Hlavní navigace

Vymýtit dvojí kvalitu potravin nebude snadné. Optimismus není na místě

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dvojí kvalita potravin prodávaných v Česku a v zahraničích byla loni potvrzena, co se děje teď? Bojují ministři dál za změny? Změnil už někdo složení svých výrobků, aby bylo srovnatelné se zahraničními produkty?

Před téměř dvěma lety si tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka nechal zpracovat velký sociologický průzkum, v němž se více než tisícovky respondentů ptal, jak vnímají situaci, kdy řada zahraničních výrobců potravin dodává pod stejným názvem na různé národní trhy výrobky s odlišným složením. „Kupodivu“ to českému konzumentovi vadilo, takže došlo na velký průzkum zadaný Vysoké škole chemicko-technologické, která za téměř půl milionu korun měla zjistit, zda se kvalita tuzemských a zahraničních potravin liší. A lišila. Identický projekt se v České republice ještě neuskutečnil, podobný ale iniciovala před téměř třemi lety europoslankyně Olga Sehnalová a společnost Albert. Nedávno se podobný projekt uskutečnil i na Slovensku. Také tam se potvrdilo, že i ze Slováků dělají popelnici Evropy.

Galerie: Dvojí kvalita potravin – 2. fáze testování

Marianu Jurečkovi to ale nedalo a podobný test ještě jednou zopakoval, ovšem s privátními značkami řetězců, a jeho výsledky zveřejnil v říjnu 2017. Ani tehdy z něj řetězce nevyšly dobře. Z jednadvaceti privátních výrobků bylo jedenáct označeno za odlišné, tři výrobky označeny za mírně odlišné a sedm označeno za stejné. „Doufám, že se podaří prosadit tuto legislativní změnu. Už v minulém týdnu jsem odeslal eurokomisařům dopis, kde je žádám, s ohledem na připravovanou novelizaci legislativy v oblasti ochrany spotřebitele, aby se to téma vyřešilo jednou provždy, a to jednoduchým principem; pokud jde o stejného výrobce, na první pohled má stejný obal, stejnou grafiku i logotyp, ať má i stejně kvalitní složení,“ upřesňoval loni v říjnu své plány tehdejší ministr. A změnilo se něco, i když už Marian Jurečka není ministrem zemědělství?

Vymýtit dvojí kvalitu nebude zas tak snadné

Jak informovaly Hospodářské noviny, eurokomisařka Věra Jourová oznámila, že v dubnu navrhne Evropské komisi, aby zařadila různou kvalitu potravin v podobných obalech na seznam nekalých obchodních praktik. „Myslíme zcela vážně, že vymýtíme dvojí kvalitu potravin ze společného evropského trhu,“ dodala Věra Jourová. Silná slova, která nám dodávají pocit, že nejsme jen tou malou zemí, která nemůže nic změnit. Na zem nás ovšem snese vyjádření Olgy Sehnalové, členky Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele Evropského parlamentu, která se o dvojí kvalitu potravin zajímá již sedmým rokem. „Komisařka Jourová (2. 2. 2018) na tiskové konferenci oznámila záměr zařadit dvojí kvalitu na seznam zakázaných praktik ve směrnici o nekalých obchodních praktikách. Tento její záměr vítám, nicméně si dovoluji upozornit, že ještě zdaleka nemá v evropských institucích vyhráno. Toto řešení osobně od počátku podporuji a bylo zmíněno jako jedna z možností v právní analýze dvojí kvality, kterou jsem nechala vypracovat právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci na jaře loňského roku. Evropský parlament nyní vypracovává vlastní zprávu o dvojí kvalitě, jejíž jsem zpravodajkou. I zde se možnostmi řešení budeme zabývat. Je nutné ovšem poznamenat, že dnes oznámený záměr paní komisařky musí nejprve podpořit Komise jako celek a musí na něm nalézt shodu i členské státy v Radě a Evropský parlament. Děkuji v této věci paní komisařce za dosavadní spolupráci, ale varuji před přílišným optimismem. Cíl je ještě poměrně daleko, byť jsme k němu blíže než v roce 2011, kdy jsem poprvé Evropskou komisi ohledně dvojí kvality interpelovala,“ okomentovala vyjádření Olga Sehnalová na svém webu.

Globus se polepšil, chudou pizzu už nenabízí

Na lepší časy se ale možná blýská i bez legislativní podpory, na kterou si budeme ještě muset počkat. Řetězce totiž samy od sebe (nebo snad na základě loňského průzkumu ministerstva zemědělství) mění složení výrobků. První se ke změnám hlásí Globus, který v loňském testu privátních značek dostal hned tři „políčky“ – a to za salámovou pizzu, pomerančovou limonádu a ananasové kousky. „V souvislosti se zvyšováním kvality sortimentu Globus vypsal u několika vytipovaných výrobků nová výběrová řízení s cílem zvýšit kvalitu výrobků, mimo jiné i na pizzu salámovou, která dosud byla v nabídce pod značkou Korrekt. Ta v původním složení již v regálech není a Globus nabídne nové složení se sýrem a se změnou nevyhovujících ingrediencí,“ píše nám Globus. A jak je to s limonádou a ananasovými kousky? „Tyto dva produkty již zákazníci v sortimentu pod označením Korrekt nenaleznou,“ napsala serveru Vitalia tisková mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Galerie: Nejhorší potraviny 2017

Produkty s odlišným složením pocházely od českých výrobců

Globus se prý už několik měsíců zabývá vymýcením dvojí kvality potravin v rámci svých privátních značek a slibuje, že od června 2018 už nebude mít v sortimentu vlastních značek žádné produkty dvojí kvality. Produkty, které nejsou identické s těmi německými, pro své zákazníky odliší. Neponesou jméno vlastní značky jako ty německé, ale budou mít nové, jednoduché oranžovo-bílé obaly s označením „Dobrá kvalita – Nízká cena“. Zajímavé je naše zjištění, že produkty, které měly doposud odlišné složení, jsou od dodavatelů z Česka.

Nově budou označeny čtyři desítky produktů napříč sortimentem, a jestli vás zajímá, proč vůbec Globus jinou kvalitu v Česku nabízel, přidáváme šalamounskou odpověď tiskové mluvčí: „Tuto praxi jsme se rozhodli změnit, abychom pro naše zákazníky byli maximálně čitelní.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).