Hlavní navigace

Vědci upozorňují, kolik Čechů denně pije

10. 7. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Kolik Čechů nadužívá psychoaktivní léky a kolik každý den konzumuje alkohol? Rozšiřuje se obliba žvýkacího tabáku. Příští rok bude s klíšťaty problém hlavně na Moravě. Genetika za nádory prsu a vaječníků. A další novinky z akademického světa.

Přinášíme pravidelný přehled novinek akademických institucí, které se vztahují ke zdravotnictví, výživě a souvisejícím tématům.

Drogy v číslech

Závislosti na legálních látkách představují větší společenské i zdravotní dopady a náklady než užívání nelegálních drog. Problematika nelegálních drog je však oproti problematice závislosti na tabáku nebo alkoholu tradičně více medializována. Národní ústav duševního zdraví proto ve spolupráci s dalšími institucemi realizuje řadu výzkumů a dalších aktivit, které pomáhají na problematiku legálních návykových látek upozorňovat a také ji řešit. Jak velký problém tedy představují nelegální drogy v porovnání s těmi legálními?

S nějakou nelegální drogou má v Česku alespoň jednu zkušenost přibližně třetina dospělé populace. Nejčastěji se jedná o konopné drogy, 5 % populace má zkušenost s halucinogeny či extází, 3 % pak s pervitinem, 1–2 % s heroinem či kokainem. Pokud jde o tzv. vysoce rizikové užívání drog (tedy intenzivní, dlouhodobé a/nebo injekční), je v populaci odhadováno přibližně 47 000 problémových uživatelů opiátů a pervitinu a přibližně 125 000 kuřáků konopných drog.

V posledním roce se v psychiatrických ambulancích léčilo cca 21 000 lidí, kteří mají problém s alkoholem a cca 3000–4000 lidí, kteří mají problém s opiáty (včetně substituční léčby), jsou závislí na pervitinu (3500), na více látkách současně (3500) a na konopných drogách (1500).

V ČR je cca 2,5 milionu denních kuřáků, cca 900 000 lidí, kteří zneužívají psychoaktivní léky (tj. získávají je bez předpisu, případně jich berou více, než je doporučení lékaře, přestože je měli původně předepsané). Asi 600 000 lidí pije alkohol denně a asi 100 000 lidí pije denně nadměrné dávky alkoholu (tedy 5 a více alkoholických nápojů denně).

Národní ústav duševního zdraví: S nelegálními drogami má v Česku zkušenost třetina populace (soubor PDF)

Poznámka autora: Zajímavý mi ve statistice přijde vysoký počet „zneužívání psychoaktivních léků“, záleží asi dost na tom, co se do toho zahrne. (Přípravky na spaní? Na bolest hlavy? Ale ty jsou i bez předpisu, z textu výše to nevypadá, že by se toto počítalo… čili jinak by bylo číslo ještě vyšší?) A že si každodenně dá pivo jen 600 000 lidí, to zase vypadá jako velice nízké číslo, ne?

Máme se bát žvýkacího tabáku?

V poslední době se mezi mládeží lékaři stále častěji setkávají s užíváním žvýkacího tabáku. Jde o jev častý na baseballovém hřišti, ale i v jiných, zejména kolektivních sportech. Žvýkací tabák přitom obsahuje 28 karcinogenních látek a více nikotinu než cigarety. Přímý kontakt tabáku s ústní dutinou je velmi rizikový a vede k poškození sliznice, dásní, zubů, jazyka a mandlí.


Autor: Depositphotos.com

Žvýkací tabák obsahuje 28 karcinogenních látek a více nikotinu než cigarety. Přímý kontakt tabáku s ústní dutinou je velmi rizikový a vede k poškození sliznice, dásní, zubů, jazyka a mandlí.

Toxické sliny poškozují hltan, jícen a slinivku, u těchto orgánů stoupá pravděpodobnost vzniku rakoviny. Tabák je v kontaktu se sliznicí velmi dlouho, takže třicet minut s tabákem v ústech odpovídá vykouření tří cigaret.

Fakultní nemocnice u sv. Anny: Žvýkání tabáku je škodlivější než kouření

Poznámka autora: Zde ovšem je otázka, zda nikotin, ač nesporně návykový, máme vůbec pokládat za škodlivý sám o sobě. Ač je pravda, že zvyšuje tlak, v řadě jiných ohledů působí pozitivně. Karcinogenita žvýkacího tabáku je fakt, tito lidé by snad mohli místo toho žvýkat nikotinové žvýkačky (kuřáci mohou namítnout, že to pro ně postrádá rituál zapálení, kouření… ale pro uživatele žvýkacího tabáku je snad forma podání totožná). Viz také Obrat – budeme se léčit nikotinem? a O lahodném nikotinu.

Připouštějí si tlouštíci, že jsou tlustí?

