Hlavní navigace

Aktuální články

Obřízka: Kdy je skutečně nutná?

Úplná obřízka nemusí být vždy tím jediným řešením mnohých potíží s předkožkou. Rovněž v případě, kdy se zdá být situace beznadějná, pomůže konzervativní léčba. V jednom případě se odpůrci se zastánci obřízky shodují: jde o opomíjené onemocnění BXO.

Helena Singerová

Dnes 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Tapiokový pudink obsahuje škrobové perly

Pudink plný škrobových kuliček a čerstvého ovoce vyrábí Hana Frantová už pět let. Inspirovala se v zahraničí, kde jsou produkty z manioku jedlého neboli tapioky běžné.

Jana Zlámalová

Dnes 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Nominujte své favority v anketě Křišťálová Lupa 2018 (Komerční sdělení)

Letos už po třinácté čekáme na vaše tipy. Jaké projekty a služby vás za poslední rok nejvíce zaujaly?

Dnes 0:00
Doba čtení: 1 minuta

10 postřehů z (okénka) táborové kuchyně

Byla jsem (ne poprvé) panikuchařkou na dětském táboře. V lese, bez elektřiny, bez signálu, bez kohoutku s pitnou vodou, zato s potokem, studánkou a kastroly těžšími, než průměrná panikuchařka unese. A s hromadou dětí, které mnohé, co očekáváte, potvrzují a v mnohém překvapí.

Lenka Krbcová

21. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Youtubeři prý učí děti kouřit a jíst nezdravě

Někteří populární youtubeři propagují ve svých videích fast food, sladké a energetické nápoje, cukrovinky i alkohol. Kouří „nehořící“ cigarety a doporučují plastické operace. Děti vůbec nepoznají, že se jedná o reklamu, ukázal výzkum.

Redakce

20. 7. 2018 11:04
Doba čtení: 6 minut

Cena za „vymakanou” krásu mužského těla

Kdo tvrdí, že jen ženy se až příliš zaobírají vlastní krásou, tvary svého těla a dokonalou postavou, je naprosto na omylu. Který muž by nechtěl mít perfektně vysportované tělo se „šestipackem“? Co ale za touto námahou stojí a jak se při tom nezničit?

Kristina Vacková

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 10 minut

Petr Studnička o jídle ve středověku: co nebylo vysloveně zkažené, bylo „nezávadné“

Se svými studenty připravuje pro veřejnost gastronomické výlety do minulosti. Největší zájem byl o dobu středověku, kdy dorazily dva tisíce návštěvníků. Jídla jim chutnala, přestože se od současných v mnohém liší. Nesrovnatelná je i hygiena a nezávadnost potravy.

Andrea Pencová

20. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 8 minut

Očkování do zahraničí se liší podle zemí

V cizině můžeme chytit nemoci, které u nás nehrozí. Na pozoru byste se měli mít, zvláště pokud se chystáte na dovolenou do exotických destinací v Asii, Africe nebo Střední a Jižní Americe. Některá očkování do těchto oblastí jsou jen doporučená, jiná i povinná.

Redakce

19. 7. 2018 12:49
Doba čtení: 7 minut

Porodní asistentka pro každou rodičku? V Německu to jde

Jedno slovo, jedna osoba, která zásadně mění k lepšímu celý dojem z očekávání potomka, jeho příchodu na svět a prvních týdnů mateřství. Tím slovem je „hebamme“ neboli porodní asistentka. V Německu ji má k dispozici každá rodička. Na pojišťovnu. Proč to nejde u nás?

Helena Singerová

19. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Za kvalitním českým mlékem stojí hlavně mlékárny, až poté chovatelé krav

Abychom si mohli pochutnávat na chutných mléčných výrobcích, musí mít mlékárny kvalitní mléko; a aby ho měli, tak do chovu a krmení krav dost mluví. Co všechno předchází tomu, než se mléko od farmáře dostane do mlékárny?

Kateřina Čepelíková

19. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Komu pojišťovna hradí bílou plombu?

