Hlavní navigace

Tradiční Pražská šunka uspěla v Bruselu, její jméno je chráněné

23. 2. 2018

Sdílet

 Autor: MZe ČR / Vitalia.cz
Recept na tradiční Pražskou šunku si naši uzenáři předávají desetiletí. Evropská komise to uznala a potravinu zapsala na seznam Zaručených tradičních specialit, což výrobek ochrání před nekvalitními napodobeninami zneužívajícími dobré jméno Pražské šunky.

Pražská šunka získala značku Zaručené tradiční speciality. Zástupcům ministerstva zemědělství a Českého svazu zpracovatelů masa se po letech úsilí podařilo zápis dojednat u Evropské komise. Znamená to, že výrobek s názvem Pražská šunka a evropským žluto-modrým logem musí vždy splňovat přesnou recepturu a technologii výroby.

„Naším cílem je zajištění kvalitních potravin. U Pražské šunky jde navíc o zachování tradiční metody výroby a receptury, které si uzenáři předávají desetiletí. Výrobci této vysoce jakostní uzeniny teď budou moci využít evropské logo, ze kterého zákazník jednoduše zjistí, že si kupuje výjimečnou potravinu,“ řekl k úspěchu Pražské šunky ministr Jiří Milek.

Název Pražská šunka, bude zapsán do rejstříku Zaručených tradičních specialit Evropské unie, včetně dalších jazykových variant, jako jsou Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague. Znamená to, že výrobek s tímto názvem bude možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace. Označení Zaručená tradiční specialita brání v rámci Evropské unie jiným produktům používat stejné označení, pokud nesplňují přesně dané podmínky technologie výroby.

Pražská šunka je šunka nejvyšší jakosti

Jako Pražská šunka se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, který má původ v České republice, zejména v Praze. Historie potraviny byla podrobně popsána i v žádosti České republiky. V ČR se název tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu.

Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu. Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, zástupci České republiky se museli s ostatními členskými státy shodnout na přesném receptu i způsobu výroby. Proti specifikaci Pražské šunky protestovali Slováci, kteří se snažili o mírnější parametry.

Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři varianty.

3 typy Pražské šunky:

  • Pražská šunka na kosti se od ostatních šunek na kosti odlišuje způsobem výběru a opracování základní suroviny. Dalším znakem je specifický poměr při výrobě použitých vepřových kýt a láku, které odpovídají kategorii šunek nejvyšší jakosti.
  • Pražská šunky bez kosti je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar hotového výrobku.
  • Pro Pražskou šunku – konzervu je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Typický je vejčitý tvar plochého obalu (konzervy).

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Česká republika měla dosud (společně se Slovenskem) čtyři Zaručené tradiční speciality: Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám. Kromě Zaručené tradiční speciality existují ještě dvě kategorie chráněných značení: Chráněné zeměpisné značení a Chráněné označení původu, jejichž podmínky jsou rovněž přesně stanoveny. V těchto kategoriích již má ČR více potravin:

Galerie: Potraviny s chráněným označením

Chráněná značení:

  • Chráněné zeměpisné označení – jde o název regionu, určitého místa nebo výjimečně i země, který se používá k označení zemědělského produktu nebo potraviny pocházející z tohoto regionu, místa nebo země, mající určitou jakost, pověst nebo jinou vlastnost, kterou lze přičíst tomuto zeměpisnému původu a jejíž produkce, zpracování nebo příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti.
  • Chráněné označení původu – jde o název regionu, určitého místa nebo výjimečně i země, který se používá k označení zemědělského produktu nebo potraviny pocházející z tohoto regionu, místa nebo země, jejíž jakost nebo vlastnosti jsou převážně nebo výlučně dány zvláštním zeměpisným prostředím (což zahrnuje přírodní i lidské činitele) a jejichž produkce, zpracování a příprava probíhá ve vymezené zeměpisné oblasti.
  • Zaručená tradiční specialita – zemědělský produkt nebo potravina, která je prokazatelně produkována nebo vyráběna po dobu min. 25 let a jejíž zvláštní povaha je uznávána EU, a to zápisem do rejstříku ZTS. Zvláštní povaha produktu je dána nejen jeho vlastnostmi, ale např. i metodou produkce nebo zpracování.

Zdroj: oznaceni-eu.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).