Více než pětina českých školáků má buď nadváhu, nebo je obézní. Meziroční srovnání navíc ukazuje, že počet dětí s nadměrnou hmotností roste. Studie se zaměřila také na tzv. body image – zajímalo je, jak svou hmotnost děti vnímají. Zjistili, že 29 % dívek s nadváhou či obezitou si tento fakt nepřipouští. U chlapců s nadměrnou hmotností jde dokonce o 41 %. Naopak pětina dívek se považuje za tlusté, přestože je jejich hmotnost v normě.

Univerzita Palackého v Olomouci: České děti přibírají, pětina z nich má problém s hmotností

Předvídáme výskyt klíšťat

Vědci prokázali spojitost mezi intenzitou výskytu nebezpečných infekčních nemocí přenášených klíšťaty (lymskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou) a přemnoženými hraboši. Hlodavci jsou hlavními hostiteli larev i nymf klíšťat, která poté napadají větší savce včetně člověka.

Galerie: Vývojová stadia klíšťat

K přemnožení našeho nejhojnějšího hlodavce hraboše polního pravidelně dochází ve dvou- až čtyřletých intervalech. Například letos se hraboši přemnožili na Moravě. Ze studie tedy vyplývá i prognóza: příští rok zde vzroste problém s klíšťaty – budou mít vědci pravdu? Obecně ČR ve výskytu boreliózy i encefalitidy vysloveně vyniká.

Univerzita Palackého v Olomouci: Olomoučtí a brněnští vědci prokázali, že vyšší riziko klíšťových infekcí souvisí s přemnoženými hraboši

Mutace, umělá inteligence a rakovina

Výzkumníci zmapovali u českých pacientek s nádory prsu či vaječníků některé vrozené genové mutace. Díky tomu se zpřesní vyhodnocení významu těchto mutací. Konkrétně se jedná o změny genu CHEK2, které přispívají ke vzniku nádorových onemocnění. Podařilo se určit, které z mutací v tomto genu zvyšují pravděpodobnost vzniku rakoviny, a které se naopak nijak negativně neprojevují.

AV ČR: Vědci zpřesnili vyhodnocení vrozené genetické mutace u onkologických pacientek (soubor .docx)

Lékaři VFN se jako jediní ve střední a východní Evropě zapojili do projektu společnosti Microsoft InnerEye, který se týká využití umělé inteligence ve zdravotnictví. Aktuální projekt se týká radiační onkologie.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze: Lékaři VFN úspěšně testují prvky umělé inteligence

Inovovaná Rubikova kostka pro rehabilitaci dětí

Dva čeští vývojáři vytvořili novou rehabilitační kostku IMU Futuro Cube. Jde o novou pomůcku odvozenou od Rubikovy kostky. Pomáhá rehabilitaci dětských pacientů s poruchou hrubé motoriky, stability, s různou formou dětské mozkové obrny, po úrazech hlavy a mozku, s poruchou koncentrace. IMU Futuro Cube se momentálně využívá k rehabilitaci v Hamzově odborné léčebně pro děti a dospělé v Košumberku a v Rehabilitačním ústavu Kladruby.

Rehamza: Čeští vývojáři posouvají úroveň dětské pohybové rehabilitace s novou a unikátní rehabilitační kostkou IMU Futuro Cube (soubor PDF)

Farmářské trhy pod lupou

Jsou pražské farmářské trhy stejné jako ty na západ od našich hranic? Kde jsou jejich inspirační zdroje? Podle sociálních geografů je jím severoamerické hnutí, které klade důraz na oživení míst ve městě, a za druhé jsou to klasické městské trhy známé z jiných evropských měst.

Přírodovědecká fakulta UK: Farmářské trhy v Česku: unikát, nebo jako přes kopírák?

Merlot a Chardonnay mají budoucnost, Cabernet Sauvignon ne?

Moravské a české vinice v souvislosti s klimatickou změnou ohrožuje nový fenomén, kterým jsou choroby kmene révy vinné. Mezi nejznámější z těchto onemocnění patří ESCA. Vinaři mohou omezit choroby výběrem vhodných odrůd a klonů. Už nyní se ví, že například Merlot je mnohem odolnější než Cabernet Sauvignon. K odolným rostlinám z bílých odrůd patří také Chardonnay. Změní choroby révy to, jaké odrůdy vína budou do budoucna běžné, a jaké se naopak stanou vzácností?

Mendelova univerzita v Brně: Vinohrady ohrožují nové choroby révy, škody překročí ročně 100 milionů korun

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vystudoval obor Výživa a stravování na Fakultě potravinářských a
biochemických technologií VŠCHT Praha. Pro server Vitalia.cz sleduje
novinky z akademického světa v oblasti výživy a zdraví, vědecká témata mapuje také coby redaktor webu Sciencemag.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).