Hlavní navigace

Burger ze sáčku má řadu výhod. Už jste ho zkusili?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mít doma sáček, ve kterém se skrývá trvanlivá sypká směs na burger, není od věci. Zvláště pokud holdujete dennímu grilování a máte rádi i rostlinné verze hamburgerů.

Být vegan nebo vegetarián, případně flexitarián, je dnes výrazně snazší než v devadesátých letech. Je to dáno zejména tím, že takto se stravujících lidí je dnes výrazně více a tím pádem se rozšířila i nabídka produktů, směřujících právě do jejich jídelníčků. Jedním z nich jsou právě v tomto letním období burgery. Ty na platíčku, které vypadají jako hovězí, jsou již známou klasikou, my se ale zaměříme na ty, které najdete v regálech s trvanlivými potravinami, ve zdravém (často spíše internetovém) koutku.

Co se dozvíte v článku
  1. Sójový granulát
  2. Semix: Veggimix Burger
  3. Allnutrition: Millet Vege burger
  4. Labeta: Vege burger
  5. BIO Veggy crush Americký burger sypká směs
  6. Výhody sušených směsí?

Sójový granulát

Chcete-li mít možnost kdykoliv vytvořit vegetariánský burger, a to ze suroviny, kterou máte doma ve špajzu, která tam na vás počká klidně půl roku, volte sójový granulát. Stačí ho nasypat do horké vody nebo do horkého vývaru (bujónu) a po vychladnutí a vymačkání vody zpracovat v burger, jako byste pracovali s mletým masem.

Výhoda je zřejmá – sójový granulát stojí málo peněz a je kdykoli k dispozici. Nevýhoda spočívá v tom, že granulát musíte umět dobře ochutit a bez vejce se nejspíš neobejdete (to nepotěší hlavně vegany).

Prakticky bez práce jsou ale suché směsi pro přípravu burgerů, kterých je plný internet. Jaké mají složení a jak složitá je jejich příprava?

Galerie: Burgery ze sáčku

Semix: Veggimix Burger

V srpnu 2022 je tomu přesně rok, co na trh uvedla svůj veganský burger Veggimix Burger česká firma Semix. Čtvrtkilový sáček sušené směsi ukrývá poměrně unikátní obsah. Namísto běžně používaného sójového proteinu má v sobě Veggimix nutričně hodnotnější hrachový a rýžový protein a mimo jiné i klíčené fazole mungo.

„Naklíčené suroviny mají mnohem cennější nutriční profil, kdy při klíčení dochází doslova k explozi živin a navýšení obsahu blahodárných enzymů, vitaminů, živin a minerálních látek. Navíc díky procesu klíčení dosáhneme u luštěnin významné redukci antinutričních látek, které mohou způsobovat trávicí potíže,“ vysvětlil devizu klíčení Michal Čižmár, ředitel společnosti Semix Pluso.

Příprava: Ochucenou suchou směs smícháte s vodou a olejem, necháte pár hodin odstát, aby se prolnuly chutě.

Dvousetpadesátigramové balení za sto osm korun vystačí na šest až osm burgerů.

Kde nakoupit: např. na webu zdravyzivot.com, grizly.cz nebo v hypermarketech Albert (od 7.–13. 9. zde bude v akci)

Allnutrition: Millet Vege burger

Stogramový sáček sušené směsi na burgery má v portfoliu společnost Allnutrition. Je založen mimo jiné na prosu, prosné mouce a sójovém proteinovém izolátu, ochucený je smaženou cibulí, vločkami ze sušených rajčat a kořením.

Příprava: Směs spojíte s horkou vodou, necháte pár minut odstát a začnete rozpalovat gril nebo pánev.

100gramové balení za osmdesát devět korun je označeno jako jedna porce.

Kde nakoupit: Allnutrition.cz

Labeta: Vege burger

Veganské burgery bez lepku uvedla letos na jaře na trh i česká společnost Labeta, a to pod značkou Trend, která reaguje na nejnovější trendy v oblasti stravování. V nabídce jsou hned tři příchuti – klasik, s cibulkou a se zeleninou. Jejich složení je v základu stejné, jde o směs rostlinných bílkovin – bobové a hrachové s přídavkem bambusové vlákniny, koření či kvasničného extraktu.

Příprava: Směs spojíte s vodou a olejem, vytvoříte burgery, necháte půl hodiny odležet a grilujete (pečete, smažíte).

Stopadesátigramové balení za sto čtyřicet šest korun vystačí na čtyři stogramové burgery.

Kde nakoupit: Tři druhy burgerů jsou k mání v e-shopu Vivantis a na Labeta.cz.

BIO Veggy crush Americký burger sypká směs

Tato směs má poměrně jednoduché složení: šedý hrách, bramborový škrob a samostatně balené koření, které se do směsi vmíchá těsně před zpracováním. Veškeré ingredience jsou v bio kvalitě.

Příprava: Obsah sáčků (směsi i koření) smícháte s vodou a po třech minutách vytvoříte burgery, které dále tepelně zpracujete.

Stočtyřicetigramový sáček vyjde na osmdesát tři korun a vystačí pro čtyři osoby.

Kde nakoupit: biosféra.cz, nestonej.cz

Výhody sušených směsí?

Mají velmi často (pro někoho překvapivě) příznivé složení, jejich cena není závratná a jsou kdykoliv k dispozici. K jejich přípravě nepotřebujete být kuchařský mistr, a přesto kdykoli mile překvapíte dobře ochuceným burgerem, na němž si pochutná řada strávníků.

Už jste ochutnali burger v prášku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).