Hlavní navigace

Majonéza a tatarka bez vajec. Výrobce je nahrazuje svatojánským chlebem

Sdílet

 Autor: Spak
Společnost Spak kromě klasických majonéz a tatarek nabízí ke koupi i veganské produkty, které vypadají i chutnají jako jejich živočišné protějšky. Jaká je jejich cena a složení?

Ať už chcete odlehčit svému jídelníčku od živočišných produktů, nebo prostě jen  vyzkoušet, jak chutná taková majonéza a tatarka bez vajec, je tento článek určen právě vám. Dozvíte se, z čeho tyto produkty vyrábí společnost Spak, jak dlouho trval jejich vývoj i čím živočišnou složku nahradili.

Co se dozvíte v článku
  1. Spak byl původně majonézová velmoc, kečupy přišly později
  2. V ceně vegan produktů vyhrává. A co složení?
  3. Veganská „majonéza“: místo vajec karob
  4. Veganská je i „tatarská omáčka“
  5. Zájem o vegan produkty roste

Spak byl původně majonézová velmoc, kečupy přišly později

Většina lidí má společnost Spak spojenou s výrobou kečupů, ať už sladkých, ostrých, nebo nově v bio kvalitě. Kečupy ale firma začala vyrábět až v roce 1974. Na trh přitom vstoupila již téměř o čtyřicet let dříve, když své jméno uvedla do povědomí zákazníků díky výrobě majonéz, na něž se od počátku zaměřovala.

V tradici výroby majonézy a také tatarské omáčky pokračuje, a to rovněž ve veganské verzi. Protože má vývojové centrum a laboratoře i v ČR, je dle svých slov flexibilní a vývoj nových produktů může zrealizovat poměrně rychle. Receptura, testování dodavatelů i organizace výroby vegan alternativ majonézy a tatarky byly dílem několika málo měsíců.

Galerie: Spak má novou řadu bio výrobků

Je znát, že Spak chce být jednička i v tomto segmentu, ostatně má vcelku dobře našlápnuto.

V ceně vegan produktů vyhrává. A co složení?

Čtvrt litru veganské majonézy od Spaku koupíte za cirka čtyřicet korun. Pro srovnání, dvě stě osmdesát mililitrů veganské majonézy značky Hellmann's vyjde zhruba na osmdesát korun, veganská majonéza z avokáda Hunter & Gather 175 ml stojí skoro sto devadesát korun.

Co se ceny týče, nenašli jsme na našem trhu konkurenci. Trochu to svádí k myšlence, že cena odráží kvalitu surovin, ale nic problematického jsme neobjevili ani ve složení:

Veganská „majonéza“: místo vajec karob

Veganskou majonézu tvoří řepkový olej, pitná voda, modifikovaný škrob, třtinový cukr, mořská sůl, kvasný ocet lihový, hořčičné semeno, směs koření a jako zahušťovadlo je uveden svatojánský chléb.

Jde o semena rohovníku obecného, které též známe pod názvem karob. Lze ho použít místo kakaa při pečení bábovky, ale jak vidno i při výrobě veganské majonézy i tatarky, kde nahrazuje živočišnou složku, tedy vejce.

„Je to rostlinná surovina a s ní výrobek dosahuje senzorických vlastností jako u běžné majonézy s vejci,“ říká obchodní ředitel SPAK Foods, s.r.o., Michal Neškera a doplňuje: „Chuťově i konzistencí jsou téměř k nerozeznání od neveganské Spak Majonézy a Spak Tatarské omáčky. Několikrát se to potvrdilo při slepých senzorických testech, které jsme organizovali.“

Veganská je i „tatarská omáčka“

Základem veganské tatarky je řepkový olej emulgovaný s vodou a doladěný cibulí, okurkou, škrobem, cukrem, octem, solí, hořčičným semenem, směsí koření a kapary. Ve složení je i citrónový koncentrát, octan sodný a petržel.

Jako zahušťovadlo je stejně jako v případě majonézy využit svatojánský chléb.

Zájem o vegan produkty roste

„Veganské produkty jsme uvedli na trh už v roce 2015. Zákazníci je najdou v e-shopech, ve většině maloobchodních prodejen moderního trhu, na tradičním trhu pak hlavně ve specializovaných prodejnách,“ upřesňuje Michal Neškera. Můžete se s nimi ale setkat i ve veganských restauracích, aniž byste to postřehli, firma totiž produkuje i větší balení Spak Vegan Mayo pro gastro zákazníky.

Prodej těchto výrobků podle Michala Neškery dlouhodobě roste, a protože se většina z nich prodá v maloobchodech, nějaké výrazné komplikace v souvislosti s koronavirem tento segment nepostihly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).