Hlavní navigace

Přepuštěné máslo se nepřepaluje

Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.

Doba čtení: 5 minut

Půst jako dieta, očista, nebo terapie?

Půst. Pro někoho představuje očistu organismu, jindy dietu vhodnou pro rychlé shození nadbytečných kil, pro jiného příležitost ke změně běžného režimu či cestu ke zdraví a vitalitě.

Doba čtení: 5 minut

Celé jídlo je víc než součet jeho částí

Lidstvo je posedlé konkrétními živinami. Je ten tuk dobrý, nebo špatný? Je cukr skutečným zlem? Kolik sodíku je už příliš? Musím do sebe dostat víc bílkovin? Jenže strava není úloha z počtů.

Doba čtení: 4 minuty

7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015

S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné, jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Podívejme se, jaké jídlo je momentálně „in“ v zahraničí, kde ho označují také jako „inteligentní jídlo“.

10. 2. 2015 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Jídlo nemá žádnou chuť, jen málo živin a hodně kalorií

V závěrečné části seriálu doplníme poslední kousek skládačky, a sice jak naše strava ztratila veškerou chuť a vyživovací hodnotu, takže kromě toho, že jsme tlustí a nemocní, jsme navíc i hladoví.

Doba čtení: 9 minut

Hubnutí je i pohyb. Jak neudělat chybu hned na začátku

Žít zdravěji, více se hýbat – podobná předsevzetí vedou v prvních měsících nového roku ke sportování i nováčky. Otázkou je, jak správně začít a „nepřepálit“ začátek.

30. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Nejvystresovanější národ světa

Američané jsou vystresovaní a na vině je z velké míry nerovnováha mezi pracovním a soukromým životem, domnívá se americká psycholožka. Co s tím může dělat jedinec a co společnost?

28. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 8 minut

Dobře chutná jen dobře živený hmyz

O pokrmech z hmyzu se mluví jako o stravě budoucnosti, ve skutečnosti provází konzumace nejrůznějších brouků a červů člověka odpradávna.

Doba čtení: 3 minuty

Vítejte ve světě pracujících zombie

Kombinace nezdravého pracovního a soukromého života může způsobit devastující zdravotní následky. Proč jsou Američané přepracovaní a neužívají si života? A jak jste na tom vy?

Doba čtení: 6 minut

Proč jsou Američané tlustí a nemocní

Můžete dělat cokoli, snížit příjem sacharidů, tvrdě se dřít v posilovně, ale i přesto kila nejdou dolů a necítíte se dobře. Na vině je stres.

Doba čtení: 8 minut

4 důvody, proč je princip paleodiety pochybný

Paleodieta je dnes docela módní trend. Vychází z přesvědčení, že člověku prospívá to, co jedli naši předkové ve starší době kamenné.

Doba čtení: 5 minut

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná

Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.

Doba čtení: 5 minut

Mozkem proti žaludku. Soutěže jedlíků vyhrávají hubeňouři

Jaké to je živit se coby žrout-rekordman, tedy živit ve smyslu vydělávat si tímto způsobem na živobytí? Musíte mít anatomicky rozšířený žaludek a vážit půl tuny? Kdepak, důležitý je mozek.

Doba čtení: 5 minut

Nejhorší potraviny roku 2014

Přehled falšovaných, nejakostních a nebezpečných potravin uplynulého roku vydáváme již tradičně. A tradičně vyvolá jak velký zájem (mezi čtenáři), tak značnou nevoli (to ze strany výrobců či prodejců).

Doba čtení: 4 minuty

Značení nebalených potravin se od Nového roku mění

Hned od ledna začíná platit novela zákona o potravinách, která přinese širší možnosti výběru při nakupování. Budeme znát alergeny, údaje o hlavních složkách, jen s tou zemí původu je to zase všelijaké.

1. 1. 2015 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Jak ošidit dietu? Výzkumy hledají snadné hubnutí

Svátky obžerství máme téměř za sebou a před námi je tradiční novoroční předsevzetí: Zhubnu! Po tom, jak shodit nadbytečná kila, pátrají nejrůznější studie.

Doba čtení: 5 minut

Řízek pro cukrovkáře a další vánoční triky

Zdravému člověku jednorázové přejedení o Vánocích neublíží. Pro diabetika představuje značné riziko. Jak zvládnout vánoční jídelníček bez obav z následků a přitom si svátky užít?

23. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Nejčastější zažívací potíže o Vánocích

I střídmí lidé se o Vánocích zblázní a dají svému trávicímu systému pořádně zabrat. Co s tím, když svátky kazí pálení žáhy, průjem, zácpa, nadýmání, bouřící se žaludek či žlučník?

Doba čtení: 4 minuty

Mareš o Vánocích drží žravou, Kohák zapaluje stromeček

Jak budou letos trávit Vánoce hvězdy rozhlasových a televizních vln? Co bude jíst na Štědrý den Leoš Mareš, bez jakého cukroví se neobejde Patrik Hezucký a proč Libor Bouček nesmí přibrat ani deko?

19. 12. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Co jedí na Vánoce celiaci, vegetariáni a vitariáni

Tradice velí připravit na sváteční tabuli cukroví, ovoce, ořechy a hlavně bramborový salát a řízek či rybu. Co ale jedí lidé nemocní nebo alternativně se stravující?

Doba čtení: 4 minuty

Největší peklo jsou diety

Petr Havlíček je známý jako odborník na výživu, umí poradit s nákupem i hubnutím. Teď rozjíždí projekt „Zhubni chytře“. Co tedy „děláme blbě“?

Doba čtení: 3 minuty

Trhlá vánočka věští nezdar

Chcete vědět, jak se peče poctivá vánočka? Nabízíme několik tradičních receptů, ale i „zaručených triků“. A navrch trochu čar a kouzel.

Doba čtení: 5 minut

Studie se vzácně shodují: kurkumin je málem zázrak

Je to až překvapivé, jak pozitivně vycházejí pro kurkumin prakticky všechny studie z poslední doby. Otázkou samozřejmě i tak zůstává, jak nejlépe ho přijímat – a také kolik.

Doba čtení: 4 minuty

Mladí chtějí tříhodinový oběd

Podle nového průzkumu ustupuje trend rychlého oběda. „Dnešní zaměstnanci si chtějí dopřát delší dvou či tříhodinovou pauzu, kterou jsou ochotni nahradit delší prací večer,“ tvrdí zpráva. Nesouhlasím. Ctím odkaz lorda Sandwiche.

Doba čtení: 4 minuty

Co jíst při chudokrevnosti a nedostatku železa?

Chybí vám železo? Zkuste ho doplnit přirozenou cestou. Při chudokrevnosti pomáhá kopřiva, meruňky a dýňová semínka.

Doba čtení: 2 minuty

Rostlinné oleje: Proč jedna láhev nestačí

Chystáte se vařit. A potřebujete osmažit cibulku. Jenže na čem? Vedle klasického olivového nebo slunečnicového oleje stojí v regálech řepkový, palmový, sezamový, kokosový a kdo ví jaký ještě…

Doba čtení: 4 minuty

Dítě přesolíte už jedním rohlíkem se šunkou

Dáváte dětem v kojeneckém a batolecím věku na snídani bábovku, celozrnné pečivo se šunkou, anebo sázíte na kaše? Přečtěte si, co je nejlepší podle primáře pediatrické kliniky.

Doba čtení: 5 minut

Tuřín – středověký bojovník proti hladu i bolavým zubům

Stěží bychom hledali dnes někoho, kdo do svého jídelníčku běžně zařazuje tuřín. Přitom je to zelenina jako každá jiná, její listy jsou bohaté na vlákninu a vápník a dají se připravit stejně jako špenát.

Doba čtení: 5 minut

I vitariáni jedí svíčkovou i cukroví. A ne, že ne

Kdo podlehl vitariánství, tzv. živé stravě, ví, že pokrmy nesmí vařit ani péct a že se musí vzdát masa i pečiva. Jak je tedy možné, že může jíst svíčkovou, kuře na paprice nebo dort?

Doba čtení: 6 minut

Mléko – zabiják?

Švédští odborníci přišli se šokující zprávou: Mléko je zabiják. Revoluční studie: Pravidelné pití mléka vás zabije. Mléko – pomalý zabiják? Nová studie otřásá dosavadní medicínou…

Doba čtení: 4 minuty