Hlavní navigace

Fazole adzuki jsou dobré na trávení i hubnutí

Sdílet

 Autor: Depositphotos
I když existují v širší barevné škále, nejznámější jsou fazole adzuki v červené barvě. Mají příjemnou ořechovou chuť, snadno se začleňují do různých pokrmů a kromě toho jsou nabity spoustou důležitých živin.

Adzuki jsou snadné na přípravu a bohaté na živiny i vlákninu. Připisují se jim mnohé zdravotní benefity, od zdraví kardiovaskulárního systému přes snižování hmotnosti až k nižšímu riziku vzniku diabetu. Co všechno nám fazole adzuki nabízejí a jak si je uvařit?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je to adzuki?
  2. Fazole adzuki jsou plné živin
  3. Pomohou s trávením a stabilizací hladiny cukru v krvi
  4. S fazolemi adzuki se dá snadněji zhubnout
  5. Adzuki je potřeba namočit

Co je to adzuki?

Adzuki jsou fazole, které poskytuje rostlina vigna hranatá (Vigna angularis), rozšířená hlavně v Japonsku, Koreji, Číně, Nepálu a Bhútánu.

Podle archeologů došlo k její domestikaci kolem roku 3000 před naším letopočtem. Domestikace fazolí adzuki vedla ke kompromisu mezi výnosem a velikostí semen. Vyšlechtěné fazole adzuki mají méně lusků i semen, ale lusky jsou delší a semena větší než u divokých rostlin. Přesné místo domestikace není známo, ale předpokládanou lokalitou je východní Asie.

V Japonsku byly tyto fazole jednou z prvních plodin, podrobených systematickému šlechtění. Dnes se pěstují hlavně v Číně, Japonsku, Jižní Koreji a na Tchaj-wanu. V Japonsku je fazole adzuki po sójových bobech druhou nejdůležitější luštěninou a tato země je také jejich nejvýznamnějších dovozcem, kdy je importuje z Číny, Jižní Koreje, Tchaj-wanu, Thajska a dalších zemí.

Fazole adzuki jsou plné živin

Jako většina fazolí, kterých je celá řada druhů, jsou i fazole adzuki plné vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a prospěšných rostlinných sloučenin.

Galerie: Kolik druhů fazolí znáte?

Jsou také velmi dobrým zdrojem antioxidantů, které pomáhají chránit organismus před vlivem volných radikálů. Studie ukazují, že fazole adzuki mohou obsahovat až dvacet devět různých typů antioxidantů.

Nicméně obsahují antinutrienty, které snižují schopnost lidského těla absorbovat živiny v nich obsažené. Snížit hladinu antinutrientů lze namáčením, klíčením a fermentací a zároveň je tak možné usnadnit trávení fazolí.

Co obsahuje 100 gramů fazolí adzuki

  • Kalorie: 128
  • Bílkoviny: 7,5 g
  • Tuky: méně než 1 gram
  • Sacharidy: 25 gramů
  • Vláknina: 7,3 g
  • Folát: 30 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Mangan: 29 % DDD
  • Fosfor: 17 % DDD
  • Draslík: 15 % DDD
  • Měď: 15 % DDD
  • Hořčík: 13 % DDD
  • Zinek: 12 % DDD
  • Železo: 11 % DDD
  • Thiamin: 8 % DDD
  • Vitamín B6: 5 % DDD
  • Riboflavin: 4 % DDD
  • Niacin: 4 % DDD
  • Kyselina pantotenová: 4 % DDD
  • Selen: 2 % DDD

Pomohou s trávením a stabilizací hladiny cukru v krvi

Fazole adzuki se mohou podílet i na zlepšení trávení a zdraví střev. Je to z velké části proto, že jsou bohaté na vlákninu. Ta se nestrávená dostane až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro střevní bakterie a podporuje tak zdravý střevní mikrobiom.

Když se přátelské bakterie živí vlákninou, vytvářejí při tom mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které kromě jiného snižují riziko rakoviny tlustého střeva.

Vysoký obsah antioxidantů ve fazolích může také eliminovat střevní záněty a dále podporovat trávení. Vláknina rovněž pomáhá zvýšit citlivost na inzulin a snižovat výkyvy hladiny cukru po jídle.

S fazolemi adzuki se dá snadněji zhubnout

Fazole adzuki mohou dokonce pomoci ke shození přebytečných kil. Některé důkazy naznačují, že látky v těchto fazolích mohou zvýšit expresi genů snižujících hlad a zvýšit pocity plnosti a také přispět ke ztrátě hmotnosti.

Kromě toho jsou fazole adzuki vedle vlákniny bohaté rovněž na bílkoviny. Obě tyto živiny snižují pocit hladu a zvyšují pocit sytosti. V jedné šestitýdenní studii účastníci, konzumující alespoň ½ šálku (90 gramů) luštěnin denně, zhubli o 6,4 kilogramu více ve srovnání s těmi dobrovolníky, kteří luštěniny nejedli.

Adzuki je potřeba namočit

Fazole adzuki mají mnohostranné využití v kuchyni. Jsou nutričně bohatým doplňkem každého jídelníčku. Jedním z nejoblíbenějších způsobů jejich přípravy je uvařit fazole s cukrem a rozmačkat je na sladkou červenou pastu. Ta se pak používá jako náplň do některých slaných jídel a mnohých asijských dezertů. Lze je také rozemlít na mouku a použít k pečení různých druhů potravin.

Uplatní se rovněž při přípravě polévek, salátů, hlavních jídel, kaší, pomazánek, těstovin a dalších pokrmů.

Jak vařit fazole adzuki

Fazole adzuki jsou velmi jednoduché na přípravu. Pokud dodržíte následující kroky, můžete si vychutnat jejich delikátní chuť:

  1. Fazole dejte do cedníku a propláchněte pod studenou vodou.
  2. Vyberte všechny deformované fazole a drobné nečistoty.
  3. Vložte fazole do velkého hrnce, zakryjte je několika centimetry vody a nechte osm hodin namáčet.
  4. Fazole sceďte a do hrnce naplňte alespoň třikrát více vody, než kolik je fazolí.
  5. Přiveďte k varu a vařte 45–60 minut nebo dokud fazole nezměknou.
  6. Uvařené fazole ihned spotřebujte, případně je dejte do lednice a zkonzumujte do 3 až 5 dnů. Fazole také vydrží v mrazáku až osm měsíců.

Fazole adzuki jsou vhodné také k naklíčení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).