Hlavní navigace

Proč se stáváme závislými na sladkém

14. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.

Přidaný cukr je označován drogou 21. století. „Jde v podstatě o návykovou potravinu,“ upozorňuje prof. Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který spolu s kolegy připravil stručné vysvětlení principu, na základě kterého se stáváme závislými na sladkém.

1. Sníte sladkou potravinu. Okamžitě se navodí pocit štěstí prostřednictvím dopaminu, který se vylučuje v mozku. Vyvolává to touhu po další konzumaci, je to návykové.

2. Hladina cukru v krvi rychle stoupne, tělo vyloučí množství inzulinu, který sníží hladinu tím, že se v buňkách nadbytek rychle mění v tuk.

3. Rychlé snížení hladiny cukru v krvi vede k pocitu hladu, tělo vyžaduje další cukr.

4. Pocit hladu vede k opakované konzumaci sladkostí, což opět navodí pocit uspokojení v mozku a ukládání nadbytků v podobě tuku.

5. Po určité době vzniká návyk podobný jako u drog. Situace se stále opakuje, až dojde k poškození zdraví.


Autor: SZÚ

Proč je přidaný cukr takový problém

Sladkostem a cukru ve vztahu ke zdraví je věnována čím dál větší, ale stále ne dostatečná pozornost. „Často se hovoří o obezitě, diabetu a dalších onemocněních,“ uvádí Jiří Ruprich. „Je téměř jeden milion osob s diabetem v ČR i nadále únosný?“ ptá se a upozorňuje tak na závažný problém s tím, že léčba cukrovky stojí již více než čtyřicet miliard korun za rok. Za spouštěče diabetu jsou přitom považovány špatné stravovací návyky, do kterých spadá i nadměrná konzumace cukru a sladkostí, i když samy o sobě cukrovku nezpůsobí.

TIP: Zbavila se závislosti na cukru

„Potravináři se snaží reformulovat své potraviny s cílem snížit obsah přidaného cukru. Některé země zavádějí vyšší DPH na potraviny s vysokým obsahem cukru. U nás se hodně diskutovala např. vyhláška č. 282/2016, tzv. pamlskovka, která zavedla limity na cukr v potravinách prodávaných na základních školách,“ uvádí odborník. Podle aktuálních dat SZÚ děti ve věku šest až patnáct let konzumují sto čtyřicet procent maximální denní doporučené dávky (podle WHO).

„Proč je o přidaný cukr takový zájem? Proč tolik emocí? Naše stručná infografika vysvětluje, proč má cukr takový význam. S mírnou nadsázkou lze totiž říci, že je návykový. Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ shrnuje prof. Ruprich.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).