největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1
–
30
/
5 042
První strana
Předchozí strana
1
2
3
10
20
100
Následující strana
Poslední strana
Jak chutná a jak se jí physalis, karambola, jackfruit a cherimoya
Zdá se, že letos Češi objevují nové vánoční chutě. Podle dat společnosti Titbit například prodeje Physalisu během letošních svátků vzrostou asi o 30 % oproti loňsku. Jaké další exotické plody nebudou chybět na svátečních stolech, a jak vlastně chutnají?
Kateřina Čepelíková
17. 12. 2025
Půlka vinných klobás v testu propadla. Zákazníky šidí Lidl, Globus i Makro
Aktualita
Kapr není jediné české tradiční vánoční jídlo. Pro mnoho lidí je klasikou také vinná klobása. Bohužel, tady jsou kvalitní výrobky spíše výjimkou.
Redakce
16. 12. 2025
Pravda vs. lež: Ukažte, jak se vyznáte v mýtech o potravinách
Kvíz
Jídlo je pro člověka víc než jen palivo – je to taky svého druhu vášeň i nekonečné téma diskusí. Zároveň se mezi lidmi stále drží mnoho polopravd a zažitých omylů, které se často dědí z generace na generaci. Čemu taky věříte a čemu vážně ne?
Redakce
14. 12. 2025
Levně koupené máslo do mrazáku nedávejte. Už by nebylo dobré
Sehnat dnes máslo pod třicet korun není až tak výjimečné, i když někdy jen díky nějakému kupónu nebo slevové aplikaci. Proč je tak levné a můžeme ho nakoupit ve velkém a pak mrazit?
Kateřina Čepelíková
12. 12. 2025
Ani slavní kuchaři nemají tak drahé cukroví jako pražská cukrárna
Ne každý tráví předvánoční čas s vykrajovátky. Přibývá lidí, kteří si cukroví kupují už hotové. Nabízí ho soukromníci, malé místní cukrárny i některá slavná jména. Na kolik tak vyjde?
Radka Wallerová
11. 12. 2025
Kreatin pro svaly, mozek i při nedostatku spánku. Někdo ho ale nesmí
Doplněk stravy, který zlepšuje výkon nejen sportovcům, ale pomáhá i seniorům se soustředěním a v prevenci ztráty svalové a kostní hmoty? Kreatin, látka, kterou máme v těle přirozeně a umíme si ho i sami vyrobit, ale můžeme ho i suplementovat.
Kateřina Čepelíková
10. 12. 2025
Prodává kilo cukroví za více než tři tisíce. Je to nedoceněná práce, říká majitel cukrárny
Jeho cukrárna nabízí snad nejdražší cukroví v Česku. Kilo stojí letos skoro o tisícovku více než loni. Na odbyt jde poněkud méně – trochu jsem to přepálil, přiznává majitel cukrárny, ale z ceny nesleví.
Kateřina Čepelíková
9. 12. 2025
Linecké s kefírem a perníčkový likér. Zkuste originální vánoční recepty
Zkoušíte každoročně alespoň jeden nový druh vánočního cukroví? Možná vás nadchne trojice netradičních receptů. V jednom se snoubí chuť perníčků s alkoholem, další zavoní Valašskem a třetí mistrně nakombinoval ghí s kefírem.
Kateřina Čepelíková
8. 12. 2025
Banánový chlebíček aneb banana bread: Za hodinu můžete servírovat
Jednoduchý, šťavnatý, oblíbený. Přesně to je banánový chlebíček- původně americký recept, který se rychle prosadil i u nás. Základem receptu je několik přezrálých banánů, ale jinak si ho můžete přizpůsobit tomu, co máte zrovna doma.
Redakce
2. 12. 2025
Cukroví jinak a zdravěji. Zasytí a nesníte ho tolik
O nadcházejícím víkendu začíná advent, období, kdy se pomalu začínáme chystat na vánoce, nejen co se výzdoby, ale i pečení cukroví týká. Budete si dál dopřávat klasiku, nebo letos zvolíte zvdravější variantu alespoň jednoho druhu? Inspirujte se.
Kateřina Čepelíková
28. 11. 2025
Tři neobvyklé polévky pro zahřátí: kukuřičná, česneková a houbová
Podzimní plískanice, kdy se střídá déšť se sněhem a silným větrem si žádá alespoň malou kompenzaci ve formě horké, voňavé a lahodné polévky. Ideálně nevšední, takové, kterou jste ještě neměli a brzy si ji znovu uvaříte.
