ho, pečou, jedí syrový. Přidávají ho do masa, jogurtu i zeleniny, protože jim chutná a také vědí, že je zdraví vysoce prospěšný. Jenže pak ten zápach! Je možné se ho zbavit?

17. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinné produkty neprodávám, učím, jak si je vyrobit

Bylinkářka, masérka a aromaterapeutka Monika Poledníková, která stejně jako já usíná s vůní levandule, se snaží pomocí svých projektů šířit prakticky využitelné informace o přírodní léčbě mezi široké čtenářské vrstvy.

17. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Vytápějte moderně a ekologicky s tepelným čerpadlem (Komerční sdělení)

Tepelné čerpadlo představuje nejšetrnější způsob vytápění. A to proto, že spotřebovává pouze malé množství elektřiny.

17. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jan Topinka: Chceme sledovat, co nanočástice dělají s mozkem

Zabývá se trpasličími částicemi prachu. Jsou tak jemné, že snadno proniknou hluboko do našich plic, dokonce až do mozku. A jsou všude kolem nás. Máme se proto nanotechnologií a nanočástic bát?

Doba čtení: 11 minut

Speciálně do omáček – testovali jsme nový výrobek

Není to šlehačka, není to zakysaná smetana, ale těmto produktům chce být důstojnou alternativou. „Mladší sestra“ Lučiny, obdoba slavného Crème Fraîche, láká na smetanovou omáčku bez hrudek, dobrou chuť a úsporu suroviny. Vyzkoušeli jsme s ní uvařit.

14. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

10 možností, jak uchovat houby

Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub je sušení, ale to není zdaleka jediná možnost. Zkuste houby zmrazit, prosolit nebo naložit.

13. 9. 2018 14:56
Doba čtení: 4 minuty

Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý

Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?

Doba čtení: 4 minuty

Uráží vás a usmívá se u toho?

Jak reagovat na opakované nezdvořilosti, aby člověk neztratil glanc a příčetnost? Nemá smysl věnovat byť třeba zrnka našeho drahocenného času (tím méně hodiny) marným diskusím, vysvětlováním a obhajobám.

13. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

V Česku jsou syntetické drogy, které už zabíjely. Nejčastěji se kouří

Dvaatřicetiletý muž zemřel na následky předávkování syntetickým kanabinoidem, velmi toxickou látkou, která se nejčastěji kouří. Odkud se tato látka vzala a kdo další je v ohrožení?

12. 9. 2018 16:30
Doba čtení: 2 minuty

Pečivo jako příloha? Trvanlivá bageta je odstrašující příklad

I pečivo může být dobrá složka oběda nebo večeře. Ale záleží na tom, o jakém pečivu se bavíme a co si k němu dáme.

Doba čtení: 4 minuty

Objev bacilu rakoviny: Největší omyl v dějinách Nobelovky?

Dánský mikrobiolog Johannes Fibiger získal Nobelovu cenu za „objev experimentálně vyvolaného nádorového bujení“, když poukázal na souvislost mezi druhem parazita přenášeného šváby a nádorovým onemocněním. Od úmrtí vědce letos uplynulo devadesát let a ocenění jeho objevu „bacilu rakoviny“ bývá označováno za jeden z největších omylů při udělování Nobelových cen za fyziologii a lékařství.

Doba čtení: 9 minut

Ahold testuje aplikaci, která v obchodě najde zboží, jež hledáte

Nemůžete v obchodě najít mouku, protože ji obchodník zase přesunul jinam? Možná vám v dohledné době orientaci usnadní nová aplikace „Find my product“. Jak její název naznačuje, najde v obchodě to, co hledáte. Testuje ji provozovatel obchodů Albert.

11. 9. 2018 16:00
Doba čtení: 2 minuty

Jak vidí lidé s různými druhy očních vad

Spousta z nás si jen těžko dokáže představit, jak vidí lidé s astigmatismem nebo šedým či zeleným zákalem. Fotografie leccos napoví a primář oční kliniky vysvětlí, co lze s různými očními vadami dělat.

