Hlavní navigace

Fruktóza: stejně negativní jako jiné cukry

Jak máme vnímat fruktózu? Jedná se o náhradní sladidlo pro diabetiky, představuje podstatnou složku často vychvalovaného medu. Nové články v recenzovaných časopisech ukazují její špatné vlastnosti.

Doba čtení: 5 minut

Na slunečnicovém oleji nesmažte

Časopis dTest testoval sedmnáct slunečnicových olejů. Zjišťoval v nich obsah karcinogenních látek, pesticidů i vitaminu E. A vítězem se stává…

4. 11. 2014 15:16
Doba čtení: 2 minuty

Žvýkali už Indiáni. Je to zdravé?

Žvýkačky máme za moderní výdobytek, přestože pryskyřice a kůry žvýkali už naši prapředci. I dnes jsou takové „žvejky bez chemie“ k mání. A jak to je se škodlivostí průmyslově vyráběných žvýkaček?

Doba čtení: 3 minuty

Muži jsou přesolení, ženy překyselené

Nejen příjem správného poměru základních živin a vitaminů je pro náš organismus důležitý. Zapomínat bychom neměli ani na minerální látky. Podle nového průzkumu je nám to ale fuk.

21. 10. 2014 12:03
Doba čtení: 2 minuty

Nejnovější výživová doporučení nemáme šanci dodržet

Zbrusu nové rady o výživě, jež by nám měly zlepšit zdraví a snížit zejména chladinu cholesterolu, jsou na světě. Na krásném papíře, v živých barvách… jen s jejich realizací to bude horší.

Doba čtení: 4 minuty

Šťastlivci: tlustí, a přesto zdraví

Leckomu vadí nadváha především z estetických důvodů. Naneštěstí i lidé, kterým je tento aspekt věci ukradený, trpí kvůli obezitě zdravotními komplikacemi. Může být i tlustý člověk zdravý? Do jisté míry ano.

Doba čtení: 4 minuty

Co špatného v mládí sníš…

…za to si ve stáří budeš spílat. Proto je dobré začít rozpoznávat kvalitní a zdravé potraviny už od raného věku. Dětem v tom nově pomůže kreativní projekt do škol.

16. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Otroci jídla: Těší se, až se přejedí

Ztratit kontrolu nad nadívanou husou nebo tácem chlebíčků může každý. Potíž nastává, když se jednorázové přejedení na oslavě změní v tzv. psychogenní, záchvatovité přejídání ve svitu vlastní lednice.

13. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 6 minut

Nejčastější chyby při hubnutí – jak na ně? (Komerční sdělení)

Jak získat motivaci, které potraviny vybírat, a hlavně jak shazovat tuky a ne svaly vám poradí Jiří Šusta, zakladatel a diet kouč dietního programu KetoDiet.

13. 10. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Husí sádlo – „olivový olej“ mezi živočišnými tuky

Husí sádlo je zdravější než třeba sádlo vepřové. Ale co je to platné, když u nás téměř není k mání. Podobně jako české husy. Ty v obchodech pocházejí většinou z Maďarska.

Doba čtení: 3 minuty

Novinky v léčbě cukrovky: Škodí umělá sladidla?

Diabetes, lidově cukrovka, je dnes spolu s nadváhou ve vyspělém světě asi nejrozšířenější civilizační chorobou. Nové výzkumy ukazují, jak by se mohla zlepšit diagnostika, léčba i prevence.

Doba čtení: 5 minut

Potraviny „jako“ čerstvé: Pasterace nebo paskalizace?

Uchovávat potraviny v čerstvém stavu nejde na věky, ale dá se tomu více či méně šetrně pomoci. Bez chemie, za pomoci působení teploty či vysokého tlaku. Podíváme se na jejich výhody a nevýhody.

Doba čtení: 4 minuty

Pštrosí maso: Dražší, ale jinak skvělá alternativa

Maso z největšího běhavého ptáka na planetě obsahuje vzhledem k jeho „životnímu stylu“ velmi málo tuku. Je dietní a s použitím bylinek lze dosáhnout téměř nekonečných variant finální chuti.

Doba čtení: 4 minuty

Přílohy se škrobem vyvolávají falešný pocit bezpečí

Přílohy k jídlu chtějí rozumné zacházení, chyba je velké množství i jejich úplné vynechávání, obsahují důležité látky. Škrtnutí příloh v dietě vede navíc k jojo efektu.

Doba čtení: 6 minut

Naučte se netloustnout

Více než polovina Čechů má nadměrnou hmotnost. České děti dokonce patří k nejtlustším v Evropě. Zájem o zdravý životní styl by měl jedním z cílů každého z nás. Stojí nejen na správné stravě, ale i na dostatečném pohybu, odpočinku a psychické pohodě.

Doba čtení: 3 minuty

5 tipů pro úspěšné hubnutí (Komerční sdělení)

Září se přehouplo do své druhé poloviny a pro nás skončilo období zmrzlin a grilování. Pokud bojujete s nadbytečnými kilogramy, je pro vás podzim ideální.

22. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 2 minuty

Nadměrné nadýmání je signálem oslabené slinivky

Podle bylinkového kalendária se v září dostává na vrchol své aktivity důležitý orgán našeho těla – slinivka. Jak se o ni starat? Slinivce svědčí detoxikace, odlehčená strava a bylinky.

Doba čtení: 5 minut

Názory na elektronické cigarety se nesbližují

Co se v poslední době zjistilo o e-cigaretách, nakolik je máme vítat a nakolik je na místě opatrnost či rovnou odmítání?

Doba čtení: 5 minut

Jíst v těhotenství za dva je nesmysl

Mnohé těhotné se stále drží zaběhlého pravidla a jedí „za dva“. Často se jim to i hodí – těhotenské chutě umí s organizmem pěkně zamávat. Zvýšení energetického příjmu je přitom nutné až ve třetím trimestru a zdaleka ne tolik, kolik si možná představujeme.

16. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Dejte si čerstvá vejce se skořápkou z trilobitů

Pokud se vám zdá titulek poněkud nelogický, máte samozřejmě pravdu. Použitá formulace je skutečně velkou nadsázkou, tak úplně nepravdivá ale není.

Doba čtení: 3 minuty

Bio má méně éček, nutriční hodnoty se lišit nemusí

Měsíc biopotravin vystartoval s mottem „BIO pro každého“. Ministerstvo chce ukázat, že i produkty ekologického zemědělství mohou být cenově dostupné a že ne všechno bio je zelené. Značka BIO zdobí třeba špek.

8. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Tekuté kalorie do školní tašky nepřidávejte

Vymýšlíme zdravé svačiny, vykrajujeme ze sýra postavičky a z okurky kytičky, jen aby dítko ve škole mělo větší chuť zdravě jíst. Stejně velký zájem bychom ale měli věnovat i jeho pití.

Doba čtení: 3 minuty

Bramborák (téměř) stokrát jinak

Brambory jsou oproti loňsku levnější, a nejen to je dobrý důvod udělat si bramborák.

4. 9. 2014 0:00
Doba čtení: 5 minut

Odpůrci cholesterolové teorie zaměňují příčinu a důsledek

„Je to zkratka, když říkáme hodný a zlý cholesterol, sice užitečná, ale je třeba si uvědomit, že cholesterol je jenom jeden. A i ten hodný se může chovat zle,“ říká Michal Vrablík. Mění se pohled medicíny na cholesterol?

Doba čtení: 14 minut

Bércové vředy mají různé příčiny, na nich závisí léčba

Bércové vředy jsou velmi závažné a nepříjemné onemocnění, které se projevuje otevřenými, často velmi hlubokými ranami. Nejsou jen problémem seniorů, jak si často myslíme.

28. 8. 2014 9:00
Doba čtení: 4 minuty

Třetina Čechů snídá až v práci a za chodu počítače

Rozsáhlý průzkum odhalil, že pro Čechy není snídaně extra důležitá a že to není jídlo, kterému by byli ochotni věnovat extra pozornost. Navíc jíme dokola to samé a ve spěchu.

27. 8. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Muž ze Starbucks teď dělá mouku z kávy

Novinka potěší především ty, kdo mají potíže s lepkem – zřejmě již v příštím roce bychom se mohli i v ČR setkat s výrobky z mouky vhodné i pro celiaky. Je totiž vyrobena z kávového odpadu.

Doba čtení: 3 minuty

Jíte ovoce a zeleninu? I zdravé má svou mez

Všichni víme, jak jsou ovoce a zelenina důležité složky potravy, ale většina z nás nedodržuje jejich správný příjem. V čem chybujeme?

Doba čtení: do minuty

Petr Havlíček radí, jak jíst při práci na směny

Nedivte se, že tloustnete, když máte nedostatek spánku. Petr Havlíček vám poradí, jak se tukovým poštářům kolem břicha vyhnout a jak zvládnout jídelníček i ve směnném provozu.

Doba čtení: 3 minuty

Jídlo na dovolené: Strasti a slasti cestovatele

Cesty mě zavedly do Českého ráje. Po celodenním trmácení jsem se ocitla před vstupem na nádvoří zámku. Klasický obrázek. Parkoviště a stánky. Můj žaludek si říkal o malou svačinu.

Doba čtení: 4 minuty