Kateřina Čepelíková
26. 11. 2025
Osvědčený recept na klasické linecké. Musíte použít správný poměr surovin
Tohle cukroví je naprostou vánoční klasikou. Drobné, křehké a krásně voňavé linecké promazané marmeládou. Podle tohoto receptu a videonávodu se vám povede na výbornou.
Redakce
24. 11. 2025
Billa zavírá svůj e-shop. Na Vánoce v něm ale ještě nakoupíte
Aktualita
V březnu roku 2023 rakouský řetězec Billa v Česku spustil pilotní testování svého e-shopu. Zařadil se tak po bok velkých hráčů na trhu, Tesca, Globusu nebo Makra či Coopu. Těžkou disciplínu ale nezvládl a končí. Investovat chce v novém roce hlavně do nových technologií a kamenných obchodů.
Kateřina Čepelíková
21. 11. 2025
Chili Ta: Doma mi nesmí chybět kaviár a miso pasta, ale miluju taky kulajdu s vejcem
Rozhovor
Zazářila hned v několika televizních soutěžích a i když v té kuchařské neskončila na prvním místě, stala se jednou z nejznámější účastnic. Chili Ta Thuy je energická kuchařka, která si s námi povídala o své nejoblíbenější surovině, obsahu své lednice i o tom, proč ji kamarádi neradi zvou na domácí jídlo.
Kateřina Čepelíková
20. 11. 2025
Kolagenu v lidském těle ubývá už od 25 let, doplníte ho jídlem i nápojem
Kolagen se v posledních letech stal symbolem mladistvé pleti, zdravých kloubů i vlasů. Na trhu najdeme celou řadu doplňků i potravin, které ho obsahují. Ale co se vlastně s kolagenem děje poté, co ho sníme? A dostane se opravdu tam, kde ho chceme mít?
Kateřina Čepelíková
19. 11. 2025
Udělejte si doma lasagne s mletým masem stejně dobré jako v restauraci
Lasagne patří k nejoblíbenějším jídlům italské kuchyně. Jejich domácí příprava je překvapivě snadná, jen to chvíli zabere. Stačí kvalitní mleté maso, zelenina, bešamel a dobrý sýr. S tímto jednoduchým postupem zvládnete během dvou hodin připravit syté, šťavnaté a krásně zapečené lasagne. Recept je na šest porcí – vařit můžete podle videa.
Redakce
16. 11. 2025
Kaufland začal vyrábět vlastní gothaj s velkým množstvím masa
Aktualita
Masozávod v Modleticích začal vyrábět čtyři nové výrobky, s nimiž se už pár dní můžete setkávat na pultech řetězce Kaufland. Jedním z nich je Gothajský salám s vysokým podílem masa, další je Junior a dvě paštiky.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2025
Vyznejte se v zelí. Takhle se liší kysané od sterilovaného. Které je lepší?
Obě bývají ve sklenici, ale jen jedno posílí vaši imunitu. Poznáte v obchodě sterilované zelí od kysaného? Je dobré vědět, nač si dávat pozor. Zároveň vás naučíme připravovat zelí vlastní. Kysané, plné probiotických bakterií.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2025
Za nadváhu možná může jídelní šum. Projevuje se tím, že pořád myslíte na jídlo
Stává se vám, že přemýšlíte o jídle, i když nemáte hlad? Tento fenomén, odborně nazývaný food noise, trápí mnoho lidí – ať už mají nadváhu nebo se snaží jíst zdravě.
Redakce
10. 11. 2025
Slavné koláče, oblíbené sýry: Poznejte tradiční regionální jídla podle fotek
Kvíz
Česká kuchyně je plná regionálních jídel. Připravili jsme pro vás kvíz, ve kterém si můžete otestovat, jak dobře typické krajové speciality znáte. Poznáte je podle fotografie?
Redakce
10. 11. 2025
Potravinové banky budou zachraňovat i obědy. A v sobotu se koná sbírka jídla a drogerie
Aktualita
Potravinové banky spolu s organizací Zachraň oběd budou nově testovat rozvozy obědů, které by jinak skončily v koši. Vozit je budou lidem v nouzi.
