Hlavní navigace

Hledala veganský sýr, vyrobila Alexýr

20. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Alexyr.cz
Názvy vegan sýrů, kterým sama vymyslela receptury, znějí jako z pohádky. Alexandra Šulcová vyrábí osm různých druhů Alexýru. Kromě ochucených sýrů, jako je Ořechýr, Česnekýr, Ohnivýr nebo Uzenýr, připravuje také unikátní veganské sýry s modrou plísní a hermelíny – Vegmelíny.

Alexandra Šulcová je dvaadvacetiletá studentka Vysoké školy ekonomické v Praze. Zaměření jejího studia a veganství, pro které se před dvěma lety rozhodla, ji přiměly pustit se do zajímavého podnikatelského projektu (Alexyr.cz).


Autor: Alexyr.cz

Chtěla být vegankou, ale nemohla se vzdát sýrů. Vymyslela proto Alexýr – sýr pro vegany, který se díky receptuře a výrobnímu postupu chutí podobá skutečnému sýru

Krátce před tím, než odletěla na studium do Kanady, se stala vegankou. Byla ráda, že svým chováním nepodporuje utrpení zvířat, přesto ale ve svém jídelníčku postrádala chuť dobrých sýrů. „V Česku v té době byly k sehnání jenom veganské sýry, které se hodí tak maximálně na těstoviny, ale chutí se klasickým sýrům moc nepodobají,“ vzpomíná na své někdejší rozčarování z veganských sýrů.

Sýrovou chuť získáte jedině fermentací

V Kanadě ale narazila na úplně odlišné veganské sýry. Hlavní rozdíl spočíval v tom, že se jednalo o zrající sýry, stejně jako je tomu v případě sýrů z živočišného mléka. „Běžné veganské sýry, které jsou k dostání v obchodech, jsou hlavně směsí tuků a škrobů a sýrovou chuť se jim výrobce snaží dodat přidáním něčeho kyselého. Takový výrobek skutečný sýr ale moc nepřipomíná. U zrajících veganských sýrů se nakyslé sýrové chuti dosahuje fermentací. Rozmixované kešu oříšky se naočkují speciální veganskou kulturou, díky které sýr začne fermentovat. Výsledkem tohoto den až dva dlouhého zrání je chuť připomínající mléčný sýr,“ objasňuje proces výroby zrajících sýrů veganka Alexandra.

Po návratu z Kanady a zjištění, že stejně dobré veganské sýry jako v Kanadě na českém trhu nenajde, se pustila do zjišťování toho, jak sýr bez živočišného mléka vyrobit v domácích podmínkách. Nejdříve se také snažila dosáhnout nakyslé chuti přidáním něčeho kyselého a sýry zahušťovala agarem, ale s výsledky své práce nebyla spokojená. Až když vyzkoušela vyrobit fermentovaný veganský sýr, zjistila, že její domácí sýry jsou velmi podobné těm, které si oblíbila v Kanadě.

Ladila recept na veganský sýr, peníze vybírala na Hithitu

Hledání té správné receptury Alexandře Šulcové trvalo téměř rok. „Nejdřív jsem sýry vyráběla v malém množství pro sebe a své veganské kamarády. Minulý semestr jsem si ale ve škole zapsala kurzy o podnikání a ty mě nakoply k tomu, abych si vytvořila podnikatelský plán a zkusila si založit kampaň na Hithitu,“ vzpomíná Alexandra.

Na crowdfundingovém portálu Hithit Alexandra své veganské sýry nazvané Alexýr představila v lednu tohoto roku. Kampaň trvala měsíc a jejím cílem bylo vybrat 269 000 Kč určených na nákup vybavení a zařízení provozovny. „Nejdřív jsem z průběhu kampaně byla dost nervózní, protože peníze přibývaly hodně pomalu. Díky ochutnávkám, které jsem pořádala, se to ale najednou změnilo a devět dní před koncem kampaně se podařilo dosáhnout cílové částky,“ vypráví mladá podnikatelka.

Osm druhů vegan sýra

V současné době Alexandra Šulcová vyrábí osm různých druhů Alexýru. Kromě ochucených sýrů, jako je Ořechýr, Česnekýr, Ohnivýr nebo Uzenýr, připravuje také veganské hermelíny a veganský sýr s modrou plísní. „Na Facebooku ve veganských skupinách se skoro každý týden někdo ptal, jestli někde není k sehnání veganský plísňový sýr. Došlo mi, že je po těchto sýrech velká poptávka. Zkusila jsem proto sýr naočkovat camembertovou kulturou a zjistila jsem, že není problém vyrobit i veganský hermelín. Myslím, že právě Vegmelín, jak náš hermelín nazývám, byl jedním z důvodů, proč kampaň na Hithitu byla tak úspěšná. Podařilo se mi lidem nabídnout produkt, který není k dostání a po kterém určitá skupina zákazníků touží,“ objasňuje vznik veganského hermelínu Alexandra.

Alexýry na Hithitu podpořilo 784 nadšenců pro veganské sýry. Z různých cenově odstupňovaných odměn byl největší zájem o balíček tří sýrů za 269 Kč. Dohromady tak Alexandra přislíbila vyrobit téměř tři a půl tisíce sýrů, které se chystá svým podporovatelům doručit během následujícího půl roku. „V nejbližší době mám v plánu všechny přispěvatele oslovit e-mailem, aby mi upřesnili, kde a kdy si chtějí svoji odměnu vyzvednout. S lidmi, kteří mě v kampani podpořili, chci ale být v kontaktu i nadále a získat od nich například zpětnou vazbu, který Alexýr jim nejvíce chutnal,“ vysvětluje své další plány tvůrkyně Alexýrů.

Zároveň s doručováním odměn se Alexandra Šulcová také chystá začít Alexýry dodávat do veganských restaurací a obchodů se zdravou výživou. Kromě Prahy, Brna, Ostravy a Plzně, kde probíhaly ochutnávky Alexýrů, se chce se svým produktem dostat do všech krajských měst. „Teď se chci především soustředit na zdokonalení výrobků, které mám momentálně v nabídce. Například uvažuji o tom, že pro fermentaci budu využívat pouze bezlepkové kultury. Ty jsou o něco dražší, ale všechny Alexýry tak budou naprosto bezlepkové. Zároveň se mi už teď v hlavě rodí nápady na další druhy sýrů, které bych chtěla začít vyrábět. Láká mě vyzkoušet například mozzarellu nebo parmezán,“ s nadšením plánuje další budoucnost veganská podnikatelka.

Galerie: Encyklopedie sýrů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).