Hlavní navigace

Řízek pro cukrovkáře a další vánoční triky

Zdravému člověku jednorázové přejedení o Vánocích neublíží. Pro diabetika představuje značné riziko. Jak zvládnout vánoční jídelníček bez obav z následků a přitom si svátky užít?

Redakce

23. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích

I střídmí lidé se o Vánocích zblázní a dají svému trávicímu systému pořádně zabrat. Co s tím, když svátky kazí pálení žáhy, průjem, zácpa, nadýmání, bouřící se žaludek či žlučník?

Luděk Hrdlička

22. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mareš o Vánocích drží žravou, Kohák zapaluje stromeček

Jak budou letos trávit Vánoce hvězdy rozhlasových a televizních vln? Co bude jíst na Štědrý den Leoš Mareš, bez jakého cukroví se neobejde Patrik Hezucký a proč Libor Bouček nesmí přibrat ani deko?

Kateřina Čepelíková

19. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co jedí na Vánoce celiaci, vegetariáni a vitariáni

Tradice velí připravit na sváteční tabuli cukroví, ovoce, ořechy a hlavně bramborový salát a řízek či rybu. Co ale jedí lidé nemocní nebo alternativně se stravující?

Kateřina Čepelíková

10. 12. 2014 16:16
Doba čtení: 4 minuty

Největší peklo jsou diety

Petr Havlíček je známý jako odborník na výživu, umí poradit s nákupem i hubnutím. Teď rozjíždí projekt „Zhubni chytře“. Co tedy „děláme blbě“?

Lenka Krbcová

10. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Trhlá vánočka věští nezdar

Chcete vědět, jak se peče poctivá vánočka? Nabízíme několik tradičních receptů, ale i „zaručených triků“. A navrch trochu čar a kouzel.

Blanka Chocová

8. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Je to až překvapivé, jak pozitivně vycházejí pro kurkumin prakticky všechny studie z poslední doby. Otázkou samozřejmě i tak zůstává, jak nejlépe ho přijímat – a také kolik.

Pavel Houser

4. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Mladí chtějí tříhodinový oběd

Podle nového průzkumu ustupuje trend rychlého oběda. „Dnešní zaměstnanci si chtějí dopřát delší dvou či tříhodinovou pauzu, kterou jsou ochotni nahradit delší prací večer,“ tvrdí zpráva. Nesouhlasím. Ctím odkaz lorda Sandwiche.

Pavel Houser

2. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Chybí vám železo? Zkuste ho doplnit přirozenou cestou. Při chudokrevnosti pomáhá kopřiva, meruňky a dýňová semínka.

Simona Procházková

1. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí

Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…

Jana Poncarová

24. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou

Dáváte dětem v kojeneckém a batolecím věku na snídani bábovku, celozrnné pečivo se šunkou, anebo sázíte na kaše? Přečtěte si, co je nejlepší podle primáře pediatrické kliniky.

Kateřina Čepelíková

20. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Tuřín – středověký bojovník proti hladu i bolavým zubům

Stěží bychom hledali dnes někoho, kdo do svého jídelníčku běžně zařazuje tuřín. Přitom je to zelenina jako každá jiná, její listy jsou bohaté na vlákninu a vápník a dají se připravit stejně jako špenát.

Blanka Chocová

18. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

I vitariáni jedí svíčkovou i cukroví. A ne, že ne

Kdo podlehl vitariánství, tzv. živé stravě, ví, že pokrmy nesmí vařit ani péct a že se musí vzdát masa i pečiva. Jak je tedy možné, že může jíst svíčkovou, kuře na paprice nebo dort?

Kateřina Čepelíková

12. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Mléko – zabiják?

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják. Revoluční studie: Pravidelné pití mléka vás zabije. Mléko – pomalý zabiják? Nová studie otřásá dosavadní medicínou…

Petr Havel

7. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Fruktóza: stejně negativní jako jiné cukry

Jak máme vnímat fruktózu? Jedná se o náhradní sladidlo pro diabetiky, představuje podstatnou složku často vychvalovaného medu. Nové články v recenzovaných časopisech ukazují její špatné vlastnosti.

Pavel Houser

6. 11. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Na slunečnicovém oleji nesmažte

Časopis dTest testoval sedmnáct slunečnicových olejů. Zjišťoval v nich obsah karcinogenních látek, pesticidů i vitaminu E. A vítězem se stává…

Redakce

4. 11. 2014 15:16
Doba čtení: 2 minuty

Žvýkali už Indiáni. Je to zdravé?

Žvýkačky máme za moderní výdobytek, přestože pryskyřice a kůry žvýkali už naši prapředci. I dnes jsou takové „žvejky bez chemie“ k mání. A jak to je se škodlivostí průmyslově vyráběných žvýkaček?

Petr Havel

30. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Muži jsou přesolení, ženy překyselené

Nejen příjem správného poměru základních živin a vitaminů je pro náš organismus důležitý. Zapomínat bychom neměli ani na minerální látky. Podle nového průzkumu je nám to ale fuk.

Redakce

21. 10. 2014 12:03
Doba čtení: 2 minuty

Nejnovější výživová doporučení nemáme šanci dodržet

Zbrusu nové rady o výživě, jež by nám měly zlepšit zdraví a snížit zejména chladinu cholesterolu, jsou na světě. Na krásném papíře, v živých barvách… jen s jejich realizací to bude horší.

Kateřina Čepelíková

21. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Šťastlivci: tlustí, a přesto zdraví

Leckomu vadí nadváha především z estetických důvodů. Naneštěstí i lidé, kterým je tento aspekt věci ukradený, trpí kvůli obezitě zdravotními komplikacemi. Může být i tlustý člověk zdravý? Do jisté míry ano.

Pavel Houser

20. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co špatného v mládí sníš…

…za to si ve stáří budeš spílat. Proto je dobré začít rozpoznávat kvalitní a zdravé potraviny už od raného věku. Dětem v tom nově pomůže kreativní projekt do škol.

Kateřina Čepelíková

16. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Otroci jídla: Těší se, až se přejedí

Ztratit kontrolu nad nadívanou husou nebo tácem chlebíčků může každý. Potíž nastává, když se jednorázové přejedení na oslavě změní v tzv. psychogenní, záchvatovité přejídání ve svitu vlastní lednice.

Kateřina Čepelíková

13. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejčastější chyby při hubnutí – jak na ně? (Komerční sdělení)

Jak získat motivaci, které potraviny vybírat, a hlavně jak shazovat tuky a ne svaly vám poradí Jiří Šusta, zakladatel a diet kouč dietního programu KetoDiet.

13. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Husí sádlo – „olivový olej“ mezi živočišnými tuky

Husí sádlo je zdravější než třeba sádlo vepřové. Ale co je to platné, když u nás téměř není k mání. Podobně jako české husy. Ty v obchodech pocházejí většinou z Maďarska.

Petr Havel

1. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Diabetes, lidově cukrovka, je dnes spolu s nadváhou ve vyspělém světě asi nejrozšířenější civilizační chorobou. Nové výzkumy ukazují, jak by se mohla zlepšit diagnostika, léčba i prevence.

Pavel Houser

1. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Potraviny „jako“ čerstvé: Pasterace nebo paskalizace?

Uchovávat potraviny v čerstvém stavu nejde na věky, ale dá se tomu více či méně šetrně pomoci. Bez chemie, za pomoci působení teploty či vysokého tlaku. Podíváme se na jejich výhody a nevýhody.

Kateřina Čepelíková

30. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Pštrosí maso: Dražší, ale jinak skvělá alternativa

Maso z největšího běhavého ptáka na planetě obsahuje vzhledem k jeho „životnímu stylu“ velmi málo tuku. Je dietní a s použitím bylinek lze dosáhnout téměř nekonečných variant finální chuti.

Petr Havel

26. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Přílohy se škrobem vyvolávají falešný pocit bezpečí

Přílohy k jídlu chtějí rozumné zacházení, chyba je velké množství i jejich úplné vynechávání, obsahují důležité látky. Škrtnutí příloh v dietě vede navíc k jojo efektu.

Eva Fryšarová

23. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Naučte se netloustnout

Více než polovina Čechů má nadměrnou hmotnost. České děti dokonce patří k nejtlustším v Evropě. Zájem o zdravý životní styl by měl jedním z cílů každého z nás. Stojí nejen na správné stravě, ale i na dostatečném pohybu, odpočinku a psychické pohodě.

Karolína Hlavatá

22. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 3 minuty

5 tipů pro úspěšné hubnutí (Komerční sdělení)

Září se přehouplo do své druhé poloviny a pro nás skončilo období zmrzlin a grilování. Pokud bojujete s nadbytečnými kilogramy, je pro vás podzim ideální.

22. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty