Hlavní navigace

4 kroky, jak vybrat správné fitness a trenéra

Chcete cvičit a nezničit si přitom zdraví? V dobrém fitcentru a s dobrým trenérem se vyhnete častým chybám.

27. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka první republiky: Ideální děvče hrálo tenis a umělo jíšku

Meziválečné období je považováno za moderní část našich dějin. Ženy zkracovaly sukně i účesy, do kuchyně se dral kypřicí prášek, ale i parmazán a lokální potraviny.

19. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Lepek: veřejný nepřítel č. 1

Jako by najednou vše bezlepkové bylo automaticky zdravé. A navíc se po tom hubne! To je sice pravda, ale bezlepková dieta není určena zdravým lidem. Bezlepkové šílenství nemá racionální základ, říká odborník.

Doba čtení: 4 minuty

12 rad, jak do léta zhubnout

Potřebujete zhubnout do kalhot, do plavek nebo pro lepší pocit? Zkuste se řídit dvanácti zásadami a do léta máte dole šest kilogramů.

Doba čtení: 3 minuty

Svačina: malé jídlo s velkým významem

Ďábel se skrývá v detailech. Platí to i pro stravování. Tou maličkostí je vynechání svačiny. Přitom je to malé jídlo s velkým významem, jehož absence během dne vede k večernímu přejídání.

Doba čtení: 3 minuty

Žaludy v kuchyni? Pochoutka jako od Rumcajse

Žaludy se v kuchyni jen tak nevidí. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Žaludovka je přitom chutná náhražka kávy a se žaludovou moukou se dá slušně kouzlit.

6. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Chyby při snídani vedou k obezitě i zácpě

Snídáte, nebo ráno nestíháte? Máte stažený žaludek, ale vůně čerstvého pečiva vás cestou do práce naláká koupit si dobrý koláček. U počítače k němu přidáte kávu a jste po snídani…

4. 5. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Přesolený český národ

Kdyby na to přišlo, osolíme si i zmrzlinu. Přijímáme třikrát více soli, než je zdrávo, ale ne vždy si za to můžeme sami. Sůl je totiž prakticky v každé potravině.

Doba čtení: 4 minuty

10 nejčastějších chyb při cvičení

Nejen začátečníci, ale mnohdy i lidé, kteří cvičí roky, opakují stále stejné chyby. Cvičení je pak v lepším případě neefektivní, v horším může i škodit.

Doba čtení: 6 minut

Nutriční terapeut vs. výživový poradce: Klíčový rozdíl tkví v kvalifikaci

Odborníků na výživu, kteří slibují zázračné i o něco pravděpodobnější zhubnutí, se objevilo jako hub po dešti. Je ale rozdíl mezi tím, když navštívíte nutričního terapeuta, nebo když si vás do péče vezme výživový poradce?

Doba čtení: 6 minut

Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Ta dívka se objevila v jediný den v médiích hned třikrát. Jednou jako veselá slečna na reklamní fotce. Podruhé jako modelka. Potřetí jako kostřička na léčení. I to je důsledek poruchy příjmu potravy.

Doba čtení: 3 minuty

Rodiče mají zkreslenou představu o tom, co je normální jídlo

Vidíme třetí generaci rodin, kde je patologie ve vztahu k jídlu, říkají lékaři. Na děti mají neblahý vliv představy takto postižených rodičů. Jsme zahlceni návody, jak jíst super zdravě – až je to nezdravé.

Doba čtení: 3 minuty

Nejhorší potraviny před spaním

To, co jíme, ovlivňuje kvalitu spánku. Mnohé potraviny a nápoje nás ovlivní i na několik hodin předem. Které to jsou?

Doba čtení: 14 minut

Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergii

Slávka jedlá, ústřice, olihně (calamari), sépie nebo chobotnice – to jsou nejznámější zástupci skupiny měkkýšů, která patří mezi alergeny. Typická je zkřížená alergie.

Doba čtení: 4 minuty

Mrazicí vesta má spalovat tuk

Hubnutí je velký byznys. Především pak takové, které slibuje pohodlný postup. K tomu je hubnoucí vestička ideální.

