Hlavní navigace

Sýr z hrachu, rostlinná škvarková, cizrnové kofu. Co v obchodech stojí za ochutnání?

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Patříte mezi flexitariány, vegany, nebo jen rádi ochutnáváte nové potraviny? Nabízíme přehled rostlinných novinek, které se v uplynulých týdnech či měsících objevily na trhu. Nabízí je Globus, Žabka a Rohlik.cz.

Od poloviny února máme možnost už popáté v historii hlasovat v anketě o nejlepší rostlinný produkt roku. Na webu Rostlinne.cz můžete vybírat z deseti nominovaných výrobků, které na pulty českých obchodů dorazily teprve loni. „Máme radost, že se stále více lidí zajímá o rostlinnou kuchyni. Ruku v ruce s tím roste i nabídka rostlinného zboží na pultech obchodů a výrobci se předhání, kdo přijde se zajímavější novinkou,“ říká projektová manažerka Rostlinně Lujza Demuthová.

Jak moc pestrá je nabídka v obchodech a čím můžete nově obohacovat svůj jídelníček? Vybrali jsme zajímavé produkty, které si na pultech českých obchodů můžete koupit jako novinku posledních dní či měsíců. A to primárně mezi veganskými či vegetariánskými novinkami.

V Globusu se daří kvašeným produktům

Společnost Globus má ve své sekci nazvané Zdravý svět na 1100 různých alternativních potravin, a navzdory nárůstu cen potravin obecně se i této kategorii daří. Nejvíce se v ní prodávají fermentované, tedy kvašené potraviny. Jde například o fermentovaný nápoj kombucha, kvašenou zeleninu kimchi a fermentovanou sóju tempeh. „Kombucha, tempeh a kimchi společně povzbudily fenomén zdravého stravování, který zřejmě ještě může dál sílit,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus.

Je kimči jen móda, nebo kvašená zelenina skutečně zlepšuje zdraví? Přečtěte si také:

Je kimči jen móda, nebo kvašená zelenina skutečně zlepšuje zdraví?

A proto se i letos do sortimentu Globusu dostávají další zajímavé novinky, které dle řetězce zákazníci rádi zkouší. Například citrus yuzu nakládaný v medu. Yuzu je citrus, který údajně obsahuje třikrát více vitaminu C než citron, zde je naložen spolu s cukrem a medem dle tradiční jihokorejské receptury a své uplatnění najde jak v čaji, tak i v palačinkách nebo v perníku.

„Sýr“ z hrášku? Co by ne

Své nové místo si v patnácti supermarketech Globus našly i zmrzlinové mochi – japonské zmrzlinové koláčky zabalené do pasty z lepkavé rýže. „Nebo rostlinná alternativa masa Tender Jack Amazonia, která je vyrobena z plodů rostliny jackfruit, ekologicky pěstovaných a ručně sklizených na Srí Lance,“ řekla Aneta Turnovská.

Další z novinek je řada produktů pan Hrášek od tuzemského výrobce Emco. Jak už název napovídá, jde o produkty z hrachové mouky – rostlinný burger, nudličky, plátek, ale i alternativa k mléčným výrobkům – rostlinné plátky s příchutí gouda nebo čedar. „Letos se chystáme uvést produkty z nejbohatšího ovoce na antioxidanty acai, a také budeme rozšiřovat nabídku o řadu BalViten,“ prozradila plány tisková mluvčí. Jde o řadu bezlepkových výrobků, jimž dominuje balené pečivo, lupínky, vafle, bábovky, ale i polévky či těstoviny.

V Žabce je nově široké portfolio tofu výrobků

Ani síť prodejen Žabka spadající pod mateřský řetězec Tesco, co se týče novinek, nestojí stranou. Na sklonku loňského roku navázala spolupráci se slovenským výrobcem, společností Alfa Bio, který tak nově dodává do zhruba čtyřiceti prodejen Žabka své veganské tofu výrobky značky Lunter.

Jde primárně o veganské pomazánky – mexickou, francouzskou drožďovou či škvarkovou, hummus, tofu – uzené, natural, ale i na gril, nebo veganské párky. A proč Žabka sáhla po společnosti Alfa Bio? Primárně proto, že jde o firmu fungující na trhu třicet let, která navíc vyrábí tofu srážením vápenatých solí, které jsou jedinečné svým unikátním složením. Díky tomu má tofu obsažené ve výrobcích nejvyšší obsah vápníku na českém trhu.

KL24

Rohlik.cz nabízí, co jinde nemají – Kofu, Kešu rýs

Produkty bez živočišných složek najdete v hojném množství i v online prodejnách. Rohlik.cz má nově v nabídce dorty od Green Garden, ať už raw, nebo ve veganské variantě, nebo od stejného výrobce i veganskou hotovku s chutí Indie či Turecka. Od jediného výrobce texturátů na Slovensku nově nabízí sójové nudličky, kostky, ale i bílkovinný granulát na bázi hrachu – veganský granulát. Mimořádně zajímavou novinkou je Kofu – baleno jako tofu, vypadá jako tofu, dá se využít jako tofu, ale jeho základ tvoří cizrna.

Koupili byste si uměle vypěstované maso?

Více než vegani si užijí novinky od firmy Salve Natura flexitariáni. V nabídce se totiž objevily jejich zauzené klobásy, salámy nebo slanina z říše rostlin, resp. pšenice, pšeničného lepku. Rostlinnou alternativu sýrů hledejte v mrazáku, nově tam přibylo brusinkové srdce – Kešu rýs, které se po hodinovém rozmrazení hodí místo sýrů do salátů nebo na chleba.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).