Kateřina Čepelíková
7. 11. 2025
Zkontrolovali jsme, jak řetězce uvádějí složení pečiva. Část to dělá špatně
O složení výrobků se zajímá a rozumí mu stále více lidí. I proto se před čtyřmi lety upravila legislativa. Ta prodejcům nařizuje uvádět složení nebaleného pečiva prodávaného samoobslužným způsobem v „těsné blízkosti“. Šli jsme obhlédnout, jak si to řetězce vyložily.
Kateřina Čepelíková
5. 11. 2025
Dnes se začíná prodávat český křen. Využijte ho k masu, řepě nebo k sushi
Aktualita
Farma Českého chřestu v posledním říjnovém týdnu zahájila podzimní sklizeň svého Mělnického křenu. A my se tak od dnešního dne můžeme s tímto českým křenem z Polabí setkávat na pultech mnoha řetězců. Víte, kde všude křen využít, i když třeba neholdujete klobásám, kde má nejčastější využití?
Kateřina Čepelíková
5. 11. 2025
Globus chystá rozvoz velkých nákupů, začne s tím v roce 2026
Aktualita
Objednat si velký nákup z Globusu a nechat si ho dovézt domů jste oficialně dosud nemohli. Na menší nákupy tu byly foodora, také Wolt, ale velký nákup, jaký lze udělat na Kosik.cz, iTesco.cz nebo Rohlik.cz? To nešlo. S tím je ale konec, jmenovaným eshopům s potravinami vyrůstá konkurence.
Kateřina Čepelíková
3. 11. 2025
Vyzkoušejte recept na hraběnčiny řezy s jablky a ořechy. Nejlepší jsou ještě teplé
Hraběnčiny řezy chutnají snad každému, ale mohou budit dojem, že jsou náročné na upečení. A to pravda není. Jsou možná trochu pracné, ale zvládne je i začátečník.
Redakce
2. 11. 2025
Pečené čevabčiči s bramborami z jednoho pekáče
Čevabčiči možná znáte, ale tohle je trochu jiné. Šťavnaté masové válečky pečené přímo na bramborách jsou skvělou volbou, když přemýšlíte o tom, jaký udělat rodinný oběd nebo večeři, které nedá zase tak moc práce.
Redakce
29. 10. 2025
Samoobslužné pizzerie. Vyberete, zaplatíte a do tří minut jíte. Kdykoliv
Aktualita
V automatech si můžete koupit chlazené nápoje, bagety, sušenky, brambory, maso, mléčné výrobky. A teď i na pizzu. Cena je o něco nižší, nebo srovnatelná s cenou v pizzerii. Můžete si ji objednat v kteroukoliv denní či noční hodinu.
Kateřina Čepelíková
29. 10. 2025
Badyán, hřebíček nebo skořice: Poznejte podle fotek koření z celého světa
Kvíz
Bez koření by byla jídla mnohdy jen směsí základních chutí bez vůně, barvy a charakteru. Stačí přitom špetka – a obyčejná rýže se promění v orientální specialitu, zelenina získá úplně jiný rozměr a polévka voní jako z babiččina hrnce.
Redakce
25. 10. 2025
Studie ukázala, že chlapci tloustnou více než dívky. A počítače za to nemohou
Aktualita
Více než pětina dospívajících má nadváhu nebo obezitu a jejich počet neustále stoupá. Problémy s váhou má každý třetí chlapec a každá šestá dívka. Stejně jako před čtyřmi lety i letos se potvrdilo, že děti z ekonomicky hůře situovaných rodin jsou nadváhou a obezitou ohroženy výrazně více.
Kateřina Čepelíková
24. 10. 2025
Z chladících zón v obchodě zmizí vajíčka. Přesunou se do tepla
Aktualita
Možná jste si při zahraniční dovolené všimli, že tamní prodejci neuchovávají vejce v chladničkách, ale mívají je volně uložená například v regálech kdekoliv v obchodě. Česká praxe je jiná, ale té zahraniční se s novým rokem přiblíží.
Kateřina Čepelíková
22. 10. 2025
1
–
30
/
5 042
První strana
Předchozí strana
1
2
3
10
20
100
Následující strana
Poslední strana
PODCAST: Na oční bychom měli jít nejpozději ve čtyřiceti
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji