Hlavní navigace

Proč se hubnutí najednou zpomalí?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rozhodnutí zhubnout ve vás konečně uzrálo a vy se od nového měsíce chystáte najet na nový stravovací režim? Držíme palce a radíme, nenechte se po počátečních úspěších zastrašit tím, že najednou nehubnete. To k hubnutí patří. Stačí vydržet.

Rozhodli jste se, že od prvního září (anebo raději od pondělí) do toho šlápnete, že budete do Vánoc šlank? Jste připraveni, víte, jak na to, nechybí vám odhodlání ani kámoš k hubnutí. Tak se hlavně nenechte po úspěšném startu, který vás určitě čeká, odradit zástavou ručičky na váze, to k tomu prostě patří. Berte to jako zkoušku, kterou snadno zvládnete.

Nástup hubnutí je ohromně motivační

„Většina lidí považuje hubnutí za redukci hmotnosti (váhy). Téměř každý běžný hubnoucí, když začne hubnout kombinací redukce energie v jídelníčku a výdeje energie pohybem (cvičením), po prvních pár dnech hubnutí opravdu zhubne, tj. sníží se jeho hmotnost. Když se však podíváte, jakou tělesnou hmotu vlastně „zhubnul“, zjistíte, že ztratil trochu hmotnosti na úkor svalů a tělesné vody, zatímco tuku neubylo. Dokonce na tzv. bioimpedanční váze procento tuku stoupne, protože se snížila celková hmotnost a hladina tuku neklesla,“ říká Ivan Mach, prezident Aliance výživových poradců ČR. Je to nesmírně motivační, kalhoty netlačí, tričko už na tělo tak nepřiléhá, člověku je do zpěvu, ale nenechte se zlomit ve svém počátečním snažení, když se dynamika hubnutí zpomalí.

Hlavně se nevzdat

„Hubneme pomaleji, protože probíhá výměna tukové tkáně za svalovou, ale když výrazněji přibude svalů (díky cvičení), začneme najednou hubnout rychleji, protože mastné kyseliny, uvolněné z tělesných tuků, se začnou ve větší míře spalovat (při správném dýchání a dobré funkci lymfatické soustavy) ve svalech,“ vysvětluje zákonitosti v hubnutí Ivan Mach. Tak se nenechte odradit, držte se plánu a cíl bude brzy na dohled.

Odborná spolupráce

Ing. Ivan Mach, CSc.

Sportovní dietolog, prezident Aliance výživových poradců ČR. Působí jako lektor řady vzdělávacích kurzů, je odborným garantem akreditovaného kurzu Nutris® (aktuální kurz na www.nutris.net) a přednáší výživu na 1. LF UK a Masarykově univerzitě v Brně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).