Hlavní navigace

Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Ta dívka se objevila v jediný den v médiích hned třikrát. Jednou jako veselá slečna na reklamní fotce. Podruhé jako modelka. Potřetí jako kostřička na léčení. I to je důsledek poruchy příjmu potravy.

Doba čtení: 3 minuty

Rodiče mají zkreslenou představu o tom, co je normální jídlo

Vidíme třetí generaci rodin, kde je patologie ve vztahu k jídlu, říkají lékaři. Na děti mají neblahý vliv představy takto postižených rodičů. Jsme zahlceni návody, jak jíst super zdravě – až je to nezdravé.

Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny před spaním

To, co jíme, ovlivňuje kvalitu spánku. Mnohé potraviny a nápoje nás ovlivní i na několik hodin předem. Které to jsou?

Doba čtení: 14 minut

Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergii

Slávka jedlá, ústřice, olihně (calamari), sépie nebo chobotnice – to jsou nejznámější zástupci skupiny měkkýšů, která patří mezi alergeny. Typická je zkřížená alergie.

Doba čtení: 4 minuty

Mrazicí vesta má spalovat tuk

Hubnutí je velký byznys. Především pak takové, které slibuje pohodlný postup. K tomu je hubnoucí vestička ideální.

24. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

K čemu vede šílené hubnutí

Napřed velká nadváha a pak rychle kila dolů s pomocí šílené diety a prášků. Výsledek? Ztráta 57 kg (ze 120 kg) a postava znetvořená velkým množstvím volné kůže.

16. 3. 2015 12:27

Došla vejce? Vraž do toho banán

Příručka začínajícího vegana, tak by mohl znít podtitul originální kuchařky Místo vejce banán. Ale je i pro ty, kdo chtějí svému jídelníčku dodat pestrost nebo jen ulevit těžkému žaludku.

Doba čtení: 6 minut

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Popularita raw food, výhradně syrové stravy, roste. Dá se ale s takovým jídelníčkem přežít? Co na to říká nutriční terapeut?

Doba čtení: 6 minut

10 nejzdravějších národních kuchyní světa

Ohlížíte se po něčem dobrém. Možná se stavíte v indické restauraci nebo na skok u Číňanů. Dnes najdete jakoukoli kuchyni, na jakou si jen vzpomenete. Které jsou ty zdravé a čemu se raději vyhnout?

Doba čtení: 9 minut

Dilemata červené řepy

Tři vědecké studie došly k rozdílným výsledkům. Pro koho je červená řepa prospěšná a nakolik jsou její očekávané příznivé účinky spíše pověrou?

Doba čtení: 4 minuty

8 způsobů, jak rozproudit zpomalený metabolismus

Špatně fungující metabolismus, tedy látková přeměna, může být příčinou nadváhy i dalších zdravotních potíží. Co s tím?

Doba čtení: 5 minut

Efekt lymfomasáže je vidět. Ale o to nejde

Doporučuji tanga a oholené nohy, dozvídáme se z informačního mailu. Na kurzu lymfomasáží se ukáže, že tanga ani hladké nohy vlastně nejsou potřeba. Můžete mít klidně bombarďáky vaší babičky a srst orangutana.

Doba čtení: 8 minut

Spát se má bez pyžama aneb 7 špatných spánkových návyků

Kdo málo, špatně spí, zadělává si na problémy. Únava, mizerná nálada, ale i přibývání na váze. To jsou následky chyb, které možná i vy děláte při spaní.

Doba čtení: 5 minut

Ženy v přechodu zbytečně tloustnou

K poslední menstruaci v životě ženy dochází u nás v průměru mezi 49. až 51. rokem života. Průběh menopauzy ovlivňuje celá řada faktorů, například genetika. Jedním z typických příznaků je tloustnutí. Není to nutné.