24. 3. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

K čemu vede šílené hubnutí

Napřed velká nadváha a pak rychle kila dolů s pomocí šílené diety a prášků. Výsledek? Ztráta 57 kg (ze 120 kg) a postava znetvořená velkým množstvím volné kůže.

16. 3. 2015 12:27

Došla vejce? Vraž do toho banán

Příručka začínajícího vegana, tak by mohl znít podtitul originální kuchařky Místo vejce banán. Ale je i pro ty, kdo chtějí svému jídelníčku dodat pestrost nebo jen ulevit těžkému žaludku.

Doba čtení: 6 minut

Odborník o raw stravě: Používejte víc selský rozum

Popularita raw food, výhradně syrové stravy, roste. Dá se ale s takovým jídelníčkem přežít? Co na to říká nutriční terapeut?

Doba čtení: 6 minut

10 nejzdravějších národních kuchyní světa

Ohlížíte se po něčem dobrém. Možná se stavíte v indické restauraci nebo na skok u Číňanů. Dnes najdete jakoukoli kuchyni, na jakou si jen vzpomenete. Které jsou ty zdravé a čemu se raději vyhnout?

Doba čtení: 9 minut

Dilemata červené řepy

Tři vědecké studie došly k rozdílným výsledkům. Pro koho je červená řepa prospěšná a nakolik jsou její očekávané příznivé účinky spíše pověrou?

Doba čtení: 4 minuty

8 způsobů, jak rozproudit zpomalený metabolismus

Špatně fungující metabolismus, tedy látková přeměna, může být příčinou nadváhy i dalších zdravotních potíží. Co s tím?

Doba čtení: 5 minut

Efekt lymfomasáže je vidět. Ale o to nejde

Doporučuji tanga a oholené nohy, dozvídáme se z informačního mailu. Na kurzu lymfomasáží se ukáže, že tanga ani hladké nohy vlastně nejsou potřeba. Můžete mít klidně bombarďáky vaší babičky a srst orangutana.

Doba čtení: 8 minut

Spát se má bez pyžama aneb 7 špatných spánkových návyků

Kdo málo, špatně spí, zadělává si na problémy. Únava, mizerná nálada, ale i přibývání na váze. To jsou následky chyb, které možná i vy děláte při spaní.

Doba čtení: 5 minut

Ženy v přechodu zbytečně tloustnou

K poslední menstruaci v životě ženy dochází u nás v průměru mezi 49. až 51. rokem života. Průběh menopauzy ovlivňuje celá řada faktorů, například genetika. Jedním z typických příznaků je tloustnutí. Není to nutné.

Doba čtení: 2 minuty

Žízeň není jediný důvod, proč pít

Pitný režim je skloňován již několik let. Když jedete na dovolenou, každý vám řekne, abyste hodně pili. Když vás bolí hlava, málo pijete. Když potřebujete relaxovat, měli byste se pořádně napít… Pitný režim je otravný. Ale velice důležitý.

Doba čtení: 6 minut

15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí

„Svačinky“ nebo jen takové to pojídání brambůrků či slaných buráků není zrovna tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat. Jak mlsat správně, aby naše tělo nebylo v permanentním šoku?

Doba čtení: 8 minut

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Doba čtení: 5 minut

Půst jako dieta, očista, nebo terapie?

Půst. Pro někoho představuje očistu organismu, jindy dietu vhodnou pro rychlé shození nadbytečných kil, pro jiného příležitost ke změně běžného režimu či cestu ke zdraví a vitalitě.

Doba čtení: 5 minut

Celé jídlo je víc než součet jeho částí

Lidstvo je posedlé konkrétními živinami. Je ten tuk dobrý, nebo špatný? Je cukr skutečným zlem? Kolik sodíku je už příliš? Musím do sebe dostat víc bílkovin? Jenže strava není úloha z počtů.

Doba čtení: 4 minuty

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015

S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné, jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Podívejme se, jaké jídlo je momentálně „in“ v zahraničí, kde ho označují také jako „inteligentní jídlo“.

10. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty