Hlavní navigace

Strava je pestrá i bez masa a vajec, tvrdí autorka Veganova průvodce

Karolína Rathousová, neboli blogerka Dewii, vydala knihu Veganův průvodce, která má být příručkou, návodem a inspirací pro začínající i pokročilé vegany.

Kristina Vacková

15. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dieta formou polohladovky slibuje zhubnutí a omlazení

Je to něco mezi dietou a půstem. Nová metoda má sloužit nejenom pro samotnou ztrátu kilogramů, ale i ke zpomalení stárnutí a dalších nežádoucích změn.

Pavel Houser

14. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mořský ďas: Nejošklivější ryba má delikátní maso

Třetí z ryb, které mají tu nejlepší chuť právě v létě, je mořský ďas. Je tak škaredý, že ho hned po vylovení stáhnou z kůže. Ale ta chuť!

Redakce

9. 7. 2015 10:39
Doba čtení: 3 minuty

Jíte houby? Nejhorší je smaženice

Houby u nás sbírá každý druhý, je proto k nevíře, kolik nesmyslů se o konzumaci a přípravě hub traduje.

Petr Havel

7. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Slaná dieta: Rychle pryč

Myši na slané stravě nepřibíraly. I když teoreticky by to mohlo být obdobné u člověka, po delší době by populaci slanějších, byť třeba i štíhlejších jedinců zredukovaly infarkty a mrtvice.

Pavel Houser

2. 7. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Takhle vaří nemocnice, ale ty zahraniční

Nemocniční strava nemusí být nutně blaf bez chuti, zápachu a barvy. Takhle se vaří v nemocnicích za našimi hranicemi.

Redakce

30. 6. 2015 16:15

Platýs má mít jasně viditelné tečky

Chcete ochutnat platýse v době, kdy je nejchutnější? Je to právě teď. Při nákupu v obchodě si všímejte klíčových indicií kvality.

Redakce

30. 6. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Jste obézní? Na lázně vám nepřispějí

Lázeňská zařízení se věnují i léčbě obezity. Kdo si může jet do lázní léčit obezitu „na pojišťovnu“?

Redakce

29. 6. 2015 9:26
Doba čtení: 2 minuty

Večeři nedávejte nepříteli!

Už vám někdo radil, že večeři máte dát svému nepříteli? Tak to rozhodně nedělejte. Jestli vás večer honí chutě, je to právě tím, že jste správně nevečeřeli.

Karolína Hlavatá

29. 6. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Nádor nelze vyhladovět

Dieta člověka s rakovinou poškozuje. Onkologický pacient potřebuje vysoký přísun živin, ne hladovění. Šlehačkový dort a chleba se sádlem jsou žádoucí.

Eva Fryšarová

26. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Moučný mozek a těžká obsese lepkem

Názory na to, co je (ne)zdravé, procházejí radikálními změnami. Zatímco dříve byly za zdroj všeho špatného pokládány živočišné tuky, nyní se hněv obrací třeba proti cukru. A objevuje se řada potřeštěných věrozvěstů stejně jako lidí, kteří se rozhodnou na všem trochu vydělat, či alespoň získat svých pět minut zájmu.

Pavel Houser

25. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Letní ryby: Věk tuňáka zjistíme podle letokruhů

Nejlepší je čerstvá ryba – ale ještě lepší je čerstvá ryba ve správný čas. Mezi ryby, které mají ideální sezónu v létě, řadí šéfkuchaři tuňáka, platýse a mořského ďase.

Redakce

24. 6. 2015 9:47
Doba čtení: 3 minuty

Pacienti pátrají na internetu a ubližují si hloupostmi

Při chemoterapii se nutně zvrací, nádor lze vyhladovět, bylinkami zaženete rakovinu… Nejen internetové diskuze jsou plné rádoby zaručených informací, které nahánějí hrůzu pacientům a přidělávají starosti lékařům.

Eva Fryšarová

17. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mořské i sladkovodní ryby obsahují stejný alergen

Skutečnost, že stejný nebo velmi podobný alergen obsahují úplně všechny ryby, bohužel znamená nekonečně pestré možnosti reakcí.

Petr Havel

17. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Luštěniny a bez nadýmání

Luštěniny milují bylinky – a vás to zbaví plynatosti. Vhodné druhy umí stáhnout nadýmavé látky do sebe a jsou tak účinnou zbraní proti tvrdému břichu a „nadmutému“ trapasu.

Tereza Víchová

16. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Člověk by měl sníst denně dvě kila jídla

Víte, že váš jídelníček není správný, ale nevíte, jaká je ta správná cesta k nápravě? Nechte si poradit a inspirujte se zcela novou, snadno zapamatovatelnou pyramidou.