Od 1. července nesmí stomatolog u některých pacientů využívat při ošetření amalgám. Kdo neplatí a čím lékař „černou“ plombu nahradí?

Redakce

18. 7. 2018 10:14
Doba čtení: 2 minuty

Zdravé přílohy: Je žito lepší než pšenice?

Pokračování seriálu o přílohách je tentokrát věnováno žitu. Najdeme ho v pečivu i chlebu, z žitné mouky si můžeme připravit knedlíky nebo placky, žito lze zakoupit i jako celé zrno, které se dá použít místo klasické přílohy. Existují dokonce i žitné těstoviny.

Veronika Pourová

18. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Cukrovku má 1 z 500 českých dětí. Může za to hygiena?

Diabetu u dětí přibývá, příčiny nejsou jasné. Lék proti chřipce by mohl zabírat i na klíšťovou encefalitidu. Aspirin se vyrovnal novému preparátu, ale nepřekonal ho. Nadějné objevy ze světa rakoviny.

Pavel Houser

18. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nemoci z mokrých plavek

Teplo a vlhko, to je ideální prostředí pro rozvoj typických letních nemocí – mykóz a zánětů močových cest. Mokré plavky je zkrátka po koupání dobré vyměnit za suché.

Redakce

17. 7. 2018 18:37
Doba čtení: 2 minuty

Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Vitamín D je pro nás důležitý, pro zdraví potřebujeme jeho pravidelný přísun. Získáme ho pobytem na slunci, které podporuje jeho tvorbu, z vhodných potravin či doplňků stravy. Jedním ze zdrojů vitamínu B jsou i houby vystavené UV záření. To se týká i droždí. Chcete kvasnice s vitamínem D? Dejte je na sluníčko.

Redakce

17. 7. 2018 12:05
Doba čtení: 4 minuty

Za odložené očkování už rodiče neplatí

Platby za odložené očkování jsou minulostí. Spolek Rozalio navíc tvrdí, že za odložené očkování se nikdy platit nemělo, vyžadování plateb bylo v rozporu se zákonem a rodiče mohou požadovat své peníze zpět.

Daniel Mareš

17. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Miloš Špitálský: Z malého farmáře v největšího pěstitele v Česku

Před dvaceti šesti lety založil rodinnou firmu. Rozrostla se v giganta, který dnes zásobuje český trh prakticky veškerými druhy zeleniny. Jak se firma Miloše Špitálského rozvíjela, co všechno pěstuje a jak se vyrovnává s vyhořelým skladem v Mochově?

Kateřina Čepelíková

17. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Párování potravin: jak dodat tělu co nejvíce živin?

Pokud mezi sebou nevhodně párujete jídla a suroviny, pak vaše tělo přichází o výživné látky, které by jinak mohlo skvěle využít. Nechte se inspirovat svěžími smoothie s avokádem, zázvorem nebo matcha tea.

Susan Bowermanová

16. 7. 2018 13:00
Doba čtení: 3 minuty

Aquafaba: Proč nálev z cizrny vylévat, když z něj můžete mít skvělou majonézu

Obyčejně nálev z plechovky s cizrnou vyléváme do odpadu, stejně jako když cizrnu vaříme. Tím ale přicházíme o velmi cennou surovinu, která se dá v kuchyni krásně využít. Ať už do sladkých pokrmů, nebo do slaných. A rozdíl oproti vejcím nepoznáte.

Kateřina Čepelíková

16. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

Jak vyzrát na sluníčko aneb Zdravá ochrana pokožky (Komerční sdělení)

Nadměrné opalování představuje velké riziko pro naši pokožku kvůli jejímu předčasnému stárnutí (tzv. fotoaging).

16. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Správná velikost dětské helmy na kolo se pozná v předklonu

Vhodná velikost cyklistické helmy je to hlavní, co bychom měli sledovat. Podle čeho dále vybírat helmu na kolo pro dítě? Důležitý je systém zapínání, váha, pohodlnost, větrání a použité technologie. Při ochraně dětského mozku v případě pádu totiž hrají roli milimetry.