11. 9. 2018 15:20
Doba čtení: 5 minut

Talismany a amulety pro zdraví: Největší moc měl kořen mandragory

Ve středověku se k léčbě využívalo ledacos. Výjimkou nebyly ani části lidského či zvířecího těla, exkrementy nebo drogy. Víra v pomoc magických talismanů a amuletů byla nesmírná…

11. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nezbytnou složkou smoothie je tuk, můžete přidat bylinky a koření

„Tyhle máslové hruštičky jsou tak sladké, že smoothie z nich připravené není potřeba nijak doslazovat,“ říká Jitka Martincová a ani ne po minutě mixování přihlížejícím divákům do kelímků a hrníčků nalévá hruškové smoothie.

Doba čtení: 4 minuty

Agrofert stopnul prodej slepic z klecí. „Za odměnu půjdou na jatka,“ říkají ochránci

Drůbežárna Druko Střížkov přestává lidem nabízet k odprodeji tzv. vynesené slepice ze svých klecových chovů. Ti, kteří už dlouhé roky slepice z velkochovů vykupují, jsou pobouřeni, podle nich totiž tyto slípky míří na jatka. Máme vyjádření Agrofertu.

10. 9. 2018 14:20
Doba čtení: 3 minuty

Na vlastní oči: Opilé děti v Praze? Nic tak výjimečného

Vyrazili jsme s bezpečnostním sborem do nočních ulic Prahy, abychom zmapovali, zda se tu nacházejí podnapilí mladiství a jak s nimi v případě potvrzení alkoholu či drog policie naloží.

10. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Máme se bát mikroplastů v pitné vodě?

Vědci potvrdili přítomnost plastových mikročástic v pitné vodě v ČR. Další zajímavé novinky akademických institucí: Jak postupuje boj s leukémií? Potravina z ječmene má stabilizovat hladinu cholesterolu. Mezistátní trojvýměna ledvin. Svalová atrofie u kojenců.

10. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Lékárníci zveřejnili seznam nedostatkových léků

V českých lékárnách se podle lékárnické komory nedostává více než devadesát léků. Pacienti čekají na náhradu až několik týdnů.

8. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Je ve smetanovém jogurtu více vápníku než ve skyru?

Zakysané mléčné výrobky jsou zdravé, o tom žádná. Jen některé obsahují více vápníku než ty ostatní. Poradíme, jak je od sebe jednoduše odlišit do pár vteřin.

7. 9. 2018 12:30
Doba čtení: 1 minuta

Šikana v práci: utečte dřív, než skončíte v blázinci

Pro člověka postiženého šikanou na pracovišti je typické jednání pod tlakem, ve stresu, nižší výkon, častější chyby. Bývá častěji nemocný. Ovšem tzv. únik do nemoci nic moc nevyřeší.

7. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Změna pamlskové vyhlášky do škol ovocné složky nepřinesla

Počátek školního roku je každoročně ve znamení diskusí o správném stravování našich dětí v místech, kde tráví podstatnou část svého dne mimo domov – ve školních zařízeních.

Doba čtení: 3 minuty

HA mléka nemají opodstatnění, říká výživářka

Potravinové alergie, a speciálně alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM), trápí nejedno dítě i dospělého. Co alergie ovlivňuje a jak se jim můžeme vyhnout?

6. 9. 2018 8:00
Doba čtení: 4 minuty

Bakterie ve střevech řídí naše životy víc, než jsme mysleli

Průměrný člověk má ve svých střevech až 1,5 kg bakterií. „Tento takzvaný mikrobiom zásadním způsobem ovládá nejen imunitu, ale i obezitu, psychiku, a má tak spojitost i s řadou onemocnění,“ popisuje biolog Petr Ryšávka.

Doba čtení: 7 minut

Bibimbap: korejské jídlo – těžce návykové

Zatímco takové asijské speciality, jako je japonské suši nebo vietnamská polévka pho, se v Česku už dávno zabydlely, je zde ještě jedna stejně proslulá hvězda asijské kuchyně, o které se toho u nás zatím ale moc neví.

6. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

61 % lidí vaří podle Pohlreicha, 1,4 % podle Bohdalky

Zdeněk Pohlreich, Kluci v akci, Jiří Babica, Láďa Hruška, Roman Vaněk? Podívejte se na žebříček kuchařů i mediálních tváří, podle kterých lidé vaří.

5. 9. 2018 12:36
Doba čtení: 2 minuty