Kateřina Čepelíková

8. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Kitchen story: Jak vaří manželé v kuchyni?

Jejich food blog patří k těm nejlepším v České republice. To proto, že z něj sálá nadšení a voní už od první stránky. Nebo je v tom ještě nějaká jiná tajná ingredience?

Kateřina Čepelíková

2. 6. 2015 0:00
Doba čtení: 7 minut

Marta Tovtová: Východní medicína umí většinu nemocí úplně vyléčit

Čínská medicína a ajurvéda léčí řadu nemocí, a když na některou nestačí, mohou sloužit jako léčba doprovodná. Jak? O tom nám vyprávěla Marta Tovtová, která se východní medicínou zabývá.

Kateřina Čepelíková

27. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 7 minut

4 kroky, jak vybrat správné fitness a trenéra

Chcete cvičit a nezničit si přitom zdraví? V dobrém fitcentru a s dobrým trenérem se vyhnete častým chybám.

Vendy Sonnková

27. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kuchařka první republiky: Ideální děvče hrálo tenis a umělo jíšku

Meziválečné období je považováno za moderní část našich dějin. Ženy zkracovaly sukně i účesy, do kuchyně se dral kypřicí prášek, ale i parmazán a lokální potraviny.

Kateřina Čepelíková

19. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 5 minut

Lepek: veřejný nepřítel č. 1

Jako by najednou vše bezlepkové bylo automaticky zdravé. A navíc se po tom hubne! To je sice pravda, ale bezlepková dieta není určena zdravým lidem. Bezlepkové šílenství nemá racionální základ, říká odborník.

Blanka Chocová

15. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

12 rad, jak do léta zhubnout

Potřebujete zhubnout do kalhot, do plavek nebo pro lepší pocit? Zkuste se řídit dvanácti zásadami a do léta máte dole šest kilogramů.

Petr Mesároš

13. 5. 2015 14:38
Doba čtení: 3 minuty

Svačina: malé jídlo s velkým významem

Ďábel se skrývá v detailech. Platí to i pro stravování. Tou maličkostí je vynechání svačiny. Přitom je to malé jídlo s velkým významem, jehož absence během dne vede k večernímu přejídání.

Karolína Hlavatá

11. 5. 2015 12:00
Doba čtení: 3 minuty

Žaludy v kuchyni? Pochoutka jako od Rumcajse

Žaludy se v kuchyni jen tak nevidí. I naši předkové se k nim uchylovali spíše v době nouze. Žaludovka je přitom chutná náhražka kávy a se žaludovou moukou se dá slušně kouzlit.

Blanka Chocová

6. 5. 2015 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Chyby při snídani vedou k obezitě i zácpě

Snídáte, nebo ráno nestíháte? Máte stažený žaludek, ale vůně čerstvého pečiva vás cestou do práce naláká koupit si dobrý koláček. U počítače k němu přidáte kávu a jste po snídani…

Karolína Hlavatá

4. 5. 2015 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Přesolený český národ

Kdyby na to přišlo, osolíme si i zmrzlinu. Přijímáme třikrát více soli, než je zdrávo, ale ne vždy si za to můžeme sami. Sůl je totiž prakticky v každé potravině.

Kateřina Čepelíková

13. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

10 nejčastějších chyb při cvičení

Nejen začátečníci, ale mnohdy i lidé, kteří cvičí roky, opakují stále stejné chyby. Cvičení je pak v lepším případě neefektivní, v horším může i škodit.

Vendy Sonnková

9. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nutriční terapeut vs. výživový poradce: Klíčový rozdíl tkví v kvalifikaci

Odborníků na výživu, kteří slibují zázračné i o něco pravděpodobnější zhubnutí, se objevilo jako hub po dešti. Je ale rozdíl mezi tím, když navštívíte nutričního terapeuta, nebo když si vás do péče vezme výživový poradce?

Blanka Chocová

7. 4. 2015 0:00
Doba čtení: 6 minut

Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Ta dívka se objevila v jediný den v médiích hned třikrát. Jednou jako veselá slečna na reklamní fotce. Podruhé jako modelka. Potřetí jako kostřička na léčení. I to je důsledek poruchy příjmu potravy.

Lenka Krbcová

1. 4. 2015 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Rodiče mají zkreslenou představu o tom, co je normální jídlo

Vidíme třetí generaci rodin, kde je patologie ve vztahu k jídlu, říkají lékaři. Na děti mají neblahý vliv představy takto postižených rodičů. Jsme zahlceni návody, jak jíst super zdravě – až je to nezdravé.

Lenka Krbcová

30. 3. 2015 17:19
Doba čtení: 3 minuty