Tereza Víchová

16. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Margit Slimáková: Moje kniha je tom, jak se co nejlépe starat o sebe a pohodově žít

Uznávaná odbornice na výživu, která nešetří kritikou na výživu dětí ve školách, vydala svou první knihu nazvanou Velmi osobní kniha o zdraví. Od samého začátku měla jasný cíl, být pozitivní, inspirativní a pěkná. Povedlo se?

Kateřina Čepelíková

13. 7. 2018 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Kolik stojí dítě ze zkumavky

Je vám 22 až 39 let a máte problémy otěhotnět. Chcete využít možnosti IVF takzvaně „na pojišťovnu“. I tak budete muset sáhnout hluboko do peněženky. Kolik vás celý proces bude stát?

Tereza Víchová

13. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Ty nejlepší biosteaky budou nově označeny logem

Nemoc šílených krav (BSE) snížila poptávku po hovězím mase ze třiceti na devět kilogramů ročně. Možná proto, že ještě dobře neznáme kvalitu bio masa. Od září bude náš výběr usnadněn nově umístěným logem Biopotravina roku.

Petr Havel

13. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

dTest našel v kuřecích prsních řízcích vodu a salmonelu, ale antibiotika ne

Časopis dTest nechal otestovat jedenáct vzorků kuřecích prsních řízků, aby prověřil jejich kvalitu a dodržení legislativních požadavků.

Redakce

12. 7. 2018 13:00
Doba čtení: 2 minuty

Zlobí? U spousty dětí stačí zlepšit pitný režim, říká odborník na výživu

Ukazuje se, že pitný režim proniká i do oblastí, o nichž jsme nepředpokládali, že je pro ně důležitý. Podle nových poznatků může stát za příznaky podobnými ADHD dehydratace.

Kateřina Čepelíková

12. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Šílený tanec svatého Víta

Označení tanec sv. Víta se používá pro různé potíže, mnohdy mylně. Popsán byl coby epidemie na počátku 15. století. Postižení se někdy utancovali k smrti. Tanec sv. Víta bývá zaměňován se závažnější neurologickou chorobou, která se rovněž projevuje neovladatelnými trhavými pohyby. Ovšem ještě dříve tu byl tarantismus, údajně nakažlivá choroba způsobená kousnutím tarantulí. Nemocní pak křepčili – jak šílení.

Tomáš Novák

12. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 5 minut

5 mýtů o plavání: Rekreační plavání je skvělé na protažení a bolest zad

Během letních dnů se častěji dostaneme k vodě, potažmo do ní. Odbouráme tím bolesti zad a protáhneme si páteř? Ne vždy, zejména, pokud nedodržujeme správný plavecký styl.

Redakce

11. 7. 2018 10:00
Doba čtení: 4 minuty

Ortoped: Nejlepší je, když se pacienti ptají a sami se pro kúru rozhodují

„V ortopedii jsem byl vždycky trochu neortodoxní. Ač jsem dlouhá léta chodíval operovat, zároveň využívám manuální medicínu. I s její pomocí jsem nezřídka míval poloviční lékové náklady, než byl běžný průměr,“ říká Karel Srch, ambulantní specialista z Roudnice nad Labem.

Pavel Taněv

11. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 16 minut

Proč jsou na některých trzích farmáři, ale jinde překupníci

Upřímně řečeno – je to problém téměř od samého začátku. Avšak nejsou trhy jako trhy – na některých překupníky nenajdete.

Petr Havel

11. 7. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Mražená zelenina mizí z českých řetězců. Může za to podezření na listerii

Evropský úřad pro bezpečnost potravin zakázal prodej mražené zeleniny z maďarského závodu. Kmeny bakterie listeria v něm přetrvávaly navzdory provedeným čisticím a dezinfekčním postupům. Zeleninu z českého trhu stahuje i společnost Iglo.

Redakce

10. 7. 2018 14:00
Doba čtení: 2 minuty