Hlavní navigace

Zapojte se do soutěže a naučte děti zdravě jíst

23. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Zdravá 5
Nadační fond Albert vyhlašuje další ročník soutěže Zdravá 5. Dětské týmy se v ní již pošesté utkají při přípravě správné svačiny.

Soutěž učí děti, ale i jejich maminky, táty či paní učitelky, jak jíst zdravě – a současně tak, aby jídlo nejen dětem chutnalo. Vzhledem ke značné otylosti českých dětí, kdy obézní je každé sedmé dítě, se jedná o počin záslužný, který navíc děti i jejich okolí baví. Jako bonus mohou vyhrát hezké věcné ceny, vítězové každé soutěžní kategorie získají navíc i velkou zážitkovou odměnu – víkend na farmě.

Pro děti od školky až po devítku

Přihlásit se mohou tříčlenné týmy dětí ve věku od pěti do patnácti let z mateřských i základních škol a také děti z dětských domovů, případně jiných organizací nebo volnočasových sdružení. Speciální kategorii mají i týmy zaměstnanců Alberta s dětmi. Uzávěrka přihlášek do regionálních kol je 8. dubna 2018, podrobné informace najdete na stránkách Zdravé 5.

Soutěž je i letos obohacena o sociální rozměr. Děti připraví zdravé pohoštění, o které se podělí s lidmi ze svého okolí a udělají jim radost společným stolováním. „Může to být osamělá paní ze sousedství, dědeček v domově důchodců či dlouhodobě nemocný spolužák. Budeme rádi, když si letos děti dají práci nejen s receptem a přípravou pohoštění, ale i s nápadem na obdarování,“ doplňuje zadání Eva Nepokojová, manažerka Zdravé 5.

Zdravá 5

  • Do soutěže se mohou zapojit tříčlenné týmy v 5 kategoriích.
  • Soutěžní disciplínou je zdravý a nutričně vyvážený pokrm vhodný jako svačina.
  • Recept společně s fotografiemi z přípravy a předání pohoštění včetně obhajoby výběru obdarovaného mohou týmy v čele s pedagogy přihlásit na www.zdrava5.cz do 8. dubna 2018.
  • Hodnota pokrmu pro 4 osoby by se měla pohybovat kolem 100 korun. Nákup surovin v této hodnotě pro jeden tým nahradí školám Zdravá 5 pomocí nákupní poukázky do obchodů Albert.

Recept soutěžního pokrmu by měl být nutričně vyvážený podle zásad výživového talíře, se kterým se děti seznamují na lekcích Zdravé 5.

TIP: Byli jsme se podívat, jak to chodí ve školce, kde se děti učí zdravě jíst:

Odborná porota bude hodnotit nejen nápaditý recept, složení pokrmu a lákavý vzhled, ale i myšlenku, jak týmy naloží s připraveným pohoštěním. „Propojení sociálního a výživového tématu je logickým vyústěním klíčových aktivit Nadačního fondu Albert, který se dlouhodobě věnuje podpoře zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a financování projektů vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin,“ doplňuje Eva Nepokojová.

Ze všech týmů přihlášených do regionálního kola vybere pět nejlepších z každé kategorie z celé České republiky. Ty se utkají ve finále začátkem června v Praze, kdy v porotě zasednou také známé osobnosti. Na celkové vítěze ze všech kategorií čeká i letos speciální zážitková odměna.

Vítězné týmy posledního ročníku Zdravé 5

Kategorie Mateřské školy:


Autor: Zdravá 5

Veverky Čiperky z MŠ v Ořechově nedaleko Telče vyhrály finále loňského ročníku soutěže především jako nejšikovnější tým ve své kategorii. „Při přípravě pokrmu si děvčátka počínala zručně, čistě a rychle! Veverky Čiperky také zvolily jednoduchý, a přitom vhodný recept – plněné tortilly. Porota také velmi ocenila jejich dokonalou přípravu včetně roztomilých veverčích kostýmků,“ popisuje Eva Nepokojová, manažerka programu Zdravá 5.

Kategorie 1. stupeň základních škol:


Autor: Zdravá 5

Dívky ze Školní družiny ZŠ Studnice na Náchodsku si pro finále připravily kreativní recept. Z žitného chleba, pomazánky a zeleniny vytvořily hotové výtvarné dílo, které navíc dokázaly bezvadně odprezentovat. I proto je porota vybrala jako nejlepší ve své kategorii.

Kategorie 2. stupeň základních škol:


Autor: Zdravá 5

Vítězství si bezkonkurenčně zasloužily dívky z týmu Hledá se krab! ze ZŠ Drahotuše v Hranicích na Moravě svým nadšením a humorem, jak říká Eva Nepokojová: „Stylový námořnický kostým si kromě soutěžících oblékla i paní učitelka. Soutěžním pokrmem byla v souladu s názvem týmu obložená houska ve tvaru kraba a porota vysoce ocenila i dokonalé aranžmá celého stolu.“

Kategorie Dětské domovy:


Autor: Zdravá 5

Odbornou porotu v této kategorii nejvíc přesvědčily Mosťandy z Dětského domova v Mostě. „Dívky na sebe upozornily především pokrmem – nádhernou zdravou kyticí ze zeleniny a listového těsta. I kostým si vyladily šikovně a nejlépe ze všech svých konkurentů,“ uzavírá manažerka projektu Zdravá 5.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).