Doba čtení: 2 minuty

Žízeň není jediný důvod, proč pít

Pitný režim je skloňován již několik let. Když jedete na dovolenou, každý vám řekne, abyste hodně pili. Když vás bolí hlava, málo pijete. Když potřebujete relaxovat, měli byste se pořádně napít… Pitný režim je otravný. Ale velice důležitý.

Doba čtení: 6 minut

15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí

„Svačinky“ nebo jen takové to pojídání brambůrků či slaných buráků není zrovna tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat. Jak mlsat správně, aby naše tělo nebylo v permanentním šoku?

Doba čtení: 8 minut

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Doba čtení: 5 minut

Půst jako dieta, očista, nebo terapie?

Půst. Pro někoho představuje očistu organismu, jindy dietu vhodnou pro rychlé shození nadbytečných kil, pro jiného příležitost ke změně běžného režimu či cestu ke zdraví a vitalitě.

Doba čtení: 5 minut

Celé jídlo je víc než součet jeho částí

Lidstvo je posedlé konkrétními živinami. Je ten tuk dobrý, nebo špatný? Je cukr skutečným zlem? Kolik sodíku je už příliš? Musím do sebe dostat víc bílkovin? Jenže strava není úloha z počtů.

Doba čtení: 4 minuty

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015

S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné, jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Podívejme se, jaké jídlo je momentálně „in“ v zahraničí, kde ho označují také jako „inteligentní jídlo“.

10. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jídlo nemá žádnou chuť, jen málo živin a hodně kalorií

V závěrečné části seriálu doplníme poslední kousek skládačky, a sice jak naše strava ztratila veškerou chuť a vyživovací hodnotu, takže kromě toho, že jsme tlustí a nemocní, jsme navíc i hladoví.

Doba čtení: 9 minut

Hubnutí je i pohyb. Jak neudělat chybu hned na začátku

Žít zdravěji, více se hýbat – podobná předsevzetí vedou v prvních měsících nového roku ke sportování i nováčky. Otázkou je, jak správně začít a „nepřepálit“ začátek.

30. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejvystresovanější národ světa

Američané jsou vystresovaní a na vině je z velké míry nerovnováha mezi pracovním a soukromým životem, domnívá se americká psycholožka. Co s tím může dělat jedinec a co společnost?

28. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 8 minut

Dobře chutná jen dobře živený hmyz

O pokrmech z hmyzu se mluví jako o stravě budoucnosti, ve skutečnosti provází konzumace nejrůznějších brouků a červů člověka odpradávna.

Doba čtení: 3 minuty

Vítejte ve světě pracujících zombie

Kombinace nezdravého pracovního a soukromého života může způsobit devastující zdravotní následky. Proč jsou Američané přepracovaní a neužívají si života? A jak jste na tom vy?

Doba čtení: 6 minut

Proč jsou Američané tlustí a nemocní

Můžete dělat cokoli, snížit příjem sacharidů, tvrdě se dřít v posilovně, ale i přesto kila nejdou dolů a necítíte se dobře. Na vině je stres.

Doba čtení: 8 minut

4 důvody, proč je princip paleodiety pochybný

Paleodieta je dnes docela módní trend. Vychází z přesvědčení, že člověku prospívá to, co jedli naši předkové ve starší době kamenné.

Doba čtení: 5 minut

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná

Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.

Doba čtení: 5 minut

Mozkem proti žaludku. Soutěže jedlíků vyhrávají hubeňouři

Jaké to je živit se coby žrout-rekordman, tedy živit ve smyslu vydělávat si tímto způsobem na živobytí? Musíte mít anatomicky rozšířený žaludek a vážit půl tuny? Kdepak, důležitý je mozek.

Doba čtení: 5 minut

Nejhorší potraviny roku 2014

Přehled falšovaných, nejakostních a nebezpečných potravin uplynulého roku vydáváme již tradičně. A tradičně vyvolá jak velký zájem (mezi čtenáři), tak značnou nevoli (to ze strany výrobců či prodejců).

Doba čtení: